Την ανάγκη επαναλειτουργίας των τακτικών χειρουργείων και μερικών τακτικών ιατρείων που αφορούν ασθενείς με ειδικές θεραπείες επισημαίνει το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σε επιστολή προς το υπουργείο Υγείας. Επισημαίνοντας τη μείωση των κρουσμάτων και τη μείωση των διασωληνωμένων ασθενών θα πρέπει να ξεκινήσουν σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα τα τακτικά χειρουργεία, τα τακτικά ιατρεία αλλά και η διενέργεια κάποιων διαγνωστικών εξετάσεων σε εξωτερικούς ασθενείς. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να ξεκινήσει από νοσηλευτικές δομές που δεν είναι αναφοράς για τον κορονοϊό.
Αναλυτικά στην επιστολή του το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ αναφέρει:
«Μετά τη μείωση των κρουσμάτων και τη μείωση των διασωληνωμένων ασθενών, θα πρέπει από την επόμενη εβδομάδα να ξεκινήσει σταδιακά, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, η λειτουργία των τακτικών χειρουργείων και μερικών τακτικών ιατρείων που αφορούν ασθενείς με ειδικές θεραπείες, οι οποίοι ανά δίμηνο θα πρέπει να επανεξετάζονται και να παρακολουθούνται. Επίσης πρέπει να αρχίσει σταδιακά η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων σε εξωτερικούς ασθενείς.
Γνωρίζετε ότι υπάρχει μείωση τακτικών χειρουργείων κατά 75% και πραγματοποιούνται μόνο τα επείγοντα χειρουργεία. Οι ασθενείς αυτοί λοιπόν θα πρέπει να εξυπηρετηθούν με σειρά προτεραιότητας, ανάλογα με το σχεδιασμό κάθε τμήματος από τις αρχικές λίστες των τακτικών χειρουργείων και με έλεγχο από την επιτροπή που έχει οριστεί σε κάθε νοσοκομείο.
Πιστεύουμε ότι έτσι θα προσπαθήσουμε να τελειώσουμε τα περιστατικά αυτά μέχρι τέλος Ιουλίου, τηρώντας βεβαίως όλες τις διαδικασίες και χωρίς να υπάρχει συνωστισμός από συγγενείς και συνοδούς. Το ίδιο ισχύει και για πολλές άλλες θεραπευτικές πράξεις.
Επίσης γνωρίζετε πως υπάρχουν πάρα πολλοί ασθενείς που διαθέτουν μόνο ΑΜΚΑ και δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις μόνο στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ.
Αν δεν υπάρξει τέτοια ρύθμιση οι χρονίως πάσχοντες κινδυνεύουν άμεσα και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχουμε πολλούς θανάτους από την λεγόμενη «λοιπή νοσηρότητα». Η επαναφορά νοσοκομείων και τμημάτων σε λειτουργία εξυπηρέτησης της «λοιπής νοσηρότητας» μπορεί να γίνει με όρους υγειονομικής ασφάλειας (με πραγματοποίηση πολλών τεστ τόσο στους ασθενείς όσο και στο υγειονομικό προσωπικό) εφ’ όσον όπως είπατε υπάρχει διαθέσιμο επαρκές στοκ αντιδραστηρίων.
Αν δεν αξιοποιηθούν τα κρατικά νοσοκομεία πρέπει να προχωρήσετε σε πλήρη και άνευ όρων επίταξη ιδιωτικών θεραπευτηρίων για να εξυπηρετηθούν εντελώς δωρεάν τα χρόνια μη COVID περιστατικά. Θα θέλαμε να εισηγηθείτε στην Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου αυτή την πρότασή μας και ό,τι χρειαστείτε μπορούμε να το συζητήσουμε. Η άμεση επαφή μας με όλους αυτούς τους ασθενείς μάς προέτρεψε σε αυτή την εισήγηση.
Άλλωστε με υπευθυνότητα και αξιολογώντας καθημερινά την κατάσταση θα προχωρούμε. Έτσι και οι χρόνιοι πάσχοντες θα καταλάβουν ότι ξεκινούν να βρίσκονται στις προτεραιότητές μας και άμεσα θα αντιμετωπιστούν».