Η πρώτη, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα πληροφόρηση, απορριπτική απόφαση σε δεύτερο βαθμό για Σύρο πρόσφυγα εκδόθηκε χτες από επιτροπή Προσφυγών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απόφαση αφορά σε 46χρονο Σύρο, ο οποίος έφτασε στη Λέσβο μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, και για τον οποίο κρίθηκε ως απαράδεκτο το αίτημα διεθνούς προστασίας που υπέβαλε στην Ελλάδα, καθώς η Τουρκία αποτελεί γι'' αυτόν ασφαλή τρίτη χώρα.
Η επιτροπή Προσφυγών απέρριψε ως αναξιόπιστους τους ισχυρισμούς του προσφεύγοντα ότι είναι ομοφυλόφιλος και ότι απειλήθηκε από δύο μέλη του ISIS στην Τουρκία. Επίσης, κρίνει ότι από τη στιγμή που επέλεξε κατά το παρελθόν την Κωνσταντινούπολη ως τόπο διαμονής του (σ.σ.: μοίραζε το χρόνο του μεταξύ Τουρκίας και Νιγηρίας λόγω δουλειάς), υπάρχει επαρκής σύνδεσμος με τη χώρα αυτή. Έτσι, με όλα τα παραπάνω δεδομένα κρίνει ότι δεν υπάρχει βάσιμος φόβος για τη ζωή, την υγεία και την ακεραιότητά του στην Τουρκία.
Για την περίπτωση του 46χρονου Σύρου υποβλήθηκε ήδη από τους δικηγόρους που τον εκπροσωπούν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο, προκειμένου να υπάρξει άμεσα απόφαση για αναστολή εκτέλεσης της απέλασής του (θα ακολουθήσει σε δεύτερο χρόνο και η τακτική εκδίκαση της υπόθεσης από το ΕΔΔΑ).
Επίσης, η νομική εκπροσώπηση αναμένεται να προχωρήσει και σε αίτηση ακυρώσεως της δευτεροβάθμιας απόφασης και αίτηση αναστολής εκτέλεσης στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά.
Pro Asyl: Δέκα θετικές αποφάσεις στη Λέσβο
Εξάλλου, σε χτεσινό δελτίο τύπου της η γερμανική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Pro Asyl» αναφέρει ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί δέκα αποφάσεις από τις επιτροπές Προσφυγών για τη Λέσβο, στις οποίες κρίνεται ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα για τους Σύρους πρόσφυγες.
Δικηγόροι της «Pro Asyl» εκπροσώπησαν νομικά εννιά Σύρους αιτούντες διεθνούς προστασίας και όπως επισημαίνει η οργάνωση, στα hotspots οι αιτούντες άσυλο μπορούν με δυσκολία να βρουν οποιεσδήποτε πληροφορίες για τη διαδικασία ασύλου. «Μόνο λίγοι δικηγόροι που χρηματοδοτούνται από δωρεές προσπαθούν να ασκήσουν έφεση κατά των πρώτου βαθμού αρνητικών αποφάσεων και πρέπει να το πράξουν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες», τονίζει και προσθέτει: «Σε αυτή την κατάσταση, όπου δεν μπορεί να διασφαλιστεί η κάλυψη των βασικών αναγκών και η ασφάλεια για τους πρόσφυγες στα κέντρα, δεν μπορεί να υπάρξει μια διαδικασία σύμφωνη με το κράτος δικαίου».
Επίσης, η οργάνωση σχολιάζει: «Παρά την ασφυκτική πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον αρμόδιο Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, τα μέλη της επιτροπής Προσφυγών έκριναν και αποφάσισαν υπέρ των αιτούντων προστασίας.
Η οργάνωση καταλήγει λέγοντας ότι θα στηρίξει τις προσφυγές μέχρι τα ανώτατα ευρωπαϊκά δικαστήρια, «προκειμένου να τερματιστεί η κατάσταση της στέρησης δικαιωμάτων των αιτούντων προστασίας στα ελληνικά νησιά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ