Το πολυιατρείο της ανεξάρτητης μη κυβερνητικής οργάνωσης "Praksis" είναι πάντα πολυάσχολο. Στο κτίριο που στεγάζει τις υπηρεσίες της (κοινωνική, νομική, ιατρείο και φαρμακείο), στη συμβολή των οδών Αρκαδιουπόλεως 1 και Αγίου Δημητρίου, δεκάδες ασθενείς σε ανάγκη καταφθάνουν καθημερινά και οι ελάχιστοι γιατροί, κυρίως εθελοντές, προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα περιστατικά, παρέχοντας δωρεάν την πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα σε άπορους, ανασφάλιστους, μη έχοντες ΑΜΚΑ, πρόσφυγες και μετανάστες.
Το φαρμακείο της Praksis, εξίσου "πολυσύχναστο" προσπαθεί να συγκεντρώσει τα απαραίτητα φάρμακα για να εξυπηρετήσει και να υποστηρίξει το πολυϊατρείο και τους ασθενείς. Οργανωμένο ηλεκτρονικά, παρακολουθεί τις ελλείψεις στην αποθήκη και προσπαθεί να τις καλύψει, αναζητώντας δωρεές από ιδιωτικά φαρμακεία, συλλόγους, την εκκλησία, από μεμονωμένους πολίτες και φορείς, από τα κοινωνικά ιατρεία, ακόμη και από άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Κατά περιόδους, όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι, οι ανάγκες αυξάνονται σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων, αφού οι προσφορές μειώνονται, με κίνδυνο συχνά οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις να μένουν "μετέωροι".
Το 2016 το φαρμακείο εξυπηρέτησε 6.500 άτομα και το κόστος των φαρμάκων που χορήγησε σε ασθενείς σε ανάγκη ανήλθε στο ποσό των 200.000 ευρώ. "Οι ανάγκες το καλοκαίρι πάντα είναι αυξημένες, καθώς είναι η περίοδος που παρατηρούνται οι περισσότερες ελλείψεις, αφού οι προσφορές είναι λίγες" δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η υπεύθυνη λειτουργίας του φαρμακείου της Praksis, Ειρήνη Τζιτζιλή, απευθύνοντας έκκληση για συγκέντρωση φαρμακευτικού υλικού στα γραφεία της οργάνωσης. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και συνεχείς τόσο για τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα και τις αντιβιώσεις, όσο και για αυτά των χρόνιων παθήσεων (αντιυπερτασικά, αντιδιαβητικά, αντιαιμοπεταλιακά, αντιλιπιδαιμικά, γαστροπροστασίας, αντιφλεγμονώδη κ.α.), που αφορούν ενήλικες και παιδιά. "Ακόμη και τα ανοιγμένα φάρμακα -αυτά που έχουν τη μορφή χαπιών και όχι υγρών- δεν χρειάζεται να πετιούνται, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αρκεί να μην έχουν λήξει" διευκρίνισε.
"Προσήλθε κάποια στιγμή ένας ασθενής με καρκίνο και έπρεπε να βρεθεί ένα συγκεκριμένο, ακριβό φάρμακο, το οποίο έπρεπε να του χορηγείται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν το είχαμε εδώ, έπρεπε να το αναζητήσουμε γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος να του χορηγηθεί. Τελικά βρέθηκε από μία προσφορά ενός συλλόγου καρκινοπαθών και ευτυχώς η εξέλιξη του ασθενή ήταν καλή" ανέφερε η κ. Τζιτζιλή.
Οπως διευκρίνισε, οι ασθενείς που καταφθάνουν στο φαρμακείο βρίσκονται εξακριβωμένα σε ανάγκη, αφού όταν έρχονται για πρώτη φορά στην Praksis, τους ανοίγεται φάκελος με την ταυτότητα, την ιατρική συνταγή από το νοσοκομείο και ένα εκκαθαριστικό σημείωμα. "Φυσικά η χορήγηση φαρμάκων δεν γίνεται αυθαίρετα, γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος και πάντα με την ιατρική συνταγή" εξήγησε.
Η θερινή περίοδος δυσκολεύει την κατάσταση και στο πολυϊατρείο, όπου οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό αποτελούν μία μόνιμη κατάσταση. "Είναι τόσες πολλές οι ειδικότητες που χρειάζονται, οι οποίες καλύπτονται ανάλογα με τους εθελοντές γιατρούς" είπε ο συντονιστής της ιατρικής υπηρεσίας της Praksis, Αχιλλέας Σκορδάς, και πρόσθεσε ότι εάν περισσότεροι γιατροί πρόσφεραν έστω και δύο ώρες από τον χρόνο τους στην υπηρεσία αυτών των ανθρώπων, θα εξυπηρετούνταν μεγαλύτερος αριθμός ασθενών, πιο γρήγορα. "Το 70-75% των ασθενών είναι περιπτώσεις που καλύπτονται από την γενική ιατρική. Περισσότερες ειδικότητες σημαίνει καλύτερη εξυπηρέτηση και λιγότερες αναμονές. Υπάρχουν για παράδειγμα πολλοί ασθενείς με ορθοπεδικό πρόβλημα που περιμένουν μία εβδομάδα για να εξυπηρετηθούν" ανέφερε.
Αυτή τη στιγμή το πολυιατρείο της Praksis καλύπτει παθολογικά, παιδιατρικά, καρδιολογικά, ορθοπεδικά, ψυχιατρικά, οδοντιατρικά και οφθαλμολογικά περιστατικά, πρωτοβάθμιας φροντίδας, ωστόσο, εάν χρειαστούν ειδικές εξετάσεις ή άλλες ειδικότητες παραπέμπονται είτε σε νοσοκομεία, ή σε άλλους φορείς και συνεργαζόμενες ΜΚΟ (π.χ. Γιατροί του Κόσμου). Κρίνεται άμεση η ανάγκη εθελοντών σε παραϊατρικό προσωπικό όπως νοσηλευτές και φυσιοθεραπευτές.
"Είχαμε περίπου πριν ένα χρόνο ένα περιστατικό ενός τετράχρονου αγοριού που είχε εντοπιστεί σε έναν προσφυγικό καταυλισμό με άμεση ανάγκη. Είχαν παρατηρήσει οι εκεί εθελοντές ότι το παιδάκι κουραζόταν πολύ εύκολα στο παιχνίδι, δείχνοντας έντονα σημάδια κόπωσης. Έγινε μία πρώτη εξέταση σε κινητή ιατρική μονάδα και υπήρξε ακροαστικό εύρημα. Παραπέμφθηκε σε μας και διαπιστώθηκε καρδιολογικό πρόβλημα, μεσολαβήσαμε να γίνουν δωρεάν οι απαραίτητες εξετάσεις σε ιδιωτικό κέντρο και στη συνέχεια η εγχείριση σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Πήγε πολύ καλά και τώρα το αγοράκι βρίσκεται στο εξωτερικό με τους γονείς του" θυμάται ο κ. Σκορδάς.
Κατά την περσινή χρονιά εξυπηρετήθηκαν στο πολυιατρείο πάνω από 10.000 άτομα, ωστόσο, ο αριθμός των σε ανάγκη ασθενών, φαίνεται πως κάθε χρόνο αυξάνεται. “Οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν το πολυϊατρείο σαν το σπίτι τους. Είναι σωτήριο για κάποιον που έχει άμεσο πρόβλημα, για παράδειγμα ένας πρόσφυγας, να έρχεται εδώ και να ξέρει ότι μπορεί να συνεννοηθεί, μέσω των μεταφραστών, και να εξυπηρετηθεί” υπογράμμισε ο κ. Σκορδάς.
Οι υπηρεσίες του ιατρείου λειτουργούν καθημερινά, τις ώρες 9.00 – 17.00 και τις Παρασκευές 9.00 - 15.00. Τις ίδιες ώρες λειτουργεί και το φαρμακείο, το οποίο όμως μένει κλειστό τις Τετάρτες.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Praksis Θεσσαλονίκης, Θεόδωρο Διαμαντόπουλο, η οργάνωση στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει την εκστρατεία “Praksis Αccess” προκειμένου να ανοίξει ένας διάλογος για την πρόσβαση όλων σε προσιτά φάρμακα. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για Υπεύθυνη Έρευνα και Ανάπτυξη και Προσιτά Φάρμακα έχει συνυπογράψει κοινή διακήρυξη. Είναι μία πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία που αποτελείται από οργανώσεις και συλλογικότητες, οι οποίες επισημαίνουν γιατί το τρέχον μοντέλο έρευνας, παραγωγής και εμπορίας φαρμάκων δεν καταφέρνει να παρέχει πρόσβαση στα φάρμακα σε όσους τα χρειάζονται και που προτείνει εναλλακτικά μοντέλα για φάρμακα που ανταποκρίνονται στις πραγματικές θεραπευτικές ανάγκες όλων των ανθρώπων με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ