Η Τουρκία βουλιάζει στην αλόγιστη βία, την οποία όμως το καθεστώς Erdogan επιχειρεί να χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση του στο Συριακό και για να νομιμοποιήσει την επιχείρηση εξόντωσης της κουρδικής αντίστασης, συγχρόνως όμως περιπλέκεται η συνεργασία με την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.
Την ίδια στιγμή η Angela Merkel γνωρίζει μια εκλογική ήττα η οποία συνιστά την απόρριψη της προσφυγικής πολιτικής της, των «ανοικτών θυρών», που υποχρεώνει την γερμανίδα Καγκελάριο να αναζητήσει νέες ισορροπίες και ρεαλιστική στροφή, ώστε όχι μόνο να επανακτήσει τον έλεγχο του παιγνιδιού στην Γερμανία,αλλά να διατηρήσει και τον κυρίαρχο ρόλο που είχε μέχρι τώρα στην Ευρώπη. Κυρίως όμως ήταν έναν εκλογικό αποτέλεσμα που δίνει πόντους στο αυστριακό μοντέλο διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης και σίγουρα αποδυναμώνει την κ. Merkel την στιγμή που χρειάζονταν πολιτικό κεφάλαιο για να προχωρήσει σε τολμηρές, σε πείσμα των αντιδράσεων όλης σχεδόν της Ευρώπης, κινήσεις στο μεταναστευτικό Κινήσεις από τις οποίες εξαρτάται και η «διάσωση» της χώρας μας, ώστε να μην μετατραπεί σε μόνιμη αποθήκη δεκάδων χιλιάδων ψυχών...
Τα δυο πιο αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα τρεις ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικο, δυστυχώς έγιναν πραγματικότητα: μια όλο και πιο επικίνδυνη, απρόβλεπτη και αποσταθεροποιούμενη Τουρκία και μια όλο και πιο αποδυναμωμένη Merkel, που έχει απομείνει σχεδόν ο τελευταίος έστω και ευκαιριακά σύμμαχος της Ελλάδας και του Αλ. Τσιπρα.
Οι δυο κρίσιμοι κρίκοι που χωρίς αυτούς δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην μεταναστευτική κρίση είναι πια ευάλωτοι και τα επόμενα εικοσιτετράωρα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν την δυνατότητα και την βούληση έστω και υπό αυτές τις συνθήκες να προχωρήσουν σε βήματα που θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πιο μεγάλη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, καθώς το μεταναστευτικό πλέον δοκιμάζει τις αντοχές και τα όρια της Ενωμένης Ευρώπης...
Η Τουρκία για μια ακόμη φορά έδειξε ότι ακόμη και οι... τρομοκράτες της υπηρετούν το «δημόσιο» συμφέρον. Μια ακόμη «βολική» έκρηξη που στο πρώτο εικοσάλεπτο ενώ ακόμη έκαιγαν οι φλόγες αποδόθηκε σε οργάνωση φίλα προσκείμενη στο PKK, την στιγμή που στην Γενεύη δίνονταν μια πραγματική διπλωματική μάχη για να υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και συμμετοχή και των Κούρδων στις συνομιλίες για το Συριακό. Κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον Erdogan. Η «βολική» φονική έκρηξη στην Άγκυρα έρχεται να υποστηρίξει την ασθενή διπλωματική επιχειρηματολογία της Τουρκίας που ζητά να αποκλειστούν οι Κούρδοι της Συρίας από τις ειρηνευτικές συνομιλίες και να αποκτήσει η ίδια πρόσβαση με πρόσχημα το προσφυγικό στο βόρειο τμήμα της Συρίας. Και η προηγούμενη τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία που συνδέθηκε με τους Κούρδους της Συρίας συνέβη και πάλι σε «ύποπτη» συγκυρία.
Η Τουρκία ζητά όλο και περισσότερα ανταλλάγματα, για να απενεργοποιήσει την «βόμβα» του μεταναστευτικού, άλλα συγχρόνως καθίσταται όλο και πιο δύσκολο για την Ευρώπη να κάνει τα «στραβά μάτια» προκειμένου να προσφέρει την απελευθέρωση της βίζας και να σιωπήσει απέναντι στις κατάφωρες παραβιάσεις βασικών ελευθεριών, ανταμείβοντας μάλιστα το καθεστώς Erdogan με το ξεπαγωμα Κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων…
Όμως η Δευτέρα αυτή είναι εντελώς διαφορετική για την Ευρώπη και για την Γερμανία, καθώς η A.Merkel θα πρέπει εντός μερικών ημερών αν όχι ωρών να κάνει κρίσιμες επιλογές.
Η προσφυγική πολική της αποδοκιμάστηκε ηχηρά από τους γερμανούς ψηφοφόρους οι οποίοι αποτελούσαν το τελευταίο ανάχωμα για την κ.Merkel η οποία έβλεπε το προσφυγικό να οδηγεί σε απομόνωση την ίδια και την Γερμανία εντός της Ε.Ε., καθώς έχει απομείνει με σχεδόν μοναδικό σύμμαχο τον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα.
Η κ. Merkel θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, για να πετύχει την οριστικοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, καθώς δεν θέλει η ίδια να χρεωθεί την κατάρρευση της Ζώνης Σένγκεν και ότι αυτό θα σημάνει για το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης... Είναι όμως πλέον προφανές ότι τα περιθώρια ελιγμών για την ίδια έχουν φθάσει στα όρια τους.
Οι γενναίες αν και αμφιλεγόμενες παραχωρήσεις στην όλο και πιο απαιτητική Τουρκία, θα πρέπει πλέον να αποκλεισθούν καθώς αποδεικνύονται πολιτικά τοξικές, ενώ πλέον θα πρέπει να αναδειχτεί εκ μέρους του Βερολίνου ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών. Και το μόνο «πρόχειρο» σχέδιο που υπάρχει στα συρτάρια της Καγκελαρίας, είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε «ζώνη ασφαλείας» για την Γερμανία και την Ευρώπη, με τον εγκλωβισμό στην χώρα μας της μεταναστευτικής ροής.
Εξάλλου τις τελευταίες ημέρες με το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου και τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην χώρα μας, δεν επωφελήθηκε μόνον η Αυστρία, αλλά και η Γερμανία που είδε να μειώνονται κατακόρυφα οι αφίξεις στα σύνορα της.
Ενόψει της κρίσιμης για την Ελλάδα Συνόδου Κορυφής στο τέλος της εβδομάδας το περιβάλλον γίνεται όλο και πιο βαρύ, καθώς μετά την έντονη κριτική και την αμφισβήτηση που είχε δεχθεί το υπερβολικά φιλόδοξο Σχέδιο Συμφωνίας με την Τουρκία, η Α.Merkel ο μοναδικός ισχυρός παράγοντας στην Ευρώπη που υποστήριζε μια λογική και σύμφωνη με τις αξίες της Ε.Ε. διαχείριση του προσφυγικο, είναι αποδυναμωμένη.
Η κ. Merkel δύσκολα θα μπορέσει να επιμείνει στην προσφυγική πολιτική της, καθώς πλέον δεν έχει απάντηση και στην εσωκομματική κριτική που είχε δεχθεί μέχρι τώρα και η οποία δικαιώνεται με τα αποτελέσματα των εκλογών. Όμως η κ.Merkel έχει και την ιστορική ευθύνη απέναντι στην Γερμανία και στην Ευρώπη, ώστε με τις πρωτοβουλίες της να μην οδηγήσει στην αναβίωση και αναζωογόνηση ενός ακροδεξιού - ρατσιστικού κινήματος σε όλη την Ευρώπη.
Σε αυτή την λεπτή γραμμή θα επιχειρήσει να κινηθεί η γερμανίδα Καγκελάριος. Με την Αθήνα να αγωνιά για το αν και πως θα μπορέσει να ισορροπήσει..
Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Γερμανία
Η λαϊκιστική αντιμεταναστευτική Δεξιά ηταν ο μεγάλος κερδισμένος των χθεσινών εκλογών καθώς κατέγραψε διψήφια ποσοστά και στα τρία κρατίδια, όπως έδειχναν τα exit polls. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) κάνει την είσοδό της και στα τρία τοπικά κοινοβούλια, ενώ οι συντηρητικοί της Merkel χάνουν το ιστορικό τους προπύργιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης, όπου λαμβάνουν το 27,5% των ψήφων, ενώ πρώτο έρχεται το κόμμα των Πρασίνων με 32,3%, έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησαν το μεταναστευτικό
Στην Σαξονία-Ανχαλτ, της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, η CDU παρέμεινε στην πρώτη θέση με 29%, αλλά η AfD αναμένεται να καταλάβει τη δεύτερη θέση, με το εντυπωσιακό ποσοστό του 23%, ένα αποτέλεσμα που ξυπνά εφιαλτικές μνήμες στην Γερμανία, όπου η άκρα δεξιά παρέμενε στο περιθώριο για σχεδόν 70 χρόνια...
Στα άλλα δύο κρατίδια το AfD πέρασε με άνεση το πλαφόν του 5%, κερδίζοντας 14,9% στην Βαδη-Βιρτεμβέργη και 12,3 % στην Ρηνανία-Παλατινάτο και πλέον το AfD εκπροσωπείται σε 5 από τα 16 κοινοβούλια των κρατιδίων.
Το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του AfD ήταν «Φυλάξτε τα Σύνορα» και «Σταματήστε το Χάος του Ασύλου».
Στη Ρηνανία-Παλατινάτο, η φιλόδοξη αντιπρόεδρος της CDU Julia Klockner, η οποία κράτησε αποστάσεις από την προσφυγική πολιτική της Merkel, δεν καταφέρνει να κερδίσει το κρατίδιο που παραμένει στα χέρια του σοσιαλδημοκρατικού SPD, το οποίο εξασφαλίζει το 37,5% των ψήφων, έναντι 32,5% της CDU.
Στην Βαδη–Βιρτεμβεργη, που για πενήντα χρόνια ηταν το προπύργιο των Χριστιανοδημοκρατών πριν περάσει το 2011 στην Συμμαχία Πράσινων και Σοσιαλδημοκρατών, οι Πράσινοι αναδείχθηκαν πρώτο κόμμα με 31,1% με την CDU να χάνει 12% από την δύναμη της.