Ελληνικός τουρισμός: Ανάσα από Βρετανία, πολλές ακόμη οι αβεβαιότητες

Ελληνικός τουρισμός: Ανάσα από Βρετανία, πολλές ακόμη οι αβεβαιότητες

Η έκρηξη μέχρι και 400% στις κρατήσεις από Βρετανούς σε «πορτοκαλί» χώρες, όπως η Ελλάδα, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Τζόνσον ότι όσοι επιστρέφουν από αυτές δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα, είναι καλά νέα για τον τουρισμό. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αρκούν για να αλλάξουν τη μέχρι τώρα εικόνα. Δεν αρκούν προφανώς. Το βασικό σενάριο στην αγορά συνεχίζει να μιλά για έσοδα ίσα με το 30% του 2019 και το καλό για 35% έναντι του αρχικού στόχου για 40%-45%.

Ασφαλή συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν μόνο στα τέλη Ιουλίου, ανάλογα με την εξέλιξη της μετάλλαξης «Δέλτα», απαντούν παράγοντες του τουριστικού χώρου. Τότε μόνο θα είναι σε θέση να κάνουν ασφαλείς προβλέψεις.

Σίγουρα πάντως η απόφαση των Βρετανών αποτελεί μια πρώτη ανάσα. Σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο, τα πρώτα νούμερα μιλούν για αύξηση κρατήσεων από τη βρετανική αγορά, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι αρκούν για να οδηγήσουν σε πληρότητες 100%. Το καλό με τους Βρετανούς είναι ότι παραδοσιακά βρίσκονται στην κατηγορία των big spenders. Ανατρέχοντας στα στοιχεία του 2019, είχαν μέση δαπάνη ανά επίσκεψη 733 ευρώ, έναντι 706 ευρώ των Γάλλων και 626 ευρώ των Σουηδών. Ξοδεύουν και εκτός ξενοδοχείου, άρα αναζωογονούνται και οι τοπικές κοινωνίες. 

Σαφή ωστόσο εικόνα για την έκταση των κρατήσεων από Βρετανία θα υπάρχει στα τέλη Ιουλίου. Η αβεβαιότητα από την πορεία της μετάλλαξης «Δέλτα» παραμένει ο νούμερο ένα παράγοντας στην εξίσωση του ελληνικού καλοκαιριού.

Εδώ και εβδομάδες, οι φορείς του χώρου αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τις φετινές ταξιδιωτικές εισπράξεις ενόψει του νέου 4ου κύματος της πανδημίας. Το φάσμα των τοπικών lockdown που επανέρχεται στο ορίζοντα, η πρόσφατη δήλωση του Γερμανού υπ. Υγείας Γενς Σπαν, «να μην μετατραπεί ένα πολύ ανέμελο καλοκαίρι, σε φθινόπωρο ανησυχίας», η «Δέλτα» που απειλεί το τείχος ανοσίας στο Ισραήλ, ανακοινώσεις όπως αυτές του ECDC, ότι «οποιαδήποτε χαλάρωση το καλοκαίρι μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία και σημαντική αύξηση των κρουσμάτων», είναι πολλά για να αγνοηθούν.

Σαν να μην έφτανε μάλιστα η «Δέλτα», στη Λατινική Αμερική αρχίζει να εξαπλώνεται ένα ακόμη νέο στέλεχος, το «Λάμδα» ή C.37, έχοντας ήδη μπει στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αυξητική τροχιά κρατήσεων

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση των Βρετανών στέλνει προς το παρόν κάποια πρώτα σημάδια αισιοδοξίας. Κρίνοντας από όσα μετέφερε το βρετανικό δίκτυο Sky News μέσα σε λίγες ώρες από τιες ανακοινώσεις του Βρετανού υπ. Μεταφορών Γκρ. Σαπς, οι κρατήσεις προς την Ελλάδα τριπλασιάστηκαν, με τη χώρα να εμφανίζεται ως η πιο κερδισμένη από την απόφαση της κυβέρνησης του Λονδίνου.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ατις 19 Ιουλίου, «Ημέρα Ελευθερίας» για τους Βρετανούς αυτοί θα μπορούν να απολαμβάνουν τις διακοπές τους σε «πορτοκαλί» χώρες δίχως να μπαίνουν σε δεκαήμερη καραντίνα κατά την επιστροφή στη χώρα τους. 

Το μέτρο ισχύει για τους πλήρως εμβολιασμένους όσους δηλαδή έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού- ή για όσους είναι κάτω των 18 ετών. Προτού όμως επιστρέψουν στην πατρίδα τους, οι Βρετανοί τουρίστες θα πρέπει να κάνουν τεστ Covid και να υποβληθούν σε μοριακό τεστ Covid την ημέρα που φτάνουν στη χώρα τους. 

Κατακόρυφη αύξηση των κρατήσεων για τις χώρες της «πορτοκαλί λίστας»

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει η «EasyJet», οδήγησε στην κατακόρυφη αύξηση των κρατήσεων για τις χώρες της «πορτοκαλί λίστας». Οι κρατήσεις εισιτηρίων αυξήθηκαν κατά 400% την τελευταία εβδομάδα, με την αεροπορική εταιρεία να κόβει επιπλέον 145.000 εισιτήρια.

Οσο για την εταιρεία «Τόμας Κουκ» ανέφερε ότι, τις τελευταίες ώρες οι κρατήσεις εισιτηρίων για τις πορτοκαλί χώρες έχουν διπλασιαστεί. Σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπός της στο «Sky News», η Ελλάδα είναι η πιο κερδισμένη από την «πορτοκαλί οικογένεια» καθώς οι κρατήσεις της τελευταίες στιγμής με προορισμό τη χώρα μας έχουν τριπλασιαστεί.