Ελπίδες για μείωση των εισαγωγών ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία και περιορισμό της θνητότητας δίνει η έγκριση της χορήγησης και στην Ελλάδα της κολχικίνης. Τα οφέλη για ασθενείς και σύστημα υγείας από τη χρήση του γνωστού αυτού καρδιολογικού φαρμάκου περιγράφει στο liberal.gr, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος, ένας από τους έλληνες ερευνητές που συμμετείχαν σε διεθνή μελέτη για την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης ουσίας σε όσους διαπιστώνεται ότι νόσησαν από Covid-19.
«Πρόκειται για ένα φάρμακο που χορηγείται από το στόμα, δηλαδή δεν είναι απαραίτητα και μόνο νοσοκομειακό. Έτσι, μπορεί να χορηγείται για θεραπεία στο σπίτι, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό, ο οποίος και παρακολουθεί τον ασθενή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και Διευθυντής στην Παθολογική - Λοιμωξιολογική Κλινική του Ιατρικού Αθηνών.
«Η μελέτη, της οποίας τα αποτελέσματά ανακοινώθηκαν χθες, έδειξε ότι η χρήση της κολχικίνης μειώνει την ανάγκη για νοσηλεία κατά 25% και τους θανάτους κατά 44%. Είναι πολύ σημαντικό να περιοριστεί η ανάγκη για νοσηλεία, όχι μόνο για το σύστημα υγείας, αλλά και για τον ίδιο τον ασθενή, προκειμένου να μπορέσει να ξεπεράσει τη νόσο με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση», εξηγεί ο καθηγητής.
Το φάρμακο χορηγείται ήδη στη χώρα μας σε καρδιοπαθείς ασθενείς με COVID-19 που χρειάζονται νοσηλεία, υπό προϋποθέσεις και μόνο ενδονοσοκομειακά. Όμως τώρα, με τις επίσημες καναδικές ανακοινώσεις, η επιτροπή υιοθέτησε τα αποτελέσματα, με την κατάρτιση νέου θεραπευτικού πρωτοκόλλου, το οποίο επιτρέπει τη χορήγηση του φαρμάκου και εξωνοσοκομειακά.
«Το φάρμακο, γνωρίζαμε ήδη ότι μειώνει τη φλεγμονή στους καρδιοπαθείς ασθενείς που πάσχουν από περικαρδίτιδα ή μυοκαρδίτιδα ή καρδιακή ανεπάρκεια. Διαπιστώσαμε τώρα, ότι η προστατευτική του δράση αφορά και τους πνεύμονες, αλλά και συνολικά τη φλεγμονή που προκαλεί ο κορονοϊός», αναφέρει ο κ. Γαργαλιάνος.
Και εξηγεί ότι καθώς πρόκειται για το μοναδικό φάρμακο που αποδεδειγμένα έχει δράση και μπορεί να χορηγείται από το στόμα, η επιτροπή αποφάσησε τη χορήγησή του και εξωνοσοκομειακά, ιδανικά από το πρώτο 24ωρο της διάγνωσης, ώστε να προληφθεί την υπερφλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού του ασθενή, που είναι η κυριότερη αιτία της διασωλήνωσης και της κακής πρόγνωσης στην πορεία του προς την ανάρρωση.
Όπως σε όλα τα φάρμακα, έτσι και σε αυτό υπάρχουν αντενδείξεις, οι οποίες είναι ήδη γνωστές και αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες. «Πρόκειται για πάσχοντες από χρόνια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, βαριά ηπατική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια, από νευρομυική νόσο, ασθενείς υπό χημειοθεραπεία ή υπό θεραπεία με άλλα φάρμακα όπως μακρολίδες ή κυκλοσπορίνη ή απλά με αλλεργία στην κολχικίνη. Για τον λόγο αυτό, είναι απολύτως απαραίτητη η συνταγογράφηση του φαρμάκου από γιατρό, ο οποίος και θα παρακολουθεί τον ασθενή», όπως τονίζει.
Διαβάστε ακόμα:
- Kολχικίνη: Το φάρμακο που μειώνει 44% τη θνητότητα - Τι λένε οι ειδικοί
- Eπιτροπή εμπειρογνωμόνων: Υπό ποιες προϋποθέσεις, σε ποιους και πότε θα χορηγείται η κολχικίνη
- Ο ΕΟΦ για τον τρόπο διάθεσης της κολχικίνη