Εμβληματική κίνηση ΥΠΠΟΑ για πέντε μουσεία

Εμβληματική κίνηση ΥΠΠΟΑ για πέντε μουσεία

Πέντε μεγάλα μουσεία του υπουργείου Πολιτισμού θα αποκτήσουν στις αρχές της νέας χρονιάς ένα νέο καθεστώς, που θα τους δώσει αυτοτέλεια και θα τους λύσει τα χέρια σε πολλά ζητήματα. Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, νομοσχέδιο για τη μετατροπή ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ).

«Πολύ σημαντική» θεωρεί την παρέμβαση του ΥΠΠΟΑ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε πως αυτή «αφαιρεί γραφειοκρατία και προσθέτει αυτοτέλεια στα μουσεία μας, στα μεγάλα, τα εμβληματικά μουσεία μας, όπως έχει ήδη εξάλλου συμβεί με το Μουσείο της Ακρόπολης.
Στο εξής, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, που είναι σήμερα, μετατρέπονται σε αυτοτελείς οντότητες, πάντα υπό την εποπτεία του. Είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά, πλέον, μπορούν να χαράσσουν αυτόνομη πολιτική, διαχειριζόμενα τα ίδια πόρους αλλά και χορηγίες. Ο πολιτισμός, άλλωστε, ανθίζει όταν χειραφετείται και όχι όταν καθοδηγείται.»

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή σύντομα. Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα η Λίνα Μενδώνη, η αλλαγή του καθεστώτος των μουσείων που καταγράφονται στο οργανόγραμμα του υπουργείου ως δημόσιες υπηρεσίες και δεν συνδέονται απευθείας με κάποια εφορεία αρχαιοτήτων σε ΝΠΔΔ είναι μια κίνηση απαραίτητη. Δεν θα αλλάξει το καθεστώς απασχόλησης των υπαλλήλων που θα συνεχίσουν να εργάζονται στο ΥΠΠΟ, αλλά τα εν λόγω μουσεία θα διαχειρίζονται καλύτερα τα του οίκου τους και θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια συνεργασίας με τις αρχαιολογικές εφορείες ανά τη χώρα. «Θεωρούμε ότι το να αποκοπούν από τη λογική μιας δημόσιας υπηρεσίας μπορεί να τους δώσει διαφορετικές προοπτικές» έχει τονίσει κατά το παρελθόν. «Εχοντας πλέον την εμπειρία του Μουσείου Ακροπόλεως, ξέρουμε ποια προβλήματα υπάρχουν και πώς θα τα διορθώσουμε».

Η αλλαγή του καθεστώτος των πέντε μεγάλων μουσείων αναμένεται να συναντήσει την αντίθεση κάποιων συνδικαλιστών, που δεν συμφωνούν ούτε με το ότι το Μουσείο Ακρόπολης είναι ΝΠΔΔ! Θεωρούν, δε, ότι με τον τρόπο αυτό, τα συγκεκριμένα μουσεία θα… ιδιωτικοποιηθούν.

Σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, σημείωσε πως «η υπουργός  Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη παρουσίασε νομοσχέδιο για τη μετατροπή ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου».

«Με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου», συνέχισε ο κ. Πέτσας, «επιδιώκεται η αναδιάταξη του πλαισίου των μουσείων και των υπηρεσιών που παρέχονται από αυτά ώστε να μην αποτελούν απλώς θεματοφύλακες συλλογών, αλλά σύνθετους θεσμούς με επιστημονικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο».

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «στο πλαίσιο αυτό κρίνεται σκόπιμη η απεμπλοκή από το κεντρικό Κράτος των 5 μεγάλων μουσείων της χώρας και η μετατροπή τους σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου προκειμένου να παρασχεθεί σε αυτά διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και, συνεπώς, μεγαλύτερη ευελιξία και ταυτόχρονα σταδιακής μείωσης των κρατικών πόρων τους.  Στόχος της μετατροπής είναι τα μουσεία αυτά, αξιοποιώντας τις τεχνικές διοίκησης και διαχείρισης επιχειρήσεων, επικοινωνίας και marketing, να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους με υιοθέτηση νέων στρατηγικών και αυτενέργεια.  Η οργάνωση και η λειτουργία κάθε Μουσείου καθορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Και κατέληξε ο κ. Πέτσας: «Οι πόροι κάθε Μουσείου θα προέρχονται από: (α) το αντίτιμο του εισιτηρίου, (β) τα έσοδα των αναψυκτηρίων/εστιατορίων, (γ) εκθέσεις, εκδηλώσεις, ξεναγήσεις, προβολή και εκμετάλλευση του οπτικοακουστικού τους υλικού, (δ) την επιχορήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, (ε) από διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα, (στ) δωρεές, χορηγίες, κληρονομίες, κληροδοσίες, κάθε είδους εισφορές».