Εμβολιασμοί: Οι πρωταθλητές και οι ουραγοί στην Ευρώπη

Εμβολιασμοί: Οι πρωταθλητές και οι ουραγοί στην Ευρώπη

Δυστυχώς, καμία ηλικιακή ομάδα δεν είναι άτρωτη όπως έδειξε στη Θεσσαλονίκη ο θάνατος του 20χρονου ασθενή που νοσηλεύονταν εδώ και 3,5 εβδομάδες με covid λοίμωξη έχοντας δύο ήπια υποκείμενα νοσήματα (άσθμα και υπερβαρότητα). Η χώρα μας σύμφωνα με τον πανευρωπαϊκό χάρτη vaccine tracker του ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) έχει πλήρως εμβολιασμένο το 67,8% του ενήλικου πληθυσμού, ποσοστό που τις δίνει μια μέση προς χαμηλή θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη, όπου πρωταθλητής είναι η Δανία με ποσοστό 94,9% (πλήρως εμβολιασμένοι-στον ενήλικο πληθυσμό).

Η σταθερά αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της βορείου Ελλάδας και τα αυξημένα ποσοστά θανάτου ειδικά σε εκείνες τις περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπερνά το 40% - 47% αναδεικνύει ξεκάθαρα πως εκεί που οι εμβολιασμοί υστερούν και το τείχος ανοσίας είναι ημιτελές, η διασπορά του κορονοϊού είναι μεγαλύτερη, οι νοσήσεις περισσότεροι και οι θάνατοι συχνότεροι, ακόμα και σε νεαρές ηλικίες. 

Στη βόρεια Ελλάδα νοσηλεύονται 225 ασθενείς σε νοσοκομεία εκ των οποίων οι 55 βρίσκονται σε ΜΕΘ και οι 170 σε κλινικές covid. Από τους 55 που βρίσκονται δια σωληνωμένοι στις ΜΕΘ, μόνο οι δύο είναι εμβολιασμένοι, με συνέπεια οι ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι να ανέρχονται σε ποσοστό 96,36%. Συνδέοντας τον δείκτη θετικότητας με την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία κατά το τέταρτο κύμα της πανδημίας, ο καθηγητής πνευμονολογίας Ηρακλής Τσαγκάρης από το νοσοκομείο «Αττικόν» εξηγεί ότι για κάθε μισή μονάδα (0,5) που ανεβαίνει ο δείκτης θετικότητας, προστίθενται 100 κατειλημμένες κλίνες στα νοσοκομεία της επικράτειας και όσο περισσότεροι οι νοσηλευόμενοι, τόσο αυξάνονται στατιστικά οι θάνατοι.

Τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης Ευρωπαϊκών Χωρών
 

Ακολουθεί στη 2η θέση από την κορυφή η Ιρλανδία με 91,5%, η Ισλανδία και η Μάλτα με 90,8% και η Πορτογαλία με 90,2%. Η Πορτογαλία συγκρίνεται συχνά με την Ελλάδα γιατί έχουν ίδιο πληθυσμό και θεωρούνται χώρες που ο λαός τους έχει ίδιο ταμπεραμέντο-μεσογειακό, οπότε έχουμε με τους Πορτογάλους πολύ περισσότερα κοινά από ό,τι με τους Σκανδιναβούς.

Στις επόμενες θέσεις των ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης κατεβαίνοντας βρίσκουμε τη Νορβηγία με 85,1%, τη Γαλλία με 82,9%, την Ισπανία με 82,5%, τη Σουηδία με 78,8%, την Ολλανδία με 78,6%, την Κύπρο με 77,9%, την Ιταλία με 77,5%, τη Γερμανία με 77,4%, τη Φιλανδία με 76,7% και την Αυστρία με 71,4%.

Κοντά στη δική μας επίδοση βρίσκονται η Λιθουανία με 68,8%, η Ουγγαρία με 66,3%, η Τσεχία με 66% και η Εσθονία με 62%. Αισθητά πιο χαμηλά συναντούμε την Πολωνία με 60,4%, τη Σλοβενία με 55,7%, τη Σλοβακία με 51,9%, την Κροατία με 50,9% και τη Λετονία με 50,5%. Απόλυτοι ουραγοί στο εμβολιασμό αναδεικνύονται η Ρουμανία στην προτελευταία θέση με 33,5% και τελευταία τη Βουλγαρία με 23,1%, η οποία εκτός του ότι έχει πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, γειτνιάζει με τη χώρα μας από τον Βορρά, εκεί όπου το ελληνικό εμβολιαστικό «σκορ» παραμένει 2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το μέσο όρο της επικράτειας.