Το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και της αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση Εμπορικής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Κολομβία και Περού.
«Μία είναι η θέση της κυβέρνησης επί της οποίας διαπραγματεύεται ο υπουργός Εξωτερικών», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ξεκαθαρίζοντας ότι «υπάρχει εθνική θέση και είναι η σύνθετη ονομασία ώστε να επιτρέπει τη πλήρη διάκριση της ελληνικής Μακεδονίας και πλήρη αφαίρεση των αλυτρωτικών αναφορών».
«Ο τρόπος της διαπραγμάτευσης είναι διττός. Συνεχίζεται συστηματικά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, αλλά εντατικοποιούμε ταυτόχρονα και το διάλογο. Έγιναν ήδη δύο συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών και σήμερα στο Νταβός η συζήτηση είναι σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και περιέχει αποκλειστικά τη πρόθεση των εθνικών θέσεων. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημόσια αναφορά όσο είναι σε εξέλιξη η συζήτηση», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε: «Εμείς θα προσπαθήσουμε και θα επιδιώξουμε να βρούμε λύση, με την προϋπόθεση ότι και η γείτονα χώρα θα συμβάλει, διότι το ταγκό θέλει δύο».
Απαντώντας στη κριτική της αντιπολίτευσης για διαφορετικές απόψεις των κυβερνητικών εταίρων, αντέτεινε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δήλωσε ρητά την πλήρη εμπιστοσύνη και υποστήριξη του στον κ. Κοτζιά να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Κατρούγκαλος κάλεσε τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει ποια είναι η επίσημη θέση της, κατηγορώντας την ότι έκανε στροφή σε σχέση με ό,τι υποστήριζε στο παρελθόν που μιλούσε για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τις κατηγορίες περί μυστικής διπλωματίας, αντιτείνοντας ότι «διαπραγματευόμαστε με βάσει την εθνική μας θέση που είναι σύνθετη ονομασία» ενώ χαρακτήρισε υποκρισία της αντιπολίτευσης να υποστηρίζει ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση.
Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στα δύο κόμματα που κυβέρνησαν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ότι «άφησαν το εθνικό αυτό θέμα να λιμνάζει», συμπληρώνοντας ότι «αυτή η αδράνεια και το τέλμα που το οδήγησαν δεν βοηθάνε τη λύση».
«Η λύση που θα εξασφαλίσουμε θα είναι ένα όνομα σαφώς διακριτό από την ιστορία της ελληνικής Μακεδονίας, μια συνολική σφαιρική λύση χωρίς αλυτρωτικούς χαρακτηρισμούς από τη γείτονα χώρα», τόνισε και προσέθεσε:
«Στα συλλαλητήρια πήγαν Έλληνες πατριώτες όμως έγινε προσπάθεια να κρατηθούν σε άλλη γραμμή. Εμείς όμως έχουμε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό».
Από τη ΝΔ, ο Κώστας Τζαβάρας κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών ότι «συνέχισε την ίδια άγονη, στείρα αντιπαράθεση που έχει επιλέξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους», τονίζοντας ότι «αυτή η συμπεριφορά ούτε υπεύθυνη ούτε σοβαρή είναι και βλάπτει τα εθνικά θέματα και το έθνος».
«Χρησιμοποιείτε αυτή την τακτική για να διχάζετε τον ελληνικό λαό και να δείχνετε δήθεν ότι εσείς είστε κάτι ξεχωριστό. Δεν προσφέρετε όμως τίποτα, αντίθετα βλάπτετε. Και αυτό που πρέπει να αντιληφθείτε είναι ότι το όνομα είναι εξίσου πολύ σοβαρό για την αντιμετώπιση του ζητήματος ως πακέτου για τη λύση» τόνισε ο κ. Τζαβάρας. «Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι με πιο τρόπο διεκδικείτε στις διαπραγματεύσεις, τι μεθοδεύετε για τις αλυτρωτικές βλέψεις που έχει η γείτονα και ποιες συγκεκριμένες κινήσεις θα υπάρξουν για την τροποποίηση του Συντάγματος της» συνέχισε, ενώ κατέληξε λέγοντας:
«Αυτό που σας συμφέρει είναι να διχάζετε τον ελληνικό λαό και να λέτε συλλήβδην για εθνικιστές. Θα πρέπει να συνέλθετε και να αντιληφθείτε ότι το έθνος και η ιστορία του απαιτεί πιο μεγάλη προσήλωση. Να μην εξηγήσετε τα μυστικά της διπλωματίας αλλά να εξηγήσετε γιατί χρησιμοποιείτε τη μυστική διπλωματία και ποιους στόχους έχει η διαπραγμάτευση».
«Είστε η επιτομή της υποκρισίας. Μιλάτε για πρόσφορη ενημέρωση, ενώ δεν υπάρχει καμία ενημέρωση», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. Ακόμα, έκανε λόγο για υπεύθυνη στάση που κρατά το κόμμα του και τόνισε ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση να τους κουνά το δάχτυλο όταν έχει παραβιάσει κάθε κανόνα πολιτικής δεοντολογίας». «Πρέπει να καταλάβετε ότι τα εθνικά θέματα λύνονται με μέτρο, με τις πολιτικές δυνάμεις ενημερωμένες άψογα για να βάζουν πλάτη για να λυθεί το πρόβλημα και όχι να βρίζετε τους ανθρώπους που διατύπωσαν γνώμη», συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος έκανε λόγο για διγλωσσία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, που –όπως είπε- δεν έχουν ενιαία στάση, ενώ επιτέθηκε και στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι υπό το βάρος του συλλαλητηρίου ενέδωσε, άλλαξε θέση και δεν συμβάλει στην ύπαρξη μιας εθνικής γραμμής. «Εμείς μένουμε σταθεροί από την αρχή σε λύση σύνθετης ονομασίας, με χρήση έναντι όλων που θα αποτρέπει αλυτρωτικές βλέψεις. Η στάση μας είναι γνήσια πατριωτική ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να σταματήσει να
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος επισήμανε ότι το ΚΚΕ έχει από το 1992 καθαρή θέση -σε αντίθεση, όπως είπε, με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις- που είναι σύνθετη ονομασία με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό και συνταγματική αφαίρεση όλων των αλυτρωτικών βλέψεων.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει ανταγωνισμό με τη ΝΔ για το ποιος θα βάλει την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Ακόμα, μίλησε για μεγάλη υποκρισία που υπάρχει από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα συλλαλητήρια, στα οποία –είπε- συμμετέχει ο κυβερνητικός της εταίρος, ενώ το ίδιο έκανε στο συλλαλητήριο του 1992 ο Συνασπισμός που συμμετείχε ψυχή και σώμα.
Ο Γιάννης Σαρίδης, από την Ένωση Κεντρώων, υπεραμύνθηκε του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι είχε τόσο κόσμο όσο για να πάρουν το μήνυμα κυβέρνηση και αντιπολίτευση. «Ήταν τέτοιο το συλλαλητήριο που ανάγκασε την κυβέρνηση να αποκρύψει την πραγματικότητα αλλά και κανένα κόμμα να μην μπορεί να το καπηλευτεί», ανέφερε. Προσέθεσε δε, ότι το κόμμα του δεν χρειάζεται να επανεξετάσει τη θέση του που από την αρχή ήταν ξεκάθαρη, ότι «δεν δέχεται καμία χρήση του όρου Μακεδονία, ούτε θα χαρίσει κανένα συνθετικό όνομα».
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, επισήμανε ότι «γίνεται μια πολιτική συζήτηση που εδράζεται σε επιχειρήματα και θέσεις των πολιτικών δυνάμεων, με τρόπους ίσως σφοδρότερους», αλλά όπως είπε, «θα βγούμε πλουσιότεροι ακόμα και μέσα από αυτές τις αντιπαραθέσεις γιατί θα καταλάβουμε και το ρόλο της χώρας μας».
Μίλησε ακόμα για «λαϊκίστικες και εθνικιστικές κραυγές» αλλά και για «νεοναζί στοιχεία που ξεπήδησαν μέσα από τον οχετό» τα οποία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, προσθέτοντας ότι, δεν πρέπει να δώσουμε στους καιροσκόπους και στον πολιτικό υπόκοσμο το δικαίωμα να βγει και να ορίζει την πολιτική ατζέντα. «Πρέπει οτιδήποτε υπάρξει να μείνει στο συνταγματικό τόξο. Και στον ελληνικό λαό να πούμε ότι δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης το θέμα. Μπορούμε να βρούμε οδούς σύγκλισης και συμφωνία», ανέφερε ο κ. Ξυδάκης.
Παράλληλα, έκανε λόγο για απόφαση που έπρεπε να ληφθεί την πρώτη 10ετία που δημιουργήθηκε το πρόβλημα, αλλά λόγω πολιτικού κόστους δεν επιλύθηκε το πρόβλημα. Σημείωσε δε, ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τότε, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή, ήταν σύμφωνος για μεικτό όνομα ενώ όταν φούντωσε το θέμα της Μακεδονίας έκανε στροφή 180 μοιρών».
Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο, υπογράμμισε ότι σέβεται τις ευαισθησίες του κόσμου που μετά από 8 χρόνια λιτότητας μπορεί να απορρίπτει πολιτικές, ακόμα και αν αυτές καταλήγουν σε μία λύση εθνικά συμφέρουσα, όπως είπε.
Τέλος, υποστήριξε ότι ξεγελά τον εαυτό του όποιος ισχυρίζεται ότι τώρα είναι καλύτερη η κατάσταση για να λυθεί το πρόβλημα, τονίζοντας ότι «τώρα που πολλές χώρες αναγνώρισαν το όνομα η κατάσταση είναι πιο δύσκολη και περίπλοκη».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ