Συνεχίζονται και σήμερα οι σαρωτικοί έλεγχοι για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας από τους πολίτες σε όλους σχεδόν τους κλειστούς χώρους, με την πλειοψηφία να συμμορφώνεται ως προς τα νέα προστατευτικά μέτρα αποτροπής μετάδοσης του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή πηγή πολύ μεγάλης ανησυχίας αποτελούν τα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού που εντοπίζονται πλέον καθημερινά και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Σήμερα, δεύτερη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων, οι ελεγκτικές αρχές και κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ πραγματοποιούν από το πρωί συστηματικούς ελέγχους σε καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς για την τήρηση των μέτρων υποχρεωτικής χρησιμοποίησης της μάσκας, ενώ επικεντρώνονται και στην αποτροπή των συνωστισμών, φαινόμενο που παρατηρείται ιδιαίτερα στις αστικές συγκοινωνίες και δευτερευόντως σε εμπορικά σημεία των πόλεων.
Όπως έγινε γνωστό, από τους ελέγχους μέχρι το πρωί της 09:30 εντοπίστηκε μόνο ένας επιβάτης λεωφορείου και ένας οδηγός ταξί να μην φορούν μάσκα και τους επιβλήθηκε το προβλεπόμενο πρόστιμο των 150 ευρώ και 300 ευρώ, αντιστοίχως.
Η ανησυχία των ειδικών καταγράφεται στην ευρεία εξάπλωση του κορονοϊού που παρατηρείται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τις τελευταίες 48 ώρες ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει περισσότερα από 50 κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ «καμπανάκι» έχει σημάνει και στην Καβάλα, όπου εντοπίστηκαν 11 κρούσματα στο ίδιο διάστημα.
Προχθές, ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει άλλα 14 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, και ακόμη εννέα κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στις δύο πόλεις σε 52 το προηγούμενο 48ωρο.
Το καλοκαίρι και η χαλαρότητα που φέρνουν μαζί τους και οι υψηλές θερμοκρασίες, έχουν το τίμημά τους με τον κορονοϊό. Ολοένα και αυξάνεται η συχνότητα προσβολής νεώτερων ηλικιών, καθώς οι δραστηριότητες είναι συχνότερες σε σχέση με τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους, σύμφωνα με τους ειδικούς οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Για το κατά πόσο είναι επικίνδυνα τα πάρτι και οι συνωστισμοί για την αύξηση του κρουσμάτων στα αστικά κέντρα επισήμανε μεταξύ άλλων και ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «είναι σαφές ότι τέτοιες δράσεις είναι οι πιο επικίνδυνες διότι συγκεντρώνονται πολλά νεαρά άτομα τα οποία γνωρίζουμε ότι όταν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό είναι κατεξοχήν ασυμπτωματικά επομένως μπορεί κάποιος να είναι ασυμπτωματικός και να μεταδίδει».
«Με φοβίζει η χαλαρότητά μας. Η μη τήρηση των μέτρων υγιεινής, των αποστάσεων και της χρήσης μάσκας. Είναι επομένως απολύτως απαραίτητη η τήρηση των παραπάνω, πολλώ δε μάλλον όταν η Ευρώπη δείχνει να κινείται προς ένα 2ο κύμα πανδημίας», δήλωσε στο Liberal.gr η Μίνα Γκάγκα, ενώ ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν μαγαζιά στα οποία σημειώνεται συνωστισμός και να απαγορευτούν τα μπιτς πάρτι, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, άφησε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου.
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία λήψης πρόσθετων μέτρων για τις συναθροίσεις όπως προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. «Τα κρούσματα είναι ελεγχόμενα, είναι χαρτογραφημένα ιχνηλατίσιμα, επομένως εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τηρούμε τους κανόνες» ανέφερε ο υφυπουργός σχετικά με την εντατικοποίηση της χρήσης της μάσκας και διαβεβαίωσε πως «η ελληνική πολιτεία θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατέψει τη δημόσια υγεία και να μην έχουμε διασπορά του Covid-19. Θα κάνει καθετί που απαιτείται».
Με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε, εργαζόμενοι και πελάτες οφείλουν υποχρεωτικά να φορούν μάσκα, στο πλαίσιο των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού, ενώ στην περίπτωση εργαζομένων και φυσικών προσώπων (καταναλωτές, κοινό/πελάτες) που δεν τηρούν τους κανόνες επιβάλλεται για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.