Επαγγελματικό Επιμελητήριο: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση

Επαγγελματικό Επιμελητήριο: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση

«Νέες ανατροπές φέρνει στη ζωή όλων μας το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες. Η επόμενη μέρα αναμένεται ακόμα πιο δύσκολη για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις διαφαίνεται μία προοπτική βελτίωσης σε επιχειρηματικότητα και οικονομία» όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Σημείο αναφοράς των αλλαγών που θα ισχύσουν από τώρα και στο εξής, η καθολική μετάβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα πλειστηριασμών ακινήτων. Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών υπενθυμίζει, ότι πρέπει να υπάρχει μέριμνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ειδικά των πιο αδύναμων, καθώς δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση της βίλας που «βγαίνει στο σφυρί, με το διαμέρισμα που κινδυνεύει να χάσει μία οικογένεια εξαιτίας οφειλής λίγων δεκάδων χιλιάδων ευρώ».

Σημαντική εξέλιξη για την πολιτική, οικονομική και επιχειρηματική ζωή του τόπου, αναφέρει το Επιμελητήριο, ότι είναι και η αλλαγή στον τρόπο λήψης απόφασης μίας απεργίας, με τις προϋποθέσεις να είναι πλέον αυστηρότερες.

Όπως αναφέρει, η απεργία είναι αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων και κατακτήθηκε μετά από πολλούς αγώνες. Είναι όμως γεγονός, ότι σε πολλές περιπτώσεις εξαιτίας μίας απεργιακής κινητοποίησης λίγων δεκάδων διαδηλωτών, παρέλυε το κέντρο της Αθήνας, προκαλώντας σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων.

Κανείς δεν πρέπει να στέκεται απέναντι σε εργαζόμενους που παλεύουν για τα δικαιώματα τους, όμως δεν πρέπει να καταλήγουμε και σε υπερβολές, επισημαίνει το Επιμελητήριο.

Μεγάλες αλλαγές στον προϋπολογισμό τους, όπως σημειώνεται, θα δουν και οικογένειες τρίτεκνων και πολύτεκνων. Πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη, σημειώνεται στην ανακοίνωση, όχι μόνο επειδή θα μειωθούν τα εισοδήματα τους εξαιτίας της κατάργησης επιδομάτων, αλλά γιατί αποτελεί και ανατρεπτικό παράγοντα στην αύξηση των μελών μίας οικογένειας και κατ΄ επέκταση οδηγεί σε επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πληθυσμός της χώρας το 2060 θα έχει μειωθεί στα 8 εκατομμύρια κατοίκους.

Στο πολυνομοσχέδιο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, περιλαμβάνεται ακόμη, σωρεία μέτρων που αφορούν σε οικονομία, επιχειρηματικότητα, εργασιακά, φορολογία, δημόσια διοίκηση. Η ουσία είναι, ότι δυστυχώς, για μία ακόμα φορά «είμαστε υποχρεωμένοι να συμβιβαστούμε με τις απαιτήσεις των δανειστών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και να λάβουμε την προβλεπόμενη δόση».

«Μέλημα όλων μας πρέπει να είναι η ευρύτερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου άμεσα να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε αυτό που αποτελεί πάγιο αίτημα του ΕΕΑ. Δηλαδή, ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, με ενισχυσμένες τις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να αποτελέσουν το “όχημα” για την μετάβαση σε μία καλύτερη επόμενη μέρα. Για να φτάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η στιγμή που δεν θα μιλάμε πια για μέτρα ύφεσης, αλλά για μέτρα ανάπτυξης που θα δίνουν ελπίδα και προοπτική σε όλους τους Έλληνες» καταλήγει η ανακοίνωση του Επιμελητηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ