Επαναπατρίστηκε στη Β. Κορέα η σορός του Kim Jong-nam - Εξομαλύνονται οι σχέσεις με τη Μαλαισία

Επαναπατρίστηκε στη Β. Κορέα η σορός του Kim Jong-nam - Εξομαλύνονται οι σχέσεις με τη Μαλαισία

Τρεις Βορειοκορεάτες που θεωρούνται ύποπτοι για τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδελφού του ηγέτη της χώρας επέστρεψαν σήμερα στην πατρίδα τους, ενώ ταυτόχρονα επαναπατρίστηκε η σορός του Kim Jong-nam έπειτα από συμφωνία για ανταλλαγή στην οποία κατέληξαν Μαλαισία και Βόρεια Κορέα με τον μαλαισιανό πρωθυπουργό Najib Razak να δηλώνει ότι δεν θα πληγούν οι διμερείς σχέσεις έπειτα από το πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο.

Η μαλαισιανή αστυνομία, που ερευνά αυτό που αμερικανοί και νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν δολοφονία και χρεώνουν σε βορειοκορεάτες κατασκόπους, πήραν κατάθεση από τους τρεις υπόπτους προτού τους επιτρέψουν να φύγουν από τη χώρα.

"Αποσπάσαμε ό,τι θέλαμε από αυτούς...Μας βοήθησαν και τους επιτράπηκε να φύγουν", δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κουάλα Λουμπούρ ο επικεφαλής της αστυνομίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος να κρατούνται.

O Kim Jong-nam, ο μεγαλύτερος ετεροθαλής αδελφός του βορειοκορεάτη ηγέτη Kim Jong-un, δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ στις 13 Φεβρουαρίου όταν δέχτηκε επίθεση με τον νευροτοξικό παράγοντα VX, ένα χημικό τόσο φονικό ώστε να περιλαμβάνεται στη λίστα των Ηνωμένων Εθνών με τα όπλα μαζικής καταστροφής.

Οι εννέα Μαλαισιανοί, οι οποίοι ήταν παγιδευμένοι στην Πιονγκγιάνγκ, έφθασαν νωρίς σήμερα το πρωί στην Κουάλα Λουμπούρ με ένα μικρό τζετ τύπου Bombardier της μαλαισιανής Πολεμικής Αεροπορίας. 

Ταυτόχρονα με την αναχώρηση του Bombardier από την Πιονγκγιάνγκ, αναχώρησε η πτήση MH360 της Malaysian Airlines από την Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ