Επανίδρυση του υπουργείου Τουρισμού ανήγγειλε η Ελ. Κουντουρά

Επανίδρυση του υπουργείου Τουρισμού ανήγγειλε η Ελ. Κουντουρά

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την πρώτη της συνέντευξη Τύπου στην Ελλάδα μετά από ενάμιση χρόνο στην κυβέρνηση και στα καθήκοντά της πραγματοποίησε την Τρίτη η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ανακοινώνοντας πλήθος αλλαγών, θεσμικών παρεμβάσεων και νέων τροποποιήσεων, ώστε ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της χώρας, να βγει περαιτέρω στο προσκήνιο.

Η κα Κουντουρά και οι συνεργάτες της μίλησαν για μια σειρά από παρεμβάσεις, αλλαγές, θεσμοθετήσεις αλλά και εισηγήσεις, που ουσιαστικά συγκλίνουν σε μια... επανίδρυση και επανασύσταση του υπουργείο τουρισμού.

Μεταξύ των αλλαγών που είτε έχουν προωθηθεί ή προωθούνται είναι η εκ του μηδενός αξιολόγηση όλων των δομών του υπουργείου, η επανίδρυση τουριστικών σχολών όπως η σχολή ξεναγών και η αναβάθμιση των σχολών τουριστικής εκπαίδευσης, η αλλαγή νομικού πλαισίου για την ίδρυση τουριστικών καταλυμάτων, η δημιουργία διεύθυνσης θεματικού τουρισμού, ο μετασχηματισμός του πρώην Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ) και η ένταξή του ως διεύθυνση τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης εντός του υπουργείου.

Επίσης γίνεται αναλυτική καταγραφή και αξιολόγηση όλων των κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του πρώην ΟΤΕΚ, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ έως τώρα, γίνεται πλήρης καταγραφή και διαδικασίες γενικής συντήρησης όλα ανά την επικράτεια κτήρια.

Επιπλέον, η κα Κουντουρά ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση και λειτουργία Εθνικού Συστήματος Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού, που είναι κυρίαρχο μέσο για την άσκηση τουριστικής πολιτικής, με γνώμονα την οικονομία. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που δε διαθέτουν τέτοιο σύστημα. Αυτό θα γίνει έως το τέλος του 2016, με τη συνεργασία της ΕΛΣΤΑΤ και της Τρ. Ελλάδος και θα βελτιώσει τα τουριστικά στατιστικά δεδομένα της χώρας.

Επίσης γίνεται κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας που ξεκίνησε από το μακρινό 1914, με ότι συνεπάγεται αυτό, ενώ με υπουργικές αποφάσεις επανακαθορίζονται οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές για οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις, καθορίζονται οι όροι και οι προδιαγραφές για την αδειοδότηση αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, εκμίσθωσης επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, οριοθετούνται και οργανώνονται οι πολιτικές για την προστασία και την ανάδειξη των ιαματικών φυσικών πόρων.

Παράλληλα, γίνεται εκ βάθρων αναδιοργάνωση του ΕΟΤ, αλλά και προσπάθεια όσο το δυνατόν περισσότερες τουριστικές επιχειρήσεις να μπουν στα πακέτα ΕΣΠΑ και για το λόγο αυτό ενδυναμώθηκε η υπηρεσία του υπουργείου για αυτά τα projects που συνεργάζεται με τις Περιφέρειες για την καλύτερη δυνατή προώθηση των προγραμμάτων.

Οι νέοι στόχοι

Αναφερόμενη στους νέους στόχους του υπουργείου η κα Κουντουρά ανέφερε:

«Ο ελληνικός τουρισμός κάνει στροφή στην ποιότητα και προωθούμε την Ελλάδα ως μοναδικό τουριστικό προορισμό, τον πιο ανταγωνιστικό προορισμό στην Ευρώπη, στη σχέση ποιότητας – τιμής, και ταυτόχρονα το  πλέον ελκυστικό σύμπλεγμα νησιών στη Μεσόγειο».

Το σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη κινήθηκε στρατηγικά σε τέσσερις κατευθύνσεις και ειδικότερα:

• Στην επιδίωξη για άμεση αύξηση των τουριστικών ροών και το άνοιγμα νέων αγορών.

• Στη δημιουργική τακτοποίηση με νομοθετικές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις πολλών και διαφορετικών, μεγάλων και μικρών, καθημερινών προβλημάτων του τουριστικού κλάδου.

• Στην άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων από το προσφυγικό και

• Στη διευκόλυνση και την προσέλκυση νέων επενδύσεων στον τουρισμό.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον διπλασιασμό των διαφημιστικών κονδυλίων όχι μόνο για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού αλλά και για την ισχυροποίηση της εικόνας της Ελλάδας και της εθνικής μας ταυτότητας διεθνώς. Παράλληλα, παρουσίασε διεξοδικά το σχεδιασμό για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις αγορές του εξωτερικού και ειδικότερα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα στοχευμένων δράσεων για την ενίσχυση του μεριδίου του από την Ευρώπη, την Αμερική, την Κίνα και τη Μέση Ανατολή.

Τι δείχνει το 5μηνο του 2016

Σχολιάζοντας την εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών στο πρώτο μισό του 2016, η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από τις επίσημες πηγές (την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και τα γραφεία ΕΟΤ Εξωτερικού)- η τάση των κρατήσεων είναι συνολικά ανοδική στην πλειονότητα των αγορών- δεξαμενών για την Ελλάδα, με αυξήσεις στις κρατήσεις που κυμαίνονται από 4% έως και 30% ανά αγορά.

Τα στοιχεία της ΥΠΑ για το 5μηνο δείχνουν αύξηση 5% στις διεθνείς αφίξεις και τα στοιχεία του Ελ. Βενιζέλος για το εξάμηνο δείχνουν επίσης αύξηση 5% των ξένων ταξιδιωτών. Με βάση όλα τα επίσημα στοιχεία που έχουμε από τα αεροδρόμια, από τους ξένους tour operators και από τα γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού, το 2016 έχει ξεκινήσει σε θετικό πρόσημο, όπως επισήμανε η αναπληρώτρια υπουργός.

Ρωσία

Σε ότι αφορά την πολυσυζητημένη αλλά και μεγάλη αγορά της Ρωσίας, η υπουργός εκτίμησε ότι στόχος το 2016 είναι να ξεπεράσουν το 1 εκατ. οι αφίξεις Ρώσων στην Ελλάδα. Παραδέχτηκε όμως ότι από τον αρχικό στόχο που ήταν έως 1,35 εκατ. Ρώσοι τουρίστες για το 2016, μάλλον θα υπάρξει απόκλιση (προς τα κάτω), λόγω της τεχνικής εμπλοκής με το θέμα της βίζας τον Απρίλιο, όπου αρκετοί μετακινήθηκαν από τους tour operators σε άλλους προορισμούς μεγάλος αριθμός τουριστικών πακέτων ταξιδιωτών που επιθυμούσαν να έρθουν στην Ελλάδα. «Το θέμα της βίζας λύθηκε οριστικά από το υπουργείο Εξωτερικών και γίνονται στοχευμένες προσπάθειες προβολής από τον ΕΟΤ και το γραφείο μας του ΕΟΤ στη Ρωσία για να ενισχύσουμε την τουριστική ροή και τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής», υπογράμμισε η αν. υπουργός Τουρισμού.

Νέα επενδυτικά projects

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας αναφέρθηκε στις δράσεις και τα αναπτυξιακά εργαλεία για την ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων στην ελληνική τουριστική αγορά τα επόμενα χρόνια.

Αναφερόμενος στην Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ) τόνισε ότι έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για 11 Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα, εκ των οποίων για δύο έχει εκδοθεί άδεια δόμησης (Λακωνία, Κέα), για τέσσερα έχει βγει η σχετική ΚΥΑ (δύο στην Κέρκυρα, Μήλος, Ίος), για ένα βρίσκεται σε στάδιο έκδοσης ΚΥΑ (Μεσσηνία), ενώ για τα υπόλοιπα προχωρούν με γρήγορο ρυθμό οι διαδικασίες. Επιπλέον, κατά το τελευταίο εξάμηνο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον, με την κατάθεση φακέλων επενδυτών στην Υπηρεσία, για τη δημιουργία επιπλέον 4 ΣΤΚ (δύο στην Κρήτη, στην Ήλιδα και στη Λήμνο).

Η ΕΥΠΑΤΕ χειρίζεται ακόμη και διεκπεραιώνει αδειοδοτήσεις για αιτήσεις/φακέλους για την ίδρυση, εκσυγχρονισμό, επέκταση και αναβάθμιση περίπου 100 ξενοδοχειακών μονάδων άνω των 300 κλινών τα τελευταία δύο χρόνια. 

ΕΟΤ

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Τρυφωνόπουλος αναφέρθηκε στην στρατηγική του ΕΟΤ για την προώθηση και προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος καθώς και την εξοικονόμηση λειτουργικών εξόδων ύψους 527 .000 ευρώ ετησίως στη διαχείριση του Οργανισμού. Παρουσίασε το διαφημιστικό πρόγραμμα του ΕΟΤ ύψους 13,65 εκατ. στο εξωτερικό, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων digital πρόγραμμα συνεργασιών με διαδικτυακές πλατφόρμες και τη συμμετοχή του ΕΟΤ σε 34 Διεθνείς Εκθέσεις για το 2016. 

Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει την πραγματοποίηση από τις αρχές του 2016 έως σήμερα συνολικά 83 ταξιδίων εξοικείωσης για tour operators, δημοσιογράφους και travel bloggers (14 ανά μήνα), στην υλοποίηση 22 ταξιδίων εξοικείωσης στα νησιά που δέχθηκαν πιέσεις από το προσφυγικό, και στην έγκριση από τον Νοέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα 421 ετησίων προγραμμάτων τουριστικής προβολής και επιμέρους δράσεων προβολής Περιφερειών και Δήμων της Ελλάδας.