Νέο μήνυμα ισχύος στη Βόρεια Κορέα έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, στέλνοντας έξι από τα πλέον προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη τους για άσκηση στους αιθέρες της Κορεατικής Χερσονήσου. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, στην άσκηση συμμετείχαν δύο υπερηχητικά βομβαρδιστικά B-1B, τέσσερα μαχητικά stealth F-35B καθώς και μαχητικά αεροσκάφη F-15K της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.
Η άσκηση αποτελεί απάντηση στην εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από το καθεστώς του Kim Jong Un, ο οποίος πέρασε πάνω από το ιαπωνικό νησί Χοκαΐντο, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Η άσκηση ήταν προσομοίωση επιδρομής εναντίον εγκαταστάσεων κομβικής σημασίας της Βορείου Κορέας, όπως διέρρευσαν νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Χρησιμοποιήθηκαν βόμβες τύπου MK-82, MK-84 και GBU-32. Στην άσκηση έλαβε μέρος κι ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού KC-135 Stratotanker.
«Αυτή η περίπλοκη αποστολή ξεκάθαρα δείχνει την αλληλεγγύη με τους συμμάχους μας και υπογραμμίζει την ευρύτερη συνεργασία για την προστασία από αυτή την κοινή απειλή στην περιοχή. Οι ενέργειες της Β. Κορέας αποτελούν απειλή για τους συμμάχους μας και οι κινήσεις αποσταθεροποίησης θα αντιμετωπιστούν κατάλληλα», δήλωσε ο στρατηγός Terrence J. O''Shaughnesys, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ιαπωνία για να συναντηθεί με ομολόγους του.
Τα αμερικανικά μαχητικά απογειώθηκαν από τη βάση Ιβακούνι στην Ιαπωνία, ενώ τα βομβαρδιστικά ξεκίνησαν από την αμερικανική νήσο Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, την οποία η Πιονγκγιάνγκ έχει απειλήσει στο παρελθόν.
Η Βόρεια Κορέα από την πλευρά της προειδοποίησε την Ιαπωνία ότι αν συνεχίσει να ακολουθεί τυφλά τις ΗΠΑ κινδυνεύει με «επικείμενη αυτοκαταστροφή».
Νωρίτερα, ο ανώτατος ηγέτης Kim Jong-un είχε επαναφέρει στο προσκήνιο τις απειλές σχετικά με το Γκουάμ, χαρακτηρίζοντας την εκτόξευση προς την Ιαπωνία ως «προοίμιο» επιχείρησης για τον «περιορισμό» της αμερικανικής νήσου, η οποία φιλοξενεί μεγάλη αμερικανική αεροναυτική δύναμη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πάντοτε θα έχουν διπλωματικές λύσεις στη διάθεσή τους για την αντιμετώπιση της Βορείου Κορέας, διαμήνυσε εν τω μεταξύ ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, James Mattis, λίγες μονάχα ώρες αφότου ο πρόεδρος Donald Trump, φάνηκε να απορρίπτει τη διπλωματική οδό.
«Δεν θα ξεμείνουμε ποτέ από διπλωματικές λύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Mattis κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του στην Ουάσιγκτον.