Στο τελευταίο μας άρθρο τονίσαμε την σημασία της εποχικότητας και την επίδρασή της στις αγορές του πλανήτη. Αναφέραμε χαρακτηριστικά ότι, αυτό που θα πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές, την κρίσιμη αυτή περίοδο, είναι το γεγονός ότι η εποχικότητα δεν ακολουθεί πλέον τους κανόνες των προηγούμενων ετών.
Μήνες που θεωρούνται κακοί γίνονται οι καλύτεροι ενώ οι καλοί μήνες μπορεί να αποδειχθούν και καταστροφικοί! Δε θα μας φανεί παράξενο λοιπόν να δούμε τους μήνες που όλοι θεωρούν καλούς να αποδειχθούν οι χειρότεροι!Θα μπορούσαν να εμφανιστούν σημάδια που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω π.χ.της κλιματικής αλλαγής και των ισχυρών φαινομένων κατά την περίοδο του χειμώνα.Μια ισχυρή χιονοθύελλα, ή μια μεγάλη πιθανότητα ενός μοτίβου La Niña κατά την εορταστική περίοδο 25-30 Νοεμβρίου και κατά τις εορτές στα τέλη του έτους είναι ικανά να μειώσουν τις υψηλές πωλήσεις και να χειροτερέψουν τους αριθμούς.
Επίσης, σε χώρες όπου οι νέες λοιμώξεις από τον COVID-19 και οι νοσηλείες έχουν αυξητική τάση, η ψυχολογία των καταναλωτών να παρασυρθεί και να οδηγήσει σε μείωση της αγοραστικής τους εορταστικής διάθεσης, το οποίο και εαν το θελήσουν οι αγορές να το διαβάσουν αρνητικά και να μας δώσουν μια διαφορετική εικόνα στο κλείσιμο του έτους.
Ο πρώτος και σημαντικότερος κίνδυνος (του ιού) που μας ταλαιπωρεί τα τελευταία δύο χρόνια έκανε την δυναμική του εμφάνιση για να τονίσει ότι είναι εδώ και περιμένει το παραμικρό λάθος για να εξελιχθεί σε καθοριστικό παράγοντα στην πορεία των αγορών και της παγκόσμιας οικονομίας. Ο φόβος μας χτυπάει την πόρτα για ακόμη μία φορά!
Πριν ένα χρόνο τονίζαμε, “Όπως μάθαμε να ζούμε με την τρομοκρατία θα ζήσουμε και με τους ιούς τα επόμενα χρόνια, έως ότου τους ξεχάσουμε και αυτούς και αναζητήσουμε νέους εχθρούς και φοβίες! Είναι παντού γύρω μας!!! Ο φόβος είναι συστατικό της ανθρώπινης ύπαρξης από την εποχή της εμφάνισης του στον πλανήτη. Το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσει αν ο Μάρτιος ήταν ο μήνας του «απόλυτου φόβου» ή θα επακολουθήσει κάτι χειρότερο σε επίπεδο πανδημίας και φόβου.
Οι αγορές τα πήγαν περίφημα στο πρώτο τεστ. Τόσο που δεν καταλάβαμε ότι υπήρξε κρίση! Ο φόβος του αγνώστου είναι που κάνει πάντοτε τη διαφορά στις επενδύσεις. Εάν οι αγορές λειτουργήσουν όπως και στις προηγούμενες κρίσεις θεωρητικά τα δύσκολα είναι πίσω μας. Εάν όχι αυτό θα σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε το πραγματικό πρόσωπο της πανδημίας. Θα βιώσουμε εκ νέου ένα καθεστώς πανικού! (Ο φόβος μας χτυπάει την πόρτα. 24/9/2020)
Παρόλο που μάθαμε να ζούμε με την πανδημία γύρω μας, και οι αγορές γλύτωσαν τα χειρότερα, ο φόβος του θανάτου καραδοκεί,καθώς μια σημαντική μερίδα πολιτών εξακολουθεί να μην πιστεύει στην ύπαρξη της. Η αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας και η πλήρης απαλλαγή από αυτόν τον φόβο, φαντάζει δύσκολη καθώς η εν λόγω μεγάλη μερίδα του παγκοσμίου πληθυσμού που αναφέραμε παραμένει ανεμβολίαστη και επηρεάζει καθοριστικά την τελική εικόνα της εξέλιξης της πανδημίας. Αλήθεια, εάν το εμβόλιο κόστιζε 100 ευρώ και ήταν δυσεύρετο τι θα έλεγαν τα παπαγαλάκια των social media?
Φθάσαμε αισίως στις “χρυσές εβδομάδες” της παγκόσμιας οικονομίας και οι ανατροπές που μπορεί να υπάρξουν και να χαλάσουν τους κανόνες της εποχικότητας είναι εδώ! Τα lockdowns επανέρχονται στην Ευρώπη, που εξακολουθεί να παραμένει για ακόμη μία φορά πίσω από τις εξελίξεις και να επαναφέρει τα “φαντάσματα του παρελθόντος” με τους γνωστούς αρνητές-συνομοσιωλόγους και τους αλχημιστές και μάγους που διαθέτουν το φάρμακο για κάθε νόσο!
Οι ευρωπαικοί δείκτες κατέγραψαν σημαντικές απώλειες τις προηγούμενες ημέρες, υπό τον φόβο να χαθούν μαζί με τα Χριστούγεννα και η αγοραστική διάθεση των καταναλωτών, που οδηγεί στην κερδοφορία τις επιχειρήσεις. Πάμε λοιπόν για μια νέα πανευρωπαική επιχείρηση “save the Christmas” την ώρα που στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι αμερικάνοι καταναλωτές ακονίζουν τα μαχαιροπήρουνα τους για την παραδοσιακή γαλοπούλα! Η διαφορά ανάμεσα στις δύο ηπείρους οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς των πολιτών τους μπροστά στις προκλήσεις του μέλοντος!
Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους ιούς, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την κλιματική αλλαγή αλλά πρέπει να κάνουμε και κάτι για να λύσουμε τα συγκεκριμένα προβλήματα. Η Ευρώπη εξακολουθεί να διατηρεί την διαφορετικότητα και την ανισότητα των μελών της. Αυτό της στοίχισε δύο παγκοσμίους πολέμους και μια οικονομική κρίση που διαρκεί μέχρι σήμερα, τουλάχιστον για τις χώρες του νότου. Αυτό, πιθανότατα, θα φανεί και πιο έντονα με την λήξη της πανδημίας όταν οι χώρες του βορρά θα φωνάζουν για να παρθούν εκ νέου μέτρα για τις χώρες με τα υψηλά ελλείμματα. Η στήλη προτρέχει τις εξελίξεις, καθώς όλοι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε αρνητικό ενδεχόμενο και αποφάσεις που θα ληφθούν από τα κέντρα αποφάσεων και θα επηρεάσουν τις ζωές μας.
Προς ώρας και στα του οίκου μας, οι αγορές έχουν μία ακόμη ευκαιρία να διορθώσουν σημαντικά. Τα τεχνικά σημεία στήριξης των δεικτών είναι έτοιμα να σπάσουν. Απομένει να δούμε πόσο φόβο θα αποφασίσουν να μεταδώσουν τα παγκόσμια δίκτυα και μέσα ενημέρωσης, ώστε να επιτύχουν τον στόχο τους.
Στην παγκόσμια κοινωνία μας, κάθε είδηση επηρεάζει στον βαθμό που επιτρέπεται και στον βαθμό που χρειάζεται για να επιτευχθεί ένας στόχος. Εάν ο στόχος είναι μια σημαντική διόρθωση έπειτα από το διετές ράλι των αγορών να είστε σίγουροι οτι θα το καταλάβετε. Τα δίκτυα ενημέρωσης θα μας τρομοκρατήσουν και οι επενδυτές θα ρευστοποιήσουν ως συμβαίνει συνήθως σε καταστάσεις πανικού.
Εάν ο στόχος είναι λίγος πόνος για να γράψουμε νέα υψηλά για τα Χριστούγεννα και να κλείσουμε αισιόδοξα την χρονιά θα φανεί από την επόμενη εβδομάδα. Εάν τα νέα από τον ελεγχόμενο (θέλω να τονίσω) κίνδυνο της πανδημίας, δείξουν σήματα αισιοδοξίας, λόγω περισσοτέρων εμβολιασμών και απόδοσης των μέτρων, τότε οι αγορές θα το γιορτάσουν και ο Αι-Βασίλης θα μοιράσει τα δώρα του στο καθιερωμένο Santa's Rally! Διαφορετικά...προσδεθείτε...!