Σε 13 Ρώσους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ το 2016, σε μια αρκετά σημαντική εξέλιξη στην έρευνα που διεξάγει το FBI.
Τρεις από αυτούς κατηγορούνται για συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου και για τραπεζική απάτη και πέντε κατηγορούνται για διακεκριμένη κλοπή ταυτότητας.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Sarah Sanders είπε ότι ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Ο Trump είχε καταγγείλει την έρευνα του Mueller για το αν στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του συνεργάστηκαν με το Κρεμλίνο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για "κυνήγι μαγισσών".
Σύμφωνα με το BBC, η ανακοίνωση έγινε από τον επικεφαλής της αμερικάνικης υπηρεσίας, Robert Mueller, ο οποίος διερευνά τις κατηγορίες περί ρωσικής εμπλοκής.
Ακόμη, στο κείμενο γίνεται αναφορά και σε τρεις ρωσικές εταιρείες.
Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ορισμένοι από τους κατηγορούμενους χρησιμοποίησαν συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών στις ΗΠΑ για να κρύψουν τη ρωσική προέλευση των δραστηριοτήτων τους.
Επίσης, αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι από τις αρχές έως τα μέσα του 2016 «υποστήριζαν την προεκλογική εκστρατεία του τότε υποψηφίου Donald J. Trump (...) και υπονόμευαν τη Hillary Clinton».
Ορισμένοι από τους κατηγορούμενους, υποκρινόμενοι τους Αμερικανούς, επικοινώνησαν με πρόσωπα που σχετίζονταν με την προεκλογική εκστρατεία του Trump, τα οποία όμως αγνοούσαν με ποιους συνομιλούσαν. Στο κατηγορητήριο υποστηρίζεται ότι οι Ρώσοι δημιούργησαν επίσης ψεύτικα προφίλ στο διαδίκτυο και σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Rod Rosenstein: "The Russians also recruited and paid real Americans to engage in political activities, promote political campaigns, and stage political rallies." https://t.co/eWYp0PPsDD pic.twitter.com/jXkOZXhQtx
— Fox News (@FoxNews) February 16, 2018
Κάποιοι από αυτούς ταξίδεψαν στις ΗΠΑ και χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη χώρα για να κρύψουν την προέλευση της δραστηριότητάς τους. Μεταξύ άλλων, στη δράση τους συμπεριλαμβανόταν και η "στήριξη στον Trump (...) και η δυσφήμιση της Hillary Clinton". Πλήρωσαν έναν Αμερικανό για να κατασκευάσει ένα κλουβί και έναν δεύτερο για να φορέσει μια στολή φυλακισμένου και να παριστάνει την Clinton στη φυλακή.
Εμφανίζονταν ως νεοφυείς αμερικανικές οργανώσεις και οργάνωναν πολιτικές συγκεντρώσεις, ενώ αγόραζαν και χώρο ή χρόνο για πολιτικές διαφημίσεις. Χρησιμοποιούσαν αριθμούς μητρώων κοινωνικής ασφάλισης και ημερομηνίες γέννησης πραγματικών Αμερικανών πολιτών για να ανοίξουν λογαριασμούς στο Paypal και να εκδώσουν πλαστές άδειες οδήγησης.
Μετά τις ανακοινώσεις από τον R. Mueller, υποχωρούν οι μετοχές του Facebook και του Twitter, κατά 1% και 1,3% αντίστοιχα, καθώς στο κείμενο σημειώνεται πως οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης - οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως μέσο για τις παρεμβάσεις των Ρώσων - αποδείχτηκαν «ευάλωτες».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitri Peskov, δήλωσε στο Reuters ότι δεν έχει καμία ενημέρωση σχετικά με τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίων των ρώσων υπηκόων.
Ρώσος επιχειρηματίας: Δεν έχω αναστατωθεί που το όνομά μου βρίσκεται στη λίστα
Ο Ρώσος επιχειρηματίας Yevgeny Prigozhin δήλωσε σήμερα ότι δεν είναι ταραγμένος από τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του ότι αναμείχθηκε στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
«Οι Αμερικανοί είναι πολύ συναισθηματικοί άνθρωποι, βλέπουν ό,τι θέλουν να δουν. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για εκείνους. Δεν έχω διόλου αναστατωθεί που το όνομά μου βρίσκεται στη λίστα. Εάν θέλουν να βλέπουν τον διάβολο, ας τον δουν» πρόσθεσε ο Prigozhin.
Ένας Αμερικανός πολίτης δήλωσε ένοχος για "κλοπή ταυτότητας"
Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα έδωσε στη δημοσιότητα δικαστικά έγγραφα σύμφωνα με τα οποία ένας Αμερικανός πολίτης, ο Richard Pinedo από την Καλιφόρνια, δήλωσε ένοχος για μια κατηγορία κλοπής ταυτότητας και απάτης.
Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, ο Pinedo είχε ιδρύσει μια διαδικτυακή εταιρεία, την Auction Essistance και την χρησιμοποιούσε για να πουλάει αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών μέσω του Ίντερνετ σε πρόσωπα που γνώριζε ότι δεν βρίσκονταν στις ΗΠΑ.
Ο Pinedo εν γνώσει του αγόρασε και πούλησε εκατοντάδες τέτοιους τραπεζικούς λογαριασμούς, μεταξύ 2014-2017 σε ανθρώπους που ήθελαν να παρακάμψουν τα διαδικτυακά συστήματα ασφαλείας πληρωμών. Για την πώληση αυτή έλαβε ως αμοιβή δεκάδες χιλιάδες δολάρια.
Με βάση τη συμφωνία του με τις δικαστικές αρχές, ο Pinedo θα καταδικαστεί σε φυλάκιση 12-18 μηνών και σε πρόστιμο μεταξύ 5.000-50.000 δολάρια.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: AP Photo/Andrew Harnik
Διαβάστε ακόμα:
- ΗΠΑ: Η ανάμιξη των Ρώσων στις εκλογές δεν επηρέασε το αποτέλεσμά τους