Επιστρέφει εκτάκτως στην Ουάσινκγτον ο D. Trump - «Αν ο Kim επιτεθεί θα το μετανιώσει»

Επιστρέφει εκτάκτως στην Ουάσινκγτον ο D. Trump - «Αν ο Kim επιτεθεί θα το μετανιώσει»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι ελπίζει πως η ηγεσία της Βόρειας Κορέας αντιλαμβάνεται «πλήρως» τη βαρύτητα των προειδοποιήσεών του να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους.

«Ελπίζω ότι (οι Βορειοκορεάτες) θα καταλάβουν πλήρως τη βαρύτητα αυτού που είπα, και αυτό που είπα είναι αυτό που εννοώ», τόνισε ο Trump μιλώντας σε δημοσιογράφους από τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του γηπέδου γκολφ του στο Νιού Τζέρσεϊ όπου κάνει διακοπές. «Αυτές οι λέξεις γίνονται εύκολα αντιληπτές», πρόσθεσε ο ίδιος, διαμηνύοντας πως εάν ο Kim Jong Un αποφασίσει να επιτεθεί στο Γκουάμ, «θα το μετανιώσει».

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι αμερικανικές «στρατιωτικές επιλογές» είναι πλέον «έτοιμες και οπλισμένες» σε περίπτωση που η Πιονγιάνγκ συμπεριφερθεί με ασύνετο τρόπο κάνοντας μάλιστα retweet και σχετική ανάρτηση της Διοίκησης Δυνάμεων Ειρηνικού από ασκήσεις στρατηγικών βομβαρδιστικών B-1B, τα οποία σταθμεύουν στο Γκουάμ.

Παράλληλα κ. Trump εκφράζει την ελπίδα πως ο βορειοκορεάτης ηγέτης Kim Jong-un «θα «βρει έναν άλλο δρόμο» ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Άμεση ήταν η απάντηση της Πιονγκγιάνγκ στη νέα επίθεση Τrump, καθώς μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων KCNA, η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι ο Donald Trump «οδηγεί την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου».

«Βγάζοντας κραυγές όπως ''''οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν έναν πόλεμο εναντίον της DPRK''''» (Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας), μετέδωσε το KCNA.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δηλώσει χθες ότι η ηγεσία της Β. Κορέας θα πρέπει να είναι «πολύ ανήσυχη» στην περίπτωση που κάνει οτιδήποτε το οποίο θα θεωρηθεί πως απειλεί τη χώρα του. Η κίνηση αυτή έγινε μερικές ώρες αφότου η βορειοκορεατική στρατιωτική ηγεσία δημοσιοποίησε ένα λεπτομερές σχέδιο που αφορά στην εκτόξευση πυραύλων που θα μπορούσαν να περάσουν πάνω από την Ιαπωνία και να πλήξουν το Γκουάμ.

Όσον αφορά στην Κίνα, διεμήνυσε νωρίτερα ότι σε περίπτωση σύρραξης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βόρειο Κορέα θα παραμείνει ουδέτερη. «Η Κίνα οφείλει να καταστήσει σαφές ότι στην περίπτωση που η Βόρειος Κορέα εκτοξεύσει πρώτη πυραύλους που απειλούν αμερικανικό έδαφος και οι ΗΠΑ απαντήσουν, θα τηρήσει ουδέτερη στάση», ανέφερε η εφημερίδα Global Times, που ελέγχεται από την κυβέρνηση του Πεκίνου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξει αδιάφορα στην περίπτωση προσπάθειας ανατροπής του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ.

«Εφόσον ΗΠΑ και Νότιος Κορέα εξαπολύσουν επιθέσεις και επιχειρήσουν να ανατρέψουν το καθεστώς της Βορείου Κορέας για να αλλάξουν τις πολιτικές ισορροπίες στην Κορεατική Χερσόνησο, τότε η Κίνα θα τους αποτρέψει από το να το επιτύχουν».

Έκτακτη επιστροφή του D. Trump στην Ουάσινγκτον

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί για μία ημέρα στην Ουάσιγκτον, τη Δευτέρα, διακόπτοντας για σύντομο χρονικό διάστημα τις διακοπές του, διάρκειας 17 ημερών, έγινε σήμερα γνωστό από έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Ο D. Trump θα αναχωρήσει από το Νιου Τζέρσεϊ τη Δευτέρα με προορισμό την οικία του στο Μανχάταν, όπου, όπως είπε, έχει προγραμματίσει σειρά ραντεβού.

Προς το παρόν δεν έχουν δημοσιοποιηθεί οι λόγοι για το ταξίδι του τη Δευτέρα από τη Νέα Υόρκη στην Ουάσιγκτον. Την πληροφορία σχετικά με το ταξίδι αυτό δημοσίευσε πρώτο το Politico.

S. Lavrov: Σοβαρός κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης Ουάσινγκτον – Πιονγιάνγκ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης Ουάσινγκτον – Πιονγιάνγκ, κάτι που θα είχε ως συνέπεια μεγάλο αριθμό

"Ο κίνδυνος είναι πραγματικά μεγάλος ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς την ρητορική που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Υπάρχουν συνεχείς εκατέρωθεν απειλές”, τόνισε ο Lavrov σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik News.

"H πλευρά που είναι ισχυρότερη και εξυπνότερη πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για να αποκλιμακωθεί η κρίση, σημείωσε με νόημα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι Ουάσινγκτον και Πιονγιάνγκ πρέπει να υιοθετήσουν την πρόταση Ρωσίας και Κίνας η οποία προβλέπει το πάγωμα των πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας και την
αλλά και moratorium στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας ΗΠΑ – Νότιας Κορέας.

Ο D. Trump οδηγεί την κατάσταση στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου

«Ο Τrump οδηγεί την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου, βγάζοντας κραυγές όπως ''''οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν έναν πόλεμο εναντίον της DPRK''''» (Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας), μετέδωσε το KCNA.

Διαβάστε ακόμη:

Κλιμάκωση της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο με εκατέρωθεν απειλές

- S. Lavrov: Σοβαρός κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης Ουάσινγκτον – Πιονγιάνγκ

- Α. Merkel: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη διαμάχη ΗΠΑ-Β. Κορέας

- ΑP: Η Ουάσινγκτον καταβάλλει ανεπισήμως προσπάθειες για να αρχίσει διάλογος με τη Β. Κορέα