O Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν ανταποκρίνεται στον ηγετικό της ρόλο στην Ε.Ε., καθώς απορρίπτει τις εκκλήσεις από την Αθήνα για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.
Σε συνέντευξή του στο Politico, ο κ. Δένδιας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πραγματικά δεν καταλαβαίνω την απροθυμία της Γερμανίας να χρησιμοποιήσει την τεράστια δύναμη της οικονομίας της, ώστε να δώσει ένα ξεκάθαρο παράδειγμα σε χώρες που πρέπει να υπακούσουν στο διεθνές δίκαιο».
Με φόντο τις αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους τις τελευταίες εβδομάδες να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι τέτοια όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον δύο χωρών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, εάν υπάρχει κλιμάκωση των διαφορών για τα χωρικά ύδατα, σημειώνει το ρεπορτάζ.
Η Ελλάδα κάλεσε συγκεκριμένα τη Γερμανία να μην επιτρέψει την παράδοση 6 υποβρυχίων τύπου 214 που έχει παραγγείλει η Τουρκία. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι τα πλοία θα διαταράξουν την ισορροπία ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Δένδιας στη συνέντευξή του μίλησε και για τη συμφωνία για τα υποβρύχια που χρονολογείται από το 2009, όταν η τουρκική κυβέρνηση και η εξωτερική πολιτική της ήταν πολύ διαφορετικές.
«Κατανοώ το οικονομικό ζήτημα, αλλά είμαι βέβαιος ότι η Γερμανία επίσης κατανοεί την τεράστια αντίφαση της παροχής επιθετικών όπλων σε μια χώρα που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα δύο χωρών της ΕΕ. Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης αντίφασης», σχολίασε.
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι δεν κατάλαβε γιατί η Ελλάδα θα έπρεπε ακόμη και να θέσει το ζήτημα στο Βερολίνο «αντί η Γερμανία να συνειδητοποιήσει από μόνη της, από τους ελέγχους και τις ισορροπίες του δικού της συστήματος, ότι αυτό δεν είναι συμβατό με τον ρόλο της στην Ευρώπη».
Παράλληλα, το ρεπορτάζ αναφέρεται και στον ρόλο της Γερμανίας ως διαμεσολαβητή, καθώς «ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επισκέφτηκε αρκετές φορές την Αθήνα και την Άγκυρα προκειμένου να πιέσει για επανεκκίνηση των διπλωματικών συνομιλιών και η καγκελάριος Μέρκελ βοήθησε στην αποτροπή πιθανής σύγκρουσης συνομιλώντας τόσο τον ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Όμως η Ελλάδα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, καταλήγει το δημοσίευμα, για αυτό που ο Ν. Δένδιας περιγράφει ως πολιτική «χαλάρωσης» που ακολουθεί η Γερμανία απέναντι στην Τουρκία, καθώς η Αθήνα υποστηρίζει ότι η Γερμανία πρέπει να είναι σταθερά στο πλευρό των μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία, ανάλογο με τη δέσμευση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα ντεν Λε Λέιν να ηγηθεί μιας «γεωπολιτικής» Επιτροπής. Ο υπουργός Εξωτερικών εξηγεί ότι εάν οι ηγέτες της ΕΕ κάνουν το ίδιο με την Σύνοδο Κορυφής του Οκωβρίου, ακόμα και αν τελικά αποχωρήσει το Όρουτς Ρέις αυτή την εβδομάδα από την περιοχή, αυτό θα σήμαινε ότι δεν είχαν μάθει το μάθημά τους.
Τέλος, ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς τόσο ο νεοκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και ο επόμενος υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή και τα ελληνοτουρκικά προβλήματα.