Η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία συνεδριάζει σήμερα, θα κρίνει το τι θα συμβεί με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) μετέθεσε την απόφαση στις χώρες μέλη της ΕΕ για την χορήγηση του εμβολίου.
Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.
Πρόταση για χορήγηση των εμβολίων σε μικρότερες ηλικίες
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δημιουργηθεί ένα κενό και έχουν συσσωρευτεί αρκετές διαθέσιμες δόσεις του εμβολίου AstraZeneca γιατί πέραν των ακυρώσεων και των ματαιώσεων των ραντεβού υπάρχει περίπου και ένα ποσοστό περίπου 20% των ανθρώπων που τους έρχεται μήνυμα από την άυλη συνταγογράφηση να κάνουν το εμβόλιο και εφόσον πρόκειται για το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν απαντούν.
Με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί αρκετές διαθέσιμες δόσεις.
Έτσι λοιπόν, μέχρι να κατασταλάξει η επιτροπή στις αποφάσεις της για το σε ποιες ηλικίες θα χορηγείται μία πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο σε ηλικίες που αυτή τη στιγμή δεν εμβολιάζονται και δεν έχουν αντίρρηση να το κάνουν δηλαδή άνθρωποι 40, 50 ετών.
Αρ. Πελώνη: Δεν συζητείται διακοπή των εμβολιασμών με AstraZeneca
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ξεκαθάρισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν συζητείται η διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca», καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».
«Υπάρχει έντονη φημολογία για το εμβόλιο. Σε καμία περίπτωση δεν συζητείται διακοπή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς είναι ασφαλές και αποτελεσματικό», υπογράμμισε η κ. Πελώνη, μιλώντας στο Open το πρωί της Παρασκευής.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις ανακοινώσεις του EMA, ο οποίος ξεκαθάρισε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους και συγκεκριμένα το ενδεχόμενο θρομβώσεων.
«Στη Μεγάλη Βρετανία που έχουν γίνει 18,1 εκατ. εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο έχουν παρατηρηθεί μόλις 30 τέτοια περιστατικά», σημείωσε η κυρία Πελώνη.
Όσον αφορά τη διστακτικότητα των μεγαλύτερων ηλικιών ανέφερε:
«Μέχρι στιγμής η προσέλευση για το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται στο 93%, επομένως δεν υπάρχει μόνο διστακτικότητα αλλά και εμπιστοσύνη».
Και επισήμανε:
Θα ήθελα ωστόσο να τονίσω -το έθεσε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του προχθές και όχι τυχαία- ότι υπάρχει μια δυσπιστία στις μεγαλύτερες ηλικίες, στους 60 άνω που δεν αφορά αυτό το εμβόλιο. Θεωρούμε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Ενδεικτικά στην ηλικιακή η ομάδα 75 έως 79 ετών το ποσοστό όσων έχουν εμβολιαστεί ή με μία δόση ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού είναι στο 75%. Στους ηλικίας 60 έως 69 είναι γύρω στο 50%, στους 80 άνω είναι γύρω στο 63% και στους 70-75 γύρω στο 57%. Αυτά τα ποσοστά θα μπορούσαν ν’ ανέβουν».
«Πρέπει να ξεπεράσουν οι ηλικιακές ομάδες αυτές τη διστακτικότητα. Το εμβόλιο είναι ασπίδα έναντι του κορονοϊού. Είναι ασπίδα για τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Το ρίσκο του να κολλήσει κανείς κορονοϊό, όπως έχει αποδειχθεί, είναι πολύ μεγάλο και δεν είναι απλώς μία γρίπη, ούτε κάτι απλό. Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας αυτών των ηλικιών να το ξανασκεφτούν», υπογράμμισε.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «στην κατεύθυνση αυτών των ομάδων θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό. Είναι καλό βέβαια, όπως προκύπτει και από μετρήσεις, ότι το σύνολο των πολιτών δηλώνει πολύ θετικό έναντι του εμβολιασμού. Τονίζουμε ότι αυτές οι ηλικιακές ομάδες δεν προτεραιοποιήθηκαν τυχαία. Είναι ομάδες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο βαριάς νόσησης από κορονοϊό. Γι’ αυτό και στην προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών το ηλικιακό κριτήριο κρίθηκε ως το νούμερο ένα κριτήριο, που είναι επιβαρυντικός παράγοντας για βαριά νόσηση από τον κορονοϊό»
Για το ενδεχόμενο να μπει ηλικιακό όριο για όσους θα κάνουν το εμβόλιο της εταιρείας η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε:
«Δε νομίζω ότι θα μπει πλαφόν ηλικιακό για AstraZeneca για τους άνω των 60, γιατί όλα τα περιστατικά που βλέπω ότι εξετάζονται στον κόσμο αφορούν σε μικρότερες ηλικίες. Φαντάζομαι πως εάν και εφόσον υπάρξει απόφαση για περιορισμό δεν θα αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες», ανέφερε.