Θετικά φαίνεται να είναι τα πρώτα δείγματα από τη σχετική μελέτη για το εάν το εμβόλιο της Pfizer καλύπτει και από την μετάλλαξη Όμικρον. Πιο αναλυτικά στη δοκιμή της Νότιας Αφρικής σχετικά με την απόδοση του συγκεκριμένου εμβολίου τα πρώτα αποτελέσματα θέλουν να παρέχει μερική ασπίδα έναντι στην νέα μετάλλαξη του κορονοϊού.
Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η μετάλλαξη Όμικρον αποφεύγει την ανοσία που προκαλείται από το εμβόλιο της Pfizer καλύτερα από άλλες παραλλαγές του κορονοϊού, τουλάχιστον σύμφωνα με εργαστηριακά πειράματα που υποδεικνύουν ότι μια ενισχυτική εμβόλια θα μπορούσε να βοηθήσει να σταματήσει το εξαιρετικά μεταλλαγμένο στέλεχος.
Πιο αναλυτικά, στα πρώτα πειράματα που αναφέρθηκαν για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech SE, ερευνητές στο Αφρικανικό Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας ανακάλυψαν ότι η μόλυνση Όμικρον έχει ως αποτέλεσμα περίπου 40πλάσια μείωση των αντισωμάτων αποκλεισμού του ιού σε σύγκριση με το στέλεχος που εντοπίστηκε στην Κίνα σχεδόν πριν από δύο χρόνια. Η απώλεια της ανοσοποιητικής προστασίας είναι «στιβαρή, αλλά όχι πλήρης», δήλωσε ο Alex Sigal, επικεφαλής της έρευνας στο εργαστήριο με έδρα το Durban, σε μια διαδικτυακή παρουσίαση αργά την Τρίτη.
Σημειώνεται πως από τότε που η Νότια Αφρική ανακοίνωσε την ανακάλυψη του όμικρον στις 25 Νοεμβρίου, περίπου 450 ερευνητές παγκοσμίως εργάζονται για την απομόνωση της εξαιρετικά μεταλλαγμένης παραλλαγής από δείγματα ασθενών, την ανάπτυξη της στο εργαστήριο, την επαλήθευση της γονιδιωματικής της αλληλουχίας και τη δημιουργία μεθόδων δοκιμής της στο αίμα- δείγματα πλάσματος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η ταχεία εξάπλωση του Omicron στη Νότια Αφρική έχει προκαλέσει ανησυχία ότι η ανοσολογική προστασία που δημιουργείται από τον εμβολιασμό ή μια προηγούμενη περίοδο του κορονοϊού μπορεί να είναι ανεπαρκής για να σταματήσει τις επαναμολύνσεις ή να ανακόψει ένα νέο κύμα κρουσμάτων και νοσηλειών. Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει το Omicron θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις αυξήσεις με «σοβαρές συνέπειες» εν μέσω ενδείξεων ότι κάνει τον κοροναϊό πιο μεταδοτικό.