Καλοκαιρινό κύμα του κορονοϊού σαρώνει πολλές ευρωπαϊκές χώρες με τα κρούσματα και το ιικό φορτίο στα λύματα και κατ’ επέκταση στην κοινότητα να παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση, ανάμεσα στο 40% και το 50%, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση στον γενικό κανόνα.
Το έκτο ή καλοκαιρινό κύμα που προκάλεσε η υπερμεταδοτικότητα των υποπαραλλαγών Όμικρον 4 και Όμικρον 5 ακολουθεί χρονικά την πορεία του περσινού καλοκαιρινού κύματος της μετάλλαξης Δέλτα, με το κλείσιμο των σχολείων και την έναρξη των διακοπών να αποτελούν τους δύο κρίσιμους παράγοντες που πυροδότησαν - πέρυσι και φέτος - την αυξημένη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα.
Οι ειδικοί βέβαια το περίμεναν και δεν εκπλήσσονται, με το κύμα να μην τους διαψεύδει καθώς εξαπλώνεται παντού, ενώ κατά τον καθηγητή αναλυτικής χημείας ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαϊδη, είναι πολύ πιθανό μετά την πρώτη κορύφωση που θα δούμε μέχρι τις αρχές Ιουλίου, να καταγραφεί και δεύτερη κορύφωση τον Αύγουστο όπου παραδοσιακά φεύγουν για διακοπές οι περισσότεροι Έλληνες.
«Το κύμα ήταν αναμενόμενο λόγω της υψηλότερης μολυσματικότητας των υποπαραλλαγών ΒΑ.4 και ΒΑ.5 καθώς και της χαλάρωσης, ειδικά σε τουριστικές περιοχές», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ. Ο Δ. Παρασκευής απαντά στην ερώτηση πολλών πολιτών αν βιαστήκαμε να καταργήσουμε τη μάσκα, επισημαίνοντας πως: «δεν καταργήσαμε τίποτα απλά έγινε αναστολή της υποχρεωτικότητας.»
Η ισχυρή σύσταση της χρήσης της μάσκας παραμένει για όλους και φυσικά είναι ακόμα πιο εμφατική για τους ευπαθείς ανθρώπους και για την παραμονή μας σε κλειστούς χώρους. Αεροπλάνα, αίθουσες αναμονής αεροδρομίων, πλοία, ακόμα και καταστρώματα όταν είναι γεμάτα από ταξιδιώτες, αλλά και συνέδρια και εκδηλώσεις γάμων ή βάφτισης, πάρτι αποφοίτησης, μπαρ στα νησιώτικα σοκάκια και όπου γενικά παρατηρείται συνωστισμός είναι μέρη όπου πρέπει να φοράμε τη μάσκα χωρίς να χρειάζεται μας το πει κανείς.
«Το λέει η κοινή λογική και τους προηγούμενους μήνες το διαπιστώσαμε όλοι ότι η μάσκα σώζει ζωές», προσθέτει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Ειδικά κατά τη διάρκεια των ταξιδιών όλοι οι ειδικοί θυμίζουν ότι η χρήση της μάσκας στις σωστές στιγμές θα μας προφυλάξει από μια λοίμωξη ή επαναλοίμωξη. Οι επαναλοιμώξεις φουντώνουν καθώς τα στελέχη Όμικρον 4 και Όμικρον 5 διαθέτουν ισχυρή ανοσιακή διαφυγή, οπότε ούτε ο εμβολιασμός ούτε η προϋπάρχουσα αποκτηθείσα ανοσία από φυσική νόσηση δεν μπορούν να εμποδίσουν τη μετάδοση. Επιπλέον, επειδή τα δύο αυτά επικρατέστερα στελέχη κάνουν και υψηλό πυρετό - ενίοτε και μέχρι 40ο C - μπορούν να μας βγάλουν ξινές τις διακοπές, αν κολλήσουμε τη λοίμωξη Covid 19 καθ' οδόν για το νησί.
Πάντως, η συζήτηση για το αν βιαστήκαμε να βγάλουμε τη μάσκα και το κατά πόσο η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της σε εσωτερικούς χώρους - πλην των γνωστών εξαιρέσεων - έγινε πρόωρα για να μη θιγεί ο τουρισμός συνεχίζει να φουντώνει μέρα με την ημέρα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας ΕΚΠΑ Νίκο Θωμαϊδη να θυμίζει ότι πρόκειται για μια απόφαση επιστημονική και πολιτική που λήφθηκε πανευρωπαϊκά και όχι μόνο στον μικρόκοσμο της πατρίδας μας.
Ήδη εδώ και καιρό στη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ην. Βασίλειο κι αλλού κανείς δεν φορά μάσκα και σε μια Ευρώπη που πράττει συντεταγμένα, κάνει μαζικές παραγγελίες εμβολίων (και για τον κορονοϊό αλλά και για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων) και τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθετούν παρόμοιες πολιτικές υγείας, είναι δύσκολο για μια χώρα να διαφοροποιηθεί και να ακολουθήσει ένα διαφορετικό δρόμο. Ειδικά στη δεδομένη συγκυρία που διαφορετικό δρόμο - και είδαμε όλοι με τι είδους αποτελέσματα - ακολούθησε με τον πιο απολυταρχικό τρόπο η Κίνα.