Σε τρεις κατηγορίες εστιάζεται το σχέδιο της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των φυλακών ώστε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής επεξεργάζεται τις διατάξεις και είναι θέμα ωρών η έκδοση σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μείωση των κρατουμένων.
Η πρώτη κατηγορία αφορά κρατούμενους που έχουν υπόλοιπο χρόνο κάθειρξης έως ένα έτος. Στη δεύτερη όσοι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως 5 έτη και κάθειρξη 5 ετών (δηλαδή και για κακουργήματα), υπό την προϋπόθεση πως έχουν εκτίσει το 1/20 της ποινή τους για αδικήματα όπως οικονομικά, φορολογικά, κλοπές, ναρκωτικά κ.ά. Στην τρίτη κατηγορία εντάσσονται κρατούμενοι άνω των 65 ετών εφόσον έχουν εκτίσει το 1/30 της ποινής τους.
Πρόκειται όπως αναφερόταν κυρίως για τους λεγόμενους «ελαφροποινίτες», ενώ καθίστατο σαφές πως οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα έχουν χρονική διάρκεια 3 μηνών και θεσμοθετούνται λόγω της έκτακτης κρίσης του κορονοϊού. Διευκρινιζόταν, επίσης, πως σε καμία περίπτωση οι αποφυλακίσεις δεν θα αφορούν καταδικασμένους για ειδεχθή εγκλήματα όπως για παράδειγμα για εγκλήματα κατά του πολιτεύματος, υποθέσεις τρομοκρατίας, ανθρωποκτονίες, βιασμούς κ.ά.
Αποσυμφόρηση ζητάει η Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Στην ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών αναφέρθηκε με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Ένωση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. «Είναι γνωστή σε όλους μας η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές εδώ και δεκαετίες, τόσο όσον αφορά τον συνωστισμό όσο και τις συνθήκες κράτησης γενικότερα, την ελλιπέστατη ή αποσπασματική πρόσβαση στην υγεία, την έλλειψη χώρου μέσα στα κελιά, την εξαιρετικά προβληματική υγιεινή και καθαριότητα, η οποία στις περισσότερες φυλακές είναι ανύπαρκτη κ.ο.κ.» αναφέρεται.
«Η άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών είναι επείγουσα μπροστά σε μια πανδημία που βασικό της ‘’αρωγό’’ στην εξάπλωση έχει την επαφή και τον συγχρωτισμό. Διασφαλίζοντας την πρόληψη μετάδοσης του ιού στις φυλακές διασφαλίζουμε τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων μέσα στις φυλακές, την αντοχή του συστήματος υγείας μας αλλά και τη δημόσια τάξη» επισημαίνεται. Παραθέτει μάλιστα και μία σειρά προτάσεων, που σε γενικές γραμμές δείχνουν να συμβαδίζουν με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Παρέμβαση έκανε και η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων, αναφέροντας πως η λήψη μέτρων για τον γενικό πληθυσμό πρέπει να ισχύσει και για τους κρατούμενους. Καταθέτοντας και αυτή με τη σειρά προτάσεις, υποστηρίζει: «Τα προτεινόμενα μέτρα θα αποσυμφορήσουν τις φυλακές και θα προστατεύσουν από την πανδημία αυτούς που θα αποφυλακιστούν αλλά και όσους παραμείνουν στα σωφρονιστικά καταστήματα, χωρίς να εκθέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και την δημόσια τάξη». Όπως λέει, ανάλογα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί ή προγραμματιστεί σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ.
Κ. Τσιάρας: Εκδίδετε αποφάσεις
Αίτημα προς τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων να συνεχίσουν να εκδίδουν αποφάσεις παρά την μερική αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων απηύθυνε σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας. Η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων λήγει σήμερα αλλά αναμένεται να παραταθεί.
Όπως επισημαινόταν, από την αναστολή λειτουργίας εξαιρείται η δημοσίευση αποφάσεων και η προτροπή αυτή του υπουργού έχει ως στόχο την αποφυγή περαιτέρω επιβάρυνσης των ρυθμών απονομής της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος ξεκίνησε ήδη τηλεδιασκέψεις για υποθέσεις που είχαν ήδη συζητηθεί πριν την εμφάνιση του κορονοϊού.