Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, αναφορικά με τα έργα αποκατάστασης στην Κω που δεν έχουν προχωρήσει, ένα χρόνο από τον καταστροφικό σεισμό, κατέθεσε η υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χαρά Κεφαλίδου.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η βουλευτής της ΔΗΣΥ, επισημαίνει ότι «σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Ιουλίου στην Κω και δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα έργο αποκατάστασης των ζημιών που σημειώθηκαν στα πολιτιστικά μνημεία του νησιού» και σημειώνει ότι «το μεγάλο τζαμί στην Πλατεία Ελευθερίας παραμένει υποστυλωμένο. Τα αγάλματα που είχαν πέσει και σπάσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο δεν έχουν επανατοποθετηθεί, ενώ ουδείς γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκονται. Από τότε το μνημείο παραμένει κλειστό με τις μελέτες αναστήλωσής του να μην έχουν ξεκινήσει καν. Το ίδιο "ομιχλώδες τοπίο" ισχύει και για τη Ζωφόρο του Βωμού του Διονύσου».
Η κα Κεφαλίδου ρωτά την υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει, ώστε να αποκατασταθούν τα μνημεία της Κω που έχουν υποστεί ζημιές και με ποιο χρονοδιάγραμμα, ώστε να μην χαθεί ολόκληρη η τουριστική περίοδος για το νησί ενώ ζητά ενημερωθεί επίσης για τις αντίστοιχες ενέργειες που έχουν γίνει και αφορούν στο σύνολο των μνημείων της χώρας.
Ακολουθεί η ερώτηση:
«Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στην Κω, τον Ιούλιο του 2017, και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα από το Υπουργείο σας, για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν σημαντικά πολιτιστικά μνημεία του νησιού. Η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και τα μνημεία αυτά παραμένουν κλειστά για τους επισκέπτες της Κω.
Περισσότεροι από 33 εκατομμύρια τουρίστες ετοιμάζονται, σύμφωνα με μελέτες, να επισκεφθούν φέτος τη χώρα μας. Το 2017, οι επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ξεπέρασαν τα 16,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα έσοδα από εισιτήρια – όσα κόβονται – ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια Ευρώ. Σειρά μελετών (PwC, ΕΚΠΑ, Oxford Economics, ΚΕΠΕ κλπ) δείχνουν ξεκάθαρα ποιος είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας: η ανάδειξη του πολιτισμού της που θα οδηγήσει στην ενίσχυση των εσόδων της.
Με απλά λόγια: έχουμε μπροστά στα μάτια μας έτοιμη τη λύση για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος της χώρας. Τα κλειστά μνημεία δεν αποτελούν μέρος αυτής της λύσης!
Ερωτάται η κα Υπουργός:
Με βάση τα παραπάνω, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο σας, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των μνημείων στο νησί της Κω, αλλά και γενικότερα των μνημείων και μουσείων της χώρας;»