Οι κεφαλαιαγορές χαιρέτησαν την ανακοίνωση της Pfizer για την -κατά 90%- αποτελεσματικότητα του εμβολίου της πρασινίζοντας όλα τα ταμπλό ανά τον κόσμο. Πρόκειται για μια εξέλιξη ικανή να ανατρέψει άρδην τα μέχρι σήμερα δεδομένα καθώς προσφέρει ορατότητα στις αγορές για το τέλος του εφιάλτη σε εύλογο χρονικό διάστημα, κάτι που μέχρι να γίνουν οι σημερινές ανακοινώσεις δεν υπήρχε.
Οι ΗΠΑ σε νέα ιστορικά υψηλά (ο S&P 500 καταγράφει τιμές άνω των 3650 μονάδων και ο Dow 30 προσεγγίζει τις 30000) , η Ευρώπη βρυχάται μετά και την αναμενόμενη -υπέρ του ευρώ- νομισματική πολιτική για τα επόμενα δύο έτη λόγω αλλαγής του Προέδρου των ΗΠΑ (o DAX 30 στο +6% άνω των 13200 μονάδων, ο EUROSTOXX 50 στο +7% στις 3430), ενώ και η Ιαπωνία πλέον σε νέα επίπεδα ρεκόρ κοντά στις 25000 μονάδες.
Στην Ελλάδα, ο ΓΔ έσπασε τα κοντέρ με ιστορική απόδοση 11,46% (655,50 μονάδες) με άνω των 118 εκατ. ευρώ αξία συναλλαγών. Όλες οι μετοχές του 25αρη και συνολικά το 85% των εισηγμένων είχαν θετικό πρόσημο, ενώ οι περισσότερες μετοχές βρέθηκαν να κλείνουν στα υψηλά ημέρας.
Η Αεροπορία Αιγαίου βρέθηκε κλειδωμένη στο limit up από τα πρώτα λεπτά της ανακοίνωσης (το ομόλογό της επίσης έγραψε +5,76% με 178 χιλιάδες ομολογίες στο ταμπλό), η Autohellas επίσης ωφελήθηκε όπως αναμενόταν με ένα μεγαλοπρεπές +19% και 1.5 εκατ ευρώ όγκο λόγω σχέσης με τον όμιλο, τρεις στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eurobank, ΕΤΕ, Αλφα) επίσης έγραψαν σχεδόν +30%, ενώ και συνολικά ο 25άρης έπιασε τις 1552 μονάδες (+12,38%). Πολλές μετοχές διέσπασαν τις καθοδικές τους τάσεις, και μάλιστα με σημαντικούς όγκους, έχοντας μπροστά τους μακρύ δρόμο χάρη και στο γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας, ενώ και παρατηρήθηκαν premium στην αγορά παραγώγων.
Μολονότι δεν έχει νόημα να αναλωθούμε σε πόσα «ρεκόρ» έσπασαν επί μέρους οι μετοχές με το άκουσμα και μόνο της πιθανής λύσης της πολιορκίας από την πανδημία, μολαταύτα θα σταθούμε για άλλη μια φορά σε δύο ζητήματα. Πρώτον στο πόσο στρεβλές είναι -ακόμα και στα τρέχοντα επίπεδα- οι αποτιμήσεις αρκετών εισηγμένων μας εταιρειών, με ορισμένες εξ αυτών να έχουν πολλάκις αναφερθεί στην αρθρογραφία μας, αλλά και να παρακολουθούνται σε ζωντανό χρόνο στην αντίστοιχη στήλη με τεχνικά σημεία.
Δεύτερον, η έντονη μεταβλητότητα που παραδοσιακά μάς ακολουθεί, καθώς υπεραποδίδουμε τόσο στην άνοδο όπως και -δυστυχώς- στην πτώση, προσφέροντας τις εντονότερες συγκινήσεις. Το τελευταίο συνεπικουρείται από την έλλειψη όγκου συναλλαγών που καθιστά τις μετοχές των εισηγμένων ευάλωτες είτε σε βίαιες ρευστοποιήσεις, είτε σε μαζικές τοποθετήσεις, αλλά και την ψυχολογία μας.
Η συνέχεια της ανόδου φαίνεται πιο πιθανό σενάριο προς το παρόν, αν αναλογιστούμε και το μέγεθος της ζημίας της πανδημίας των τελευταίων μηνών στις αποτιμήσεις των τίτλων. Έτσι, με μία μόνο δυνατή αντίδραση, συνήθως σηματοδοτείται έναρξη ακολουθίας ανοδικών, παρά ευκαιρία για ρευστοποίηση, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Εξάλλου, ο μονοτασικός χαρακτήρας του ΧΑΑ δικαιολογεί τα παραπάνω, και αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια, ιδίως σε μετοχές που επηρεάζονται άμεσα από τις εξελίξεις περί του ιού.
Τέλος, η αγορά εταιρικών και κρατικών ομολόγων επίσης συμφώνησε με την απότομη άνοδο ενισχύοντας την πεποίθηση ότι το σημερινό δεν ήταν παρά μόνο η αρχή. Από τη μία στα κρατικά, έχοντας μάλιστα ως δεδομένο και την βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, το spread του 10ετους υποχώρησε ακόμα περισσότερο κάτω των 130 μ.β. Από την άλλη, στα εταιρικά, φαίνονται ευκαιρίες για ικανοποιητικές -ομολογιακές- αποδόσεις εφόσον ομιλούμε για ομόλογα τέτοιας ποιότητας εκδότη, με δώρο το ότι εκδόθηκαν σε ευρώ, ενώ κάποια έχουν και δεύτερο δώρο την τιμή υπό του αρτίου.
* Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.