Espen Barth Eide: Δύσκολη η επανάληψη των συνομιλιών στο κυπριακό

Espen Barth Eide: Δύσκολη η επανάληψη των συνομιλιών στο κυπριακό

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Espen Bath Eide, δηλώνοντας ότι η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο πρέπει να συνεχιστεί, ανέφερε ότι η επανάληψη των συνομιλιών δεν είναι εύκολη.

Τα Ηνωμένα Έθνη, είπε, θα πράξουν ό,τι μπορούν, με τη μορφή της εκ του σύνεγγυς διπλωματίας, για να βοηθήσουν ώστε να αναπτυχθούν οι ιδέες.

Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Mustafa Akinci στα κατεχόμενα, ανέφερε ότι η απόφαση για επανάληψη των συνομιλιών εξαρτάται από τους δύο ηγέτες, καθώς πρόκειται για μια διαδικασία που καθοδηγείται από τους ιδίους.

Επεσήμανε ότι οι δύο ηγέτες πρέπει να αποφασίσουν πώς θα οργανώσουν τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να μη χαθεί η δυναμική που υπάρχει.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις στο Μον Πελεράν, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι «δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν έχει γίνει και ότι δεν συνέβη τίποτε».

Ερωτηθείς ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να υπάρξει τώρα συνέχιση της διαδικασίας, ο κ. Eide απάντησε ότι όλοι βλέπουν τη μεγάλη εικόνα, όσον αφορά την επιθυμία για επίλυση του Κυπριακού.

Ωστόσο, ανέφερε, υπάρχουν διαφορετικές τακτικές και προσεγγίσεις για τον τρόπο που θα κινηθούν οι δύο πλευρές.

Το πρωί, ο κ. Eide συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισε πισωγύρισμα το αποτέλεσμα της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν, επειδή δεν κατέστη εφικτό να επιτευχθούν όλα όσα αναμένονταν, ενώ υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες.

Είπε ότι επί της αρχής δεν υπάρχουν αγεφύρωτα θέματα και ότι και επί άλλων θεμάτων υπήρξε, αρχικά, διαφορά, αλλά γεφυρώθηκαν στη συνέχεια.

Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να βρουν τρόπους για επανοικοδόμηση της δυναμικής που υπήρχε, τονίζοντας ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί από τους δύο ηγέτες.

Οι συναντήσεις είναι μέρος της κινητικότητας που παρατηρείται στο Κυπριακό, μετά τις εξελίξεις στο Μον Πελεράν.

Αύριο, φθάνει στην Κύπρο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Boris Johnson και αργότερα αυτή την εβδομάδα, ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα στα θέματα της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, Jonathan Cohen.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ