Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας με βασικό στόχο την αποτροπή οποιασδήποτε κυβερνοεπίθεσης σε πληροφοριακά συστήματα κα υποδομές επικοινωνιών, απέκτησε η χώρα για πρώτη φορά. Το κείμενο στρατηγικής έκτασης συνολικής έκτασης 80 σελίδων, παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος και υπέγραψε τη σχετική απόφαση.
Η αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδιασμού για την κυβερνοασφάλεια της χώρας κρίθηκε αναγκαία αφενός λόγω των σημαντικών τεχνολογικών εξελίξεων, αφετέρου εξαιτίας της πλημμελούς προετοιμασίας της χώρας, η οποία πρόσφατα βρέθηκε -και πιθανώς να βρίσκεται ακόμη- στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεων, κυρίως από άλλες χώρες.
Η νέα Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας για την περίοδο 2020-2025, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, είναι ένα αναλυτικό κείμενο, το οποίο συντονίζει τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό του εύρους των περιστατικών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα κρίσιμων υποδομών και να απειλήσουν την εύρυθμη λειτουργία του Κράτους και την ασφάλεια πολιτών και επιχειρήσεων.
Η στρατηγική αυτή συστηματοποιείται σε πέντε στρατηγικούς πυλώνες παρέμβασης:
1. Λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης,
2. Θωράκιση κρίσιμων υποδομών, ασφάλεια και νέες τεχνολογίες,
3. Βελτιστοποίηση διαχείρισης περιστατικών, καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος και προστασία της ιδιωτικότητας,
4. Σύγχρονο επενδυτικό περιβάλλον με έμφαση στην προαγωγή της Έρευνας και Ανάπτυξης,
5. Ανάπτυξη ικανοτήτων, προαγωγή της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Οι εν λόγω στόχοι εξειδικεύονται σε λεπτομερέστερο πλαίσιο δράσεων με 15 ειδικούς στόχους και πάνω από 50 δραστηριότητες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: παρεμβάσεις για την κυβερνοασφάλεια φορέων του δημοσίου, πλαίσιο προαγωγής αριστείας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, σχεδιασμός αποτίμησης κινδύνου, ενδυνάμωση συνεργασιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, μέτρα για τις προκλήσεις των νέων τεχνολογιών, ενισχυμένες απαιτήσεις ασφαλείας, συστήματα πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών, ενδυναμωμένες συνεργασίες σε επιχειρησιακό επίπεδο, κινήτρων για επενδύσεις σε ασφαλή συστήματα, καθώς και ολοκληρωμένο πλαίσιο ανάπτυξης ικανοτήτων και ευαισθητοποίησης.
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια σειράς ενεργειών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με την κυβερνοασφάλεια όπως: ο ορισμός των κρίσιμων υποδομών της χώρας και του πλαισίου υποχρεώσεών τους, η αναβάθμιση της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας σε Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οργάνωση και συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιών σε ασκήσεις ετοιμότητας, η χρήση προηγμένων συστημάτων πρόληψης και αντιμετώπισης ηλεκτρονικών επιθέσεων.
Ολόκληρο το κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας 2020-2025 μπορείτε να βρείτε εδώ.