Εξανεμίζονται οι πιθανότητες για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Βενεζουέλα το 2016

Εξανεμίζονται οι πιθανότητες για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Βενεζουέλα το 2016

Το εθνικό εκλογικό συμβούλιο της Βενεζουέλας εξανέμισε και τις τελευταίες ελπίδες της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη χώρα, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Αν η αντιπολίτευση μέσα στον επόμενο μήνα συλλέξει με επιτυχία υπογραφές του 20% των ψηφοφόρων, τότε «θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στα μέσα του πρώτου τριμήνου του 2017», ανέφερε χαρακτηριστικά το συμβούλιο σε ανακοίνωσή του.

Η χρονική στιγμή είναι κρίσιμη, καθώς εάν ο Maduro έχανε το δημοψήφισμα στο τρέχον έτος (κάτι που διαφαίνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι θα συνέβαινε), τότε θα έπρεπε να προχωρήσει σε εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της χώρας. Αυτή θα ήταν και η ευκαιρία της αντιπολίτευσης να βάλει τέλος σε 17 χρόνια σοσιαλιστικής διακυβέρνησης.

Ωστόσο, αν το δημοψήφισμα πραγματοποιηθεί την επόμενη χρονιά, τότε ο Maduro θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, διατηρώντας επί της ουσίας το κόμμα του στην εξουσία μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, που είναι προγραμματισμένες για το 2018.

«Απορρίπτουμε τα αντισυνταγματικά στοιχεία της παρούσας ανακοίνωσης του εθνικού εκλογικού συμβουλίου», δήλωσε ο Jesus Torrealba από την πλευρά της αντιπολίτευσης, που ζητά το δημοψήφισμα. Οι προϋποθέσεις που ανακοινώθηκαν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ωστόσο, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζουν ότι τα χρόνια διακυβέρνησης Hugo Chavez και Maduro έχουν φέρει πλήγμα στην οικονομία της χώρας και στα βασικά δικαιώματα, κατηγορούν το συμβούλιο ότι χειραγωγείται από την κυβέρνηση. Μάλιστα, για να ισχυροποιήσουν τα αιτήματά τους αντιπαραβάλουν τις εξελίξεις στη γειτονική Κολομβία σχετικά με την ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες της FARC.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους δηλώνουν πάντως ότι η συμμαχία της αντιπολίτευσης (αποτελείται από περίπου 30 διαφορετικές ομάδες) για δημοψήφισμα μέσα στο 2016 είναι χαμένος χρόνος. Κατηγορούν την αντιπολίτευση επίσης για απάτη στην αρχική συλλογή υπογραφών του 1% των ψηφοφόρων.

«Δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα το 2016, δεν είναι υπό συζήτηση. Είναι απατεώνες», δήλωσε ο υπ' αριθμόν 2 του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Diosdado Cabello στην κρατική τηλεόραση.

Μετά τη νίκη του στις εκλογές του 2013 ο Maduro βλέπει τη δημοτικότητά του να κατρακυλά, εν μέσω της οικονομικής κρίσης στη Βενεζουέλα. Συνολικά, 30 εκατ. άτομα είναι αντιμέτωπα με ελλείψεις και τεράστιες ουρές στα ψώνια, ενώ τα ποσοστά του πληθωρισμού είναι τριψήφια και η χώρα είναι στο τρίτο χρόνο ύφεσης.

 

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια