Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αν η χώρα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Recep Tayyip Erdogan.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει μεγάλη επιρροή στο θέμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν ήδη αγνοήσει τις εκκλήσεις του να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν περιέλθει σε τέλμα.
Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Omer Celik δήλωσε ότι η Άγκυρα θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την ΕΕ, υπέρ μιας στενότερης συνεργασίας σε άλλους τομείς.
Η απόφαση που υιοθετήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί «από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη(…) να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία χωρίς καθυστέρηση, αν εφαρμοστεί χωρίς αλλαγές η συνταγματική μεταρρύθμιση».
Η συνταγματική μεταρρύθμιση που προτείνει ο Erdogan θα διευρύνει σημαντικά τις εξουσίες του, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τον ίδιο, για τη σταθερότητα της Τουρκίας.
Ευρ. Κοινοβούλιο προς Τουρκία: Μην προχωρήσετε στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού
Με νέο ψήφισμά της λίγο αργότερα, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάλεσε την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιού.
Υπέρ του ψηφίσματος ψήφισαν 477 ευρωβουλευτές και 64 κατά, ενώ την ψηφοφορία μετέδιδε η τηλεοπτική υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να μην υλοποιήσει το έργο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Akkuyu'', της εφιστά την προσοχή ότι η περιοχή στην οποία προγραμματίζεται η κατασκευή του υφίσταται ισχυρούς σεισμούς οι οποίοι συνιστούν απειλή όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για όλη την περιοχή της Μεσογείου", αναφέρεται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να υπογράψει την Συνθήκη της EIA (Environmental Impact Assessment) " η οποία υποχρεώνει τις πλευρές να ενημερώνουν η μια την άλλη και να προβαίνουν σε διαβουλεύσεις μεταξύ τους, όταν πρόκειται για σημαντικά έργα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές και δυσάρεστες διασυνοριακές επιδράσεις στο περιβάλλον". Σε σχέση με την υπόδειξη αυτή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί με το ψήφισμα του την Τουρκία να προβεί σε διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών, της Ελλάδας και της Κύπρου.
H Τουρκία έχει αναθέσει στην Ρωσία, κατόπιν συμφωνίας που έχει υπογράψει, την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού "Akkuyu", ο οποίος θα έχει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες ισχύος 1200 MWATT. Η ρωσική επένδυση ανέρχεται όπως έχει γίνει γνωστό στα 22 δισεκατομμύρια δολάρια. Η τουρκική πλευρά προγραμματίζει να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο αντιδραστήρα το 2023. Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσφατα είχε εκφράσει την πεποίθηση του ότι η Ρωσία και η Τουρκία θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν την κατασκευή του Akkuyu στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- J. Hahn: Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το κράτος δικαίου
- B. Yildirim: Η Άγκυρα επιθυμεί την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά η Ένωση βρίσκεται σε σύγχυση