Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τους μισθούς τους στα ταμεία των εθνικών κομμάτων τους μετέφεραν Ευρωβουλευτές, όπως αποκάλυψε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης. Οι πράξεις αυτές, που συνιστούν προφανώς παράβαση των κανονισμών αποκαλύφθηκαν ύστερα από δύο διαφορετικές έρευνες της OLAF, οι οποίες ξεκίνησαν το 2017 και το 2018.
Σύμφωνα με αυτές, ευρωβουλευτές πολιτικών ομάδων από δύο διαφορετικά κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετέφεραν μέρος τους μισθού τους στα εθνικά τους κόμματα ενώ σε άλλη περίπτωση είχαν αυξήσει τον μισθό των βοηθών τους ώστε οι τελευταίοι να μπορούν να κάνουν μεγαλύτερες εισφορές στα εθνικά κόμματα.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης που ολοκλήρωσε τις έρευνές της τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020, διαπίστωσε ότι μεταξύ της πενταετίας 2014 - 2019, ευρωβουλευτές και προσωπικό που εργάστηκε για την αντιπροσωπεία του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέβαλαν εισφορές άνω των 640.000 ευρώ στα εθνικά τους κόμματα, βάσει ενός συγκεκριμένου οικονομικού πλαισίου που τα κόμματα αυτά είχαν καταρτίσει ειδικά για τις αντιπροσωπείες τους στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο.
Η ομάδα της OLAF που πραγματοποίησε τις έρευνες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να επιβάλει κυρώσεις για την παραβίαση των κανόνων. Στη δεύτερη έρευνα της OLAF, προσδιορίστηκε ότι μεταξύ 2014 και 2019 ορισμένοι ευρωβουλευτές κατέβαλαν ο καθένας 3.000- 4.000 ευρώ το μήνα στο κόμμα τους, δηλαδή περισσότερα από 540.000 μέσα στην πενταετία. Παρόλο που αυτή η πρακτική παραβιάζει τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εντούτοις δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησης των χρημάτων.
«Παρόλο που δεν βρέθηκαν αποδεικτικά στοιχεία ότι οι ευρωβουλευτές εξαναγκάζουν το προσωπικό τους να το πράξει, ωστόσο, γνώριζαν ότι συνέβαινε αυτό, και όντως είχαν κανονίσει να κατατάσσονται οι βουλευτές των βοηθών τους σε υψηλό βαθμό και με υψηλότερο μισθό, προκειμένου να επιτρέψτε να γίνουν συνεισφορές στο εθνικό κόμμα», αναφέρει η OLAF στην ανακοίνωση.
Οι έρευνες περατώθηκαν αντίστοιχα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2020. Και για τις δύο περιπτώσεις, η OLAF συνέστησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «να επιβάλει κατάλληλες κυρώσεις για τους βουλευτές του ΕΚ που δεν τηρούν τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Για την πρώτη έρευνα η OLAF εξέδωσε συστάσεις προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνοντας «πειθαρχική δράση».
Για τη δεύτερη έρευνα, η OLAF εξέδωσε επίσης συστάσεις προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει ότι τα ποσά που μεταφέρονται από τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς στο εθνικό κόμμα ανακτώνται από τους εν λόγω ευρωβουλευτές.
Δείτε εδώ αναλυτικά.