Με οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα η Τουρκία αναμένεται να δεχθεί να συνδράμει την προσπάθεια της ΕΕ για αναχαίτιση των προσφυγικών ροών που θέτουν σε κίνδυνο την ενότητα της Ένωσης.
Στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των 28 κρατών μελών της ΕΕ με την Τουρκία αναμένεται να επιβεβαιωθεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Άγκυρα για την υποδοχή των περισσότερων από 2 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων, που βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στοχεύουν στο να πείσουν την κυβέρνηση Νταβούτογλου να αναχαιτίσει το κύμα των προσφύγων που ζητούν πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη. Η πρωτοφανής αυτή σύνοδος κορυφής άρχισε στις 5 το απόγευμα, (ώρα Ελλάδας) και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα διαρκέσει περίπου 3 ώρες.
Η ΕΕ θέλει να λάβει από την Άγκυρα τη δέσμευση ότι τα σύνορά της θα γίνουν πιο αδιαπέραστα για τους οικονομικούς μετανάστες. Πάνω από 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει από την αρχή της χρονιάς στην Ευρώπη, κινούμενοι κυρίως προς την Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές. Οι Ευρωπαίοι πιέζονται ακόμη περισσότερο μετά την αποκάλυψη πως ορισμένοι από τους καμικάζι που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου είχαν ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή. Η κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία έκανε ωστόσο πιο λεπτές τις ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν.
Ανάμεσα στα άλλα οφέλη που προσδοκά να αποσπάσει η Τουρκία είναι μια δέσμευση περί του ότι θα δοθεί ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν και αυτό προϋποθέτει να πειστούν οι χώρες που δεν θέλουν η Τουρκία να μπει στην ΕΕ, αλλά και η Κύπρος. Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί επίσης από την κυβέρνηση της Ελλάδας. Την Πέμπτη ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε με ικανοποίηση ότι το κεφάλαιο 17 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (οικονομική πολιτική) θα ανοίξει «στα μέσα Δεκεμβρίου» και η Άγκυρα αναμένει να ανοίξουν κι άλλα πολύ σύντομα, πιθανόν μέσα στο 2016.
Τα ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αναμένεται να συζητηθούν όπως τόνιζαν διπλωμάτες, παρά τις εκκλήσεις τόσο από την ίδια την Τουρκία, όσο και από την Ευρώπη να ασκηθούν πιέσεις στην τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τις ατομικές ελευθερίες και την ελευθερία του Τύπου.
Διαβάστε ακόμα:
- Α. Τσίπρας: Σημαντικό βήμα η σύνοδος κορυφής για το προσφυγικό
- J – C. Juncker: Η Τουρκία αξίζει τον σεβασμό και την στήριξή μας
- Ντ. Τουσκ: Προτεραιότητα η προστασία των συνόρων της ΕΕ
- A. Merkel: Σήμερα θα συμφωνήσουμε για το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας
- Αχ. Νταβούντογλου: Ιστορική ημέρα για την Ευρώπη το κοινό μας σπίτι
- F. Hollande: Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό είναι προς το συμφέρον όλων