Σαφείς διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης, έθεσε με σημερινή της ομιλία στην Κομοτηνή η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.
Η κυρία Γεννηματά παρέστη σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης με πρωτοβουλία του δικτύου της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, PES, και της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, παράλληλα με άλλες 75 πόλεις της Ευρώπης, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής καμπάνιας «Act for Youth», με τις όποιες οι νέοι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος διεκδικούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δοθούν 20 δις την επόμενη τριετία για να μειωθεί η ανεργία των νέων.
«Σήμερα η Ευρώπη ζει μια βαθιά κρίση οικονομική, αξιών και ταυτότητας και η νέα γενιά θεωρεί την Ευρώπη συνώνυμο της ανεργίας και της περιθωριοποίησης. Από το 2008 έχουν φύγει 400.000 νέοι από την Ελλάδα. Απέναντι σε αυτά τα οξύτατα προβλήματα η σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να μένει σε στρογγυλές προτάσεις και λύσεις. Δεν μπορεί να ταυτίζεται με την ευρωπαϊκή δεξιά. Δεν μπορεί να δείχνει μια γερασμένη σοσιαλδημοκρατία που δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα της νέας γενιάς και της προοπτικής της Ευρώπης. Και δεν είναι λύση στα προβλήματα και τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί να αγκαλιάζει τους λαϊκιστές και τους δογματικούς της αριστεράς προσπαθώντας να βρει ένα περιτύλιγμα πρόσκαιρο», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Η κ. Γεννηματά με την ομιλία της στην Κομοτηνή έθεσε ως προτεραιότητα την αλλαγή της Ευρώπης με πρωταγωνιστές τους σοσιαλιστές. «Αυτό σημαίνει», όπως ανέφερε, «ότι χρειάζεται μια νέα ριζοσπαστική ατζέντα που θα βάζει τέλος στην λιτότητα».
«Δεν μπορεί να μιλάμε για ενίσχυση της κοινωνικής Ευρώπης και οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές να μην λένε λέξη για την λιτότητα που έχουν επιβάλει οι νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές δυνάμεις αυτή την στιγμή στην Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «είναι στο χέρι μας και υποχρέωσή μας να αλλάξουμε τα πράγματα, να ηγεμονεύσουμε ιδεολογικά στην Ευρώπη και να ξαναδώσουμε την εικόνα που θέλουμε στο κοινό μας σπίτι, εξασφαλίζοντας ότι η νέα γενιά της Ευρώπης δεν θα είναι μια χαμένη γενιά».
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης άφησε αιχμές για την κοινή μεταναστατευτική πολιτική της Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί αυτή να εξαντλείται μόνο στην φύλαξη των συνόρων «γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και θαλάσσια σύνορα στην Ευρώπη».
Τόνισε, δε, ότι «η κοινή μεταναστευτική πολιτική πρέπει να στηρίζεται στην ίση κατανομή των βαρών και στην αλληλεγγύη γιατί αυτή την στιγμή η χώρα μας, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης, έχει μείνει μόνη να κουβαλάει ένα τεράστιο βάρος».
Η κ. Γεννηματά επανέφερε την πρόταση του κόμματός της για την θεσμοθέτηση ρήτρας απασχόλησης με στόχο η ανάπτυξη να συνδεθεί με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Πρότεινε συγκεκριμένα, το μισθολογικό κόστος να εκπίπτει από την φορολογία με συντελεστή αυξημένο κατά 30% για κάθε νέα θέση εργασίας που δημιουργεί η επιχείρηση. Αυτό σημαίνει, κατά τη ίδια, ότι από την έκπτωση του φόρου που θα έχει ο επαγγελματίας, η επιδότηση αυτής της θέσης θα φτάνει το 8 έως 10%, χωρίς δημοσιονομικό κόστος και με πιθανό όφελος από την είσπραξη του ΦΠΑ που θα προέλθει από την αυξημένη κατανάλωση.
«Οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου μαζί με τις πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να ενώσουμε τις σκέψεις μας και τις ιδέες μας και να διαμορφώσουμε μια εθνική γραμμή για τις αναγκαίες πολιτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στον τόπο. Αυτό σημαίνει αλλαγή πολιτικής, αλλαγή κυβέρνησης και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων», κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ