Τον αυτόνομο ρόλο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας υπογραμμίζει η Φώφη Γεννηματά τονίζοντας σε συνέντευξή της στην "Αγορά" πως "είμαστε αυτόνομη, εναλλακτική πολιτική δύναμη. Δεν είμαστε και ούτε θα γίνουμε συμπληρωματική δύναμη ούτε του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ ούτε του βαλκανικού τύπου νεοφιλελευθερισμού της ΝΔ".
Στο επίμαχο ζήτημα της Κεντροαριστεράς και της κοινής καθόδου με το Ποτάμι η κα. Γεννηματά υπογραμμίζει πως "το κοινό πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου ήταν το πρώτο, θεμελιώδες βήμα για την ενιαία πολιτική έκφραση του χώρου της Κεντροαριστεράς. Τώρα πρέπει να συμφωνηθούν όλα τα επόμενα στέρεα βήματα, να καθοριστεί ο οδικός χάρτης που οδηγεί στον κοινό μας στόχο . Η εκλογή αρχηγού θα γίνει από τη βάση και η χρονική στιγμή αυτής της διαδικασίας θα συναποφασιστεί στο πλαίσιο του συνολικού οδικού χάρτη. Έχει προγραμματισθεί ήδη μια συνάντηση με τον Σ. Θεοδωράκη την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου για να συζητήσουμε τα θέματα αυτά. Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα επιδιώξω να υπάρξουν αντίστοιχες συναντήσεις με τους επικεφαλής όσων σχημάτων θα συμμετάσχουν τελικά στο εγχείρημα.
Είναι η ώρα να προχωρήσουμε τώρα όλοι μαζί χωρίς χρονοτριβές.
Στόχος μας είναι να δώσουμε ζωτικό χώρο έκφρασης και δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής σε κάθε προοδευτικό πολίτη. Να υπερβούμε τις παγιωμένες επετηρίδες των κομματικών ελίτ, τα μαγειρέματα της κομματικής κουζίνας, τις συγκρούσεις προσωποπαγών μηχανισμών. Αυτό το στόχο θα υπηρετήσουμε χωρίς αγκυλώσεις και δόγματα αλλά και χωρίς εμμονές ανούσιου νεωτερισμού. Το νέο και σύγχρονο θα προκύψει με σχέδιο και σκληρή δουλειά και παραχώρηση «κεκτημένων». Δεν αρκεί να το εξαγγέλλουμε, ούτε πρέπει να το εκβιάσουμε. Θα δημιουργηθεί μέσα από την ώσμωση και συνεργασία των σημερινών σχημάτων αλλά κυρίως από την κινητικότητα και το ενδιαφέρον των προοδευτικών πολιτών που σήμερα είναι εκτός των τειχών της συλλογικής πολιτικής συμμετοχής και δράσης.
Για τις μετεκλογικές συνεργασίες αναφέρει ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι σταθερή. Μιλάμε για την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης - συνεργασίας. Μόνον έτσι μπορεί να υπάρξει στις σημερινές συνθήκες συνεχιζόμενης κρίσης σταθερή κυβέρνηση η οποία θα βάλει τέλος στο συνεχιζόμενο δράμα που βιώνει η πατρίδα μας 6 χρόνια τώρα.
Δεν είναι θέμα ίσων αποστάσεων, εμείς θέλουμε να σπάσουμε αυτή την καρικατούρα δικομματισμού που στήνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και βλάπτει, αποδεδειγμένα πια, τη χώρα.
Είμαστε αυτόνομη, εναλλακτική πολιτική δύναμη. Δεν είμαστε και ούτε θα γίνουμε συμπληρωματική δύναμη ούτε του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ ούτε του βαλκανικού τύπου νεοφιλελευθερισμού της ΝΔ.
Σχετικά με το ενδεχόμενο πιθανής συνεργασίας του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι συζήτησε μαζί του αναλυτικά για τα θέματα που αφορούν στην ενότητα του κεντροαριστερού χώρου. Για την δημιουργία μιας μεγάλης αυτόνομης παράταξης, που όπως συμφωνήσαμε και από κοινού ανακοινώσαμε, θα είναι αυστηρά οριοθετημένη και από τη ΝΔ και από το ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως επίσης, συμφωνήσαμε, αναμένουμε τις προτάσεις του κόμματος του για το κοινό προγραμματικό πλαίσιο και την συμμετοχή και συμβολή του ΚΙΔΗΣΟ για την συνέχεια και ολοκλήρωση του εγχειρήματος ανασυγκρότησης του ευρύτερου πολιτικού μας χώρου. Ο πυκνός πολιτικός χρόνος της περιόδου που διανύουμε επιβάλλει σε όλους την επίσπευση των αποφάσεων και των ενεργειών μας. Έτσι θα ανταποκριθούμε στην απαίτηση της βάσης για ενότητα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.
Για τον εκλογικό νόμο τονίζει πως "εμείς δεν καταψηφίσαμε την απλή αναλογική. Η ολοκληρωμένη πρόταση που καταθέσαμε είναι πρόταση απλής αναλογικής σε κάθε περίπτωση, με μοναδική εξαίρεση στην περίπτωση που ο λαός με υψηλό ποσοστό (άνω του 42%) εκφράσει την ρητή βούληση του να κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων.
Η κυβέρνηση με πρόχειρες και αποσπασματικές ρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο έστησε ένα ακόμα κόλπο μικροκομματικού τακτικισμού με δύο στόχους.
Επιδίωξη επικοινωνιακού αντιπερισπασμού και αλλαγής ατζέντας στη δημόσια συζήτηση και ταυτόχρονα καλλιέργεια μια ακόμα (ψευδ)αίσθησης, ότι ένας πολιτικά και κοινωνικά απομονωμένος πρωθυπουργός με ένα κυβερνητικό σχήμα που τρικλίζει, «ηγούνται» θεσμικού χαρακτήρα δήθεν προοδευτικών πρωτοβουλιών.
Το αποτέλεσμα ήταν να υποστεί μια διπλή ήττα πολιτική και επικοινωνιακή.
Όμως και η στάση της ΝΔ καθορίστηκε με κριτήριο το στενό μικροκομματικό συμφέρον. Ο κ. Μητσοτάκης επέμενε στο μπόνους των 50 εδρών και αρνήθηκε κάθε συζήτηση, με βάση την πρόταση μας, για μια αναγκαία και σοβαρή μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου που θα εξασφάλιζε την αναλογικότητα και ταυτόχρονα την κυβερνησιμότητα.
Ίδια κίνητρα, ίδια λογική, ίδια αντίληψη και από του δύο!