F. Hollande: Έχω ύψιστο καθήκον να μην ψηφίσει η Γαλλία τη Le Pen

F. Hollande: Έχω ύψιστο καθήκον να μην ψηφίσει η Γαλλία τη Le Pen

Ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande δήλωσε σε συνέντευξή του σε ευρωπαϊκές εφημερίδες ότι το “ύψιστο καθήκον” που έχει είναι να διασφαλίσει ότι η Γαλλία δεν θα ψηφίσει ποτέ για τη Marine Le Pen.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, δήλωσε επίσης, ότι δεν έχει κάποιο λόγο ν'' αμφισβητήσει τον ρόλο του Tusk, στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.   

Θεωρεί ότι η «απειλή» μίας νίκης της Marine Le Pen στις προεδρικές εκλογές «υφίσταται», ακόμη και αν θεωρεί ότι «η Γαλλία δεν θα παραδοθεί», στη συνέντευξη που δημοσιεύεται σε σειρά ευρωπαϊκών εφημερίδων.

«Η απειλή υφίσταται» διότι «η άκρα δεξιά δεν βρισκόταν ποτέ εδώ και 30 χρόνια σε τόσο υψηλό επίπεδο, όμως η Γαλλία δεν θα παραδοθεί» Η Γαλλία γνωρίζει ότι η ψηφοφορία της 23ης Απριλίου και της 7ης Μαΐου θα καθορίσει όχι μόνο την τύχη της χώρας μας, αλλά επίσης και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», δηλώνει ο Francois Hollande λίγες ώρες πριν από την άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών όπου θα συζητηθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Διότι, αν κατά τύχη η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου επικρατούσε, θα ξεκινούσε αμέσως μία διαδικασία εξόδου από την ευρωζώνη και ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ενωση», προειδοποιεί.«Αυτός είναι ο στόχος όλων των λαϊκιστών, από όπου και αν προέρχονται: να εγκαταλείψουν την Ευρώπη, να αποκλειστούν από τον κόσμο και να φαντασθούν ένα μέλλον περικυκλωμένο από φράκτες όλων των ειδών και παρατηρητήρια», λέει σε μία αναφορά στα σχέδια του Donald Trump.

Ορίζω λοιπόν ως «τελευταία μου αποστολή» πριν εγκαταλείψω το Μέγαρο των Ηλυσίων στα μέσα του Μαΐου «να κάνω τα πάντα ώστε η Γαλλία να μην αφεθεί να πεισθεί από ένα τέτοιο πρόγραμμα, ούτε να αναλάβει μία τόσο μεγάλη ευθύνη».

Παράλληλα τόνισε ότι μία ευρωφοβία των χρηματαγορών, μετά την εκλογική νίκη του Donald Trump στις ΗΠΑ, είναι εντελώς πρώιμη.

Επίσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί «όλα τα υπάρχοντα μέσα για να επηρεάσει τις κοινές γνώμες», ορισμένες φορές ακόμη και με διαδικασίες που χρησιμοποιούσε η Σοβιετική Ενωση, στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε σειρά ευρωπαϊκών εφημερίδων.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για να επηρεάσει τις κοινές γνώμες», δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι ακόμη και αν δεν πρόκειται πλέον για την ίδια ιδεολογία με εκείνη της Σοβιετικής Ενωσης...ορισμένες φορές χρησιμοποιούνται οι ίδιες διαδικασίες, με επιπλέον τεχνολογίες».

Για τον Francois Hollande, πρόκειται για «μία στρατηγική επιρροής, δικτύων, με πολύ συντηρητικές θέσεις στον τομέα των ηθών, αλλά και με το πρόσχημα της υπεράσπισης της χριστιανοσύνης απέναντι στο ισλάμ».

«Ας μη υπερβάλλουμε, αλλά ας παραμείνουμε σε εγρήγορση», δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, La Stampa, La Vanguardia, The Guardian και Gazeta Wyborcza πριν από τη μίνι σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας σήμερα στις Βερσαλλίες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Francois Hollande είχε ζητήσει την επιστράτευση όλων των αναγκαίων μέσων του Κράτους κατά των απειλών από τον κυβερνοχώρο που αφορούν τις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Μετά το Συμβούλιο Αμυνας την περασμένη Τετάρτη στο προεδρικό μέγαρο, η γαλλική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι καμία κακόβουλη ενέργεια δεν θα πρέπει να μπορέσει να κηλιδώσει την προεκλογική εκστρατεία και την ψηφοφορία, τη στιγμή που τις τελευταίες εβδομάδες η γαλλική διπλωματία πληθαίνει τις προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο ρωσικής ανάμειξης.

«Τι επιδιώκει η Ρωσία;», αναρωτιέται ο πρόεδρος της Γαλλίας και δίνει την απάντηση: «να απλώσει την επιρροή της στον χώρο που ήταν άλλοτε δικός της εντός της Σοβιετικής Ενωσης», όπως συμβαίνει με την Ουκρανία.

«Θέλει να συμμετάσχει στη επίλυση των συρράξεων στον κόσμο, προς όφελός της», κυρίως στη Συρία, « να εμφανισθεί ως δύναμη» και να «δοκιμάσει τις αντοχές μας».

Ο Francois Hollande ζητεί την αποκάλυψη των ιδεολογικών επιχειρήσεων για να ειπωθεί ξεκάθαρα «ποιος είναι με ποιον, ποιος χρηματοδοτείται από ποιον»« και «για ποιον λόγο τα κινήματα της άκρας δεξιάς συνδέονται λιγότερο η περισσότερο με τη Ρωσία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ