Η ανακάλυψη του μεγάλου αιγυπτιακού κοιτάσματος ΖΟΡ, η στροφή των πετρελαϊκών εταιριών στην εκμετάλλευση των ήδη εντοπισμένων κοιτασμάτων αλλά και η προβλεπόμενη μεγάλη μείωση του εξαγόμενου φυσικού αερίου από την Βόρειο Αφρική προς την Ευρώπη, βάζει «φωτιά» στο ενεργειακό πάζλ της Ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου οι «παίκτες» της περιοχής να διασφαλίσουν τις θέσεις τους στην ενεργειακή αγορά.
Η Κύπρος παρά τα προβλήματα και την πίεση για πάγωμα των ερευνητικών δραστηριοτήτων, όσο εκκρεμεί η λύση του Κυπριακού, προχώρα γοργά στο σχέδιο για πώληση μέρους του φυσικού αερίου από το κοίτασμα Αφροδίτη στην Αίγυπτο, υποχρεώνοντας με την σειρά της και τους άλλους «παίκτες της περιοχής» όπως το Ισραήλ να επισπεύσουν τις εργασίες για εκμετάλλευση των δικών τους κοιτασμάτων.
Ο Κύπριος υπουργός ενέργειας Γ. Λακκοτρύπης δήλωσε ότι η Λευκωσία είναι σε στενή επικοινωνία με το Κάιρο προκειμένου να υπάρξει η συμφωνία για την πώληση φυσικού αερίου, αλλά και για τον σχεδιασμό των υποθαλάσσιων αγωγών, καθώς τα κείμενα αυτά θα χρειαστούν την έγκριση της αιγυπτιακής Βουλής.
Η Κύπρος μάλιστα έχει ζητήσει από το Κάιρο τα γεωλογικά δεδομένα και τα άλλα στοιχεία που υπάρχουν για το γιγαντιαίο κοίτασμα ZOP, για να διαπιστωθεί εάν εκτείνεται και σε ποια έκταση και στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Υποδομών και Υδάτινων πόρων, Γιουβάλ Στάινιτς, παρουσίασε τα σχέδια της κυβέρνησής του μιλώντας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου που άρχισε τις εργασίες του την Δευτέρα στο Τελ Αβίβ, ανακοινώνοντας ότι θα υπάρξει άνοιγμα των ισραηλινών θαλασσίων ζωνών για νέες έρευνες για πρώτη φορά ουσιαστικά από το 2002.
Ο κ. Στάινιτς στην ομιλία του ανέφερε ότι έχουν ερευνηθεί και υπάρχουν στοιχεία μόνο για το 25% των ισραηλινών θαλασσίων ζωνών και το νέο πλαίσιο θα είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από τα αρχές του 2016.
Ο ισραηλινός υπουργός αποκάλυψε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου του έχουν στοιχεία βάσει των οποίων το Ισραήλ έχει υψηλές πιθανότητες ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Ο κ. Στάινιτς παρέπεμψε στις συνομιλίες μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων, λέγοντας ότι και το Ισραήλ εξετάζει τέτοιες επιλογές και, δηλώνοντας ότι είτε θα υπάρξει συνεκμετάλλευση και εξαγωγή του LNG στην Αίγυπτο, είτε θα εξαχθεί με αγωγό μέσω Τουρκίας.
Τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στην Λευκωσία ισραηλινό κλιμάκιο για να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες για μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων που κείνται εκατέρωθεν των γραμμών οριοθέτησης των ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ, με τον κ.Στάινιτς να εκφράζει τη εκτίμηση ότι η συμφωνία θα μπορεί να υπογραφεί σε μερικούς μήνες.
Σημείο διαφωνίας που έχει καθυστερήσει την συμφωνία για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια είναι ο καθορισμός του τμήματος εκείνου του κυπριακού κοιτάσματος Αφροδίτη που επεκτείνεται, σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, στην Ισραηλινή ΑΟΖ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσιπρα στο Ισραήλ στις 25-26 Νοεμβρίου, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Μ. Νετανιαχου που θα επικεντρωθούν όχι μόνο στα θέματα περιφερειακής ασφάλειας, άλλα και στην ενεργειακή συνεργασία των δυο χωρών, στο πλαίσιο και της Τριμερούς με την Κύπρο.
Εξάλλου εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται στην Αθήνα και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι και, εκτός των συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση, θα πραγματοποιηθεί και η Τριμερής με την συμμέτοχη και του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη.