Τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων, στο πλαίσιο του QE Πανδημίας (PEPP), από τον Οκτώβριο, αναμένεται να αποφασίσει στη σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο είναι πολύ νωρίς ακόμη να γίνει συζήτηση για το γνωστό tapering, ήτοι τη σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης, πόσω μάλλον για την αύξηση των επιτοκίων. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να «βρέχει» φθηνό χρήμα στην Ευρωζώνη για πολύ καιρό ακόμη, καθώς τα επιτόκια θα παραμείνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 και… βλέπουμε.
Οι αγορές αναμένουν, επίσης, την προγραμματισμένη τριμηνιαία αναθεώρηση των εκτιμήσεων των οικονομολόγων της ΕΚΤ για την οικονομία και κυρίως για τον πληθωρισμό, αφού οι ανατιμήσεις στη Γηραιά Ήπειρο έχουν αρχίσει να προκαλούν κύμα ανησυχιών, με το ενεργειακό κόστος να εκτιμάται ότι θα παραμείνει ψηλά ανεξάρτητα από το αν θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός το 2022.
Πηγές από τη Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι μπορεί το γερμανικό λόμπι να πιέζει για αλλαγές που δεν θα περιορίζονται μόνο στις μηνιαίες αγορές ομολόγων αλλά θα αγγίζουν και τη ρητορική της Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο στο σύνολό του, το συμβούλιο της ΕΚΤ δεν βιάζεται. «Γεράκια» και «περιστέρια» έχουν… υψώσει τις φωνές τους τελευταία, σε ένα debate που εξελίσσεται σε ντέρμπι (https://www.liberal.gr/news/ntermpi-gia-ta-paketa-stirixis-germania-ollandia-austria-apenanti-se-italia-ellada-ispania/400291) μεταξύ του γερμανικού λόμπι και του Νότου, όμως δεν θα πρέπει να περιμένουμε καμία σημαντική αλλαγή πολιτικής.
Διότι είναι προφανές ότι η πανδημία δεν έχει περάσει και η ανάκαμψη της οικονομίας σε καμία περίπτωση δεν είναι δεδομένη. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ δείχνουν εντυπωσιακή άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες, μόνο όμως όταν συγκρίνονται με το 2020 των lockdown, ενώ στη Γερμανία έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια «κόπωσης» της ανάκαμψης. Γι’ αυτό η ΕΚΤ, μετά την αύξηση των μηνιαίων αγορών του προγράμματος PEPP στο β’ τρίμηνο του 2021, απόφαση που παρατάθηκε και για το γ’ τρίμηνο, θα επανέλθει στον προηγούμενο ρυθμό αγορών. Δεν πρόκειται δηλαδή για tapering αλλά για μικρή προσαρμογή.
Όλα αυτά είναι αναμενόμενα. Σε αυτό που στρέφουν την προσοχή οι αγορές είναι η «γεύση» που θα δώσει η Κ. Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου για τις μελλοντικές ενέργειες της ΕΚΤ.
Η άνοδος του πληθωρισμού σε υψηλό 10ετίας στο 3% τον Αύγουστο ήταν ένα ηχηρό καμπανάκι για την ΕΚΤ. Σήμερα οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι το φαινόμενο θα εξασθενήσει μέσα στους επόμενους μήνες αλλά οι αναλυτές ανησυχούν για επιπτώσεις που θα φανούν σε δεύτερο χρόνο. Για όσο περισσότερο παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμό, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι να επηρεαστούν μισθοί και τιμές…
Τι περιμένουμε σήμερα
1. Μείωση των μηνιαίων αγορών του PEPP, από τα 80 δισ. ευρώ που ισχύουν σήμερα, στα 70 δισ. ευρώ ή στα 60 δισ. ευρώ, απόφαση που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο. Υπάρχει και η πιθανότητα να μην υπάρξει στην ανακοίνωση αναφορά σε συγκεκριμένο ποσό αλλά απλώς ότι θα μειωθούν οι μηνιαίες αγορές.
2. Προφανώς και δεν θα υπάρξει αλλαγή στα επιτόκια και στην ευρύτερη νομισματική πολιτική, όμως μπορεί να δούμε μία μικρή στροφή σε ό,τι αφορά τη ρητορική για το forward guidance.
3. Ενώ η Λαγκάρντ ενδέχεται να μιλήσει για την ευελιξία του PEPP και το γεγονός ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για το τι θα συμβεί μετά τον Μάρτιο του 2022, δύσκολα θα έχουμε κάποια είδηση για το «υβριδικό» πρόγραμμα που θα ισχύσει μετά το τέλος του PEPP.
Οι ανακοινώσεις για το PEPP θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα τον Δεκέμβριο, όταν θα αποφασιστεί (εκτός αν αλλάξει κάτι δραματικά με την πανδημία) η εκ νέου μείωση των μηνιαίων αγορών για το α’ τρίμηνο του 2022 μέχρι τη λήξη του. Θα ανακοινωθεί επίσης ότι το πρόγραμμα που θα ισχύσει μετά τον Μάρτιο, είτε αυτό είναι το APP με αυξημένες αγορές είτε κάτι άλλο, θα είναι πολύ πιο ευέλικτο σε επίπεδο επιλεξιμότητας και ορίων για κάθε εκδότη που συνεπάγεται ότι θα συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα.