Για τα αποτελέσματα της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Ρώμη και την Κάτω Ιταλία, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον Ιταλό υφυπουργό Εσωτερικών, Ντομένικο Μαντισόνε, και την πρόεδρο της ιταλικής Βοτλής, Λάουρα Μπολντρίνι, μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας, Γιάννης Μουζάλας.
Κάνοντας συνολικό απολογισμό της επίσκεψής του, ο κ. Μουζάλας τόνισε: «Η επίσκεψή μου είχε δύο λόγους. Ο πρώτος είναι να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ιταλία για το πρόβλημα των ροών που αντιμετωπίζει τώρα. Θελήσαμε και να επιμείνουμε σε αυτό που λέμε εδώ και δεκαοκτώ μήνες στην Ευρώπη: Ότι δεν μπορεί ένα διεθνές πρόβλημα να λύνεται σε εθνικό επίπεδο. Κανείς δεν μπορεί να το καταλάβει καλύτερα από εμάς, που είχαμε τη ροή του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων το 2015. Εκφράζουμε, λοιπόν, τη συμπαράστασή μας προς την Ιταλία, έχουμε προτάσεις και σκέψεις για το πώς μπορούν να βοηθηθούν τα πράγματα, και γι'' αυτά μιλήσαμε με τον Ιταλό υφυπουργό Εσωτερικών, Ντομένικο Μαντσιόνε και με την πρόεδρο της ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι».
«Το δεύτερο σημείο είναι ότι στην Ελλάδα, ενώ ακόμη δεν έχουμε τελειώσει με την υποδοχή, περνάμε στην ένταξη. Συζητήσαμε και με τους Ιταλούς δημάρχους, επισκεφθήκαμε δομές, είδαμε προβλήματα ένταξης, ώστε να πάρουμε εμπειρία. Επισκεφθήκαμε χωριά που κατοικούνται από μετανάστες και πρόσφυγες, ανοίξαμε έναν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στους δύο γενικούς γραμματείς του υπουργείου για την ένταξη. Το να πάρουμε μία εμπειρία και από την Ιταλία θα έχει άμεση επίδραση στην ζωή των Ελλήνων, αλλά και των μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν μπορεί να βρεθεί μία ευρωπαϊκή λύση, σχετικά με το αίτημα της Ιταλίας για ευρύτερη ανακατανομή των βαρών στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό, ο υπουργός απάντησε: «Το θέμα είναι να μη χάσουμε καιρό. Εμείς, από το 2015 λέγαμε στην Ευρώπη ότι η μόνη λύση μπορούσε να είναι η επέμβαση και ο έλεγχος των ροών, πριν έλθουν στην Ευρώπη. Κηρύξαμε τον πόλεμο στους λαθροδιακινητές και οδηγηθήκαμε, τελικά, στη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας, η οποία μπορεί να έχει δυσκολίες, αλλά νομίζω ότι είναι πειστικό παράδειγμα ότι ο έλεγχος των ροών πρέπει να γίνει με δημοκρατικούς τρόπους, που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, πριν μπούνε μέσα στις βάρκες. Ποια είναι η πρότασή μας για την κατάσταση που δημιουργείται στην Ιταλία; Θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει έναν ασφαλή διάδρομο για τους πρόσφυγες και έναν νόμιμο δρόμο για τους μετανάστες.
Αυτό μπορεί σήμερα να ακούγεται παράτολμο, αλλά έτσι ακουγόταν και πριν από περίπου δύο χρόνια, τα όσα λέγαμε με αναφορά στην Τουρκία. Ασφαλής διάδρομος σημαίνει ότι παίρνεις τους πρόσφυγες από τα χέρια των λαθροδιακινητών και τους δίνεις τη δυνατότητα να κάνουν αιτήσεις με ασφάλεια, και μετά, με το resettlement, τη μετεγκατάσταση (και όχι με relocation, με εγκατάσταση από μία χώρα σε άλλη της Ευρώπης), να φύγουν με ασφάλεια, με ένα καράβι ή αεροπλάνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί να γίνονται όμηροι των λαθροδιακινητών-γκάνγκστερ. Δεν είναι εύκολο, είναι πολύ δύσκολο. Θα πρέπει να δημιουργηθούν ασφαλείς χώροι και λιμάνια, αλλά μπορεί να λυθεί. Αυτό που δεν μπορεί να λυθεί είναι να φορτώνεις σε μία χώρα υποδοχής ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ