«Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε ένα αίτημα και η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε και αυτό που βγαίνει από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι ότι η χώρα προχωράει προς τα εμπρός, σε αντίθεση με αυτά που λένε οι πολιτικοί μας αντίπαλοι για 4ο μνημόνιο», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας στον τηλεοπτικό σταθμό "Νέο Κανάλι". Και πρόσθεσε: «Τώρα καταλαβαίνουν ότι έρχεται το τέλος του τριετούς προγράμματος και προσπαθούν να απαξιώσουν το γεγονός αυτό».
«Αναλάβαμε την κυβέρνηση επειδή η κατάσταση στη χώρα μας ήταν τραγική και ο κόσμος είχε απορρίψει το προηγούμενο πολιτικό σύστημα και αναγκαστήκαμε να δεχθούμε ένα τριετές πρόγραμμα, μετά από τον εκβιασμό που μας έγινε για GREXIT» εξήγησε ο κ. Μπαλάφας, επισημαίνοντας «Μετά την έξοδο μας από το μνημόνιο στις 20 Αυγούστου, η εποπτεία που θα έχουμε δεν θα έχει καμία σχέση με τις αξιολογήσεις εντός μνημονίου και τα προαπαιτούμενα που μας έθεταν. Αυτή η διαδικασία δεν θα υπάρχει πια».
Ακόμη ο κ. Μπαλάφας σημείωσε: «Κάθε χώρα που βγαίνει από μνημόνιο μπαίνει σε μια παρακολούθηση. Έχοντας υπογράψει κάποια μέτρα κάτω από την απαίτηση του ΔΝΤ, όπως συνέβη με τις συντάξεις, θα πρέπει να είμαστε σε συνεννόηση με τους δανειστές για τις όποιες αλλαγές».
Παράλληλα ο υφυπουργός υπογράμμισε: «Προχωρήσαμε σε μέτρα όπως η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται αυξημένες προσφυγικές ροές, δρομολόγηση της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση κατώτατου μισθού, φοροελαφρύνσεις κλπ. Ο κ. Μοσκοβισί και ο κ. Γιούνκερ μιλάνε για καθαρή έξοδο».
Σχετικά με τη στάση που ακολουθεί ο κ. Καμμένος στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ και σε ερώτηση εάν βάζει την κυβέρνηση υπό προθεσμία ο κ. Μπαλάφας τόνισε: «Πριν από τρία χρόνια κάναμε μια συνεργασία με το κόμμα του κ. Καμμένου, ένα κόμμα με διαφορετική προέλευση από εμάς και σε πολλά σημεία με διαφορετικές θέσεις από εμάς. Ο σκοπός ήταν να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να δούμε το ζήτημα της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Στη διάρκεια της τριετίας τα ζητήματα για τα οποία έγινε αυτή η συνεργασία προχώρησαν πολύ καλά και σε κάποια άλλα υπήρξαν και διαφορές. Ένα από αυτά είναι και η διαφορά μας για το ζήτημα της ονομασίας της FYROM. Ο κ. Καμμένος έχει διατυπώσει τη θέση του και είναι σεβαστή».
Καταλήγοντας ο υφυπουργός συμπλήρωσε: «Εφόσον περάσει η συμφωνία από δημοψήφισμα στη γειτονική μας χώρα και αφού γίνει η συνταγματική μεταρρύθμιση, μετά θα έρθει στη δική μας Βουλή. Εγώ εκτιμώ ότι όταν έρθει στην ελληνική Βουλή θα υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία intime news