Η ανακοίνωση του Βαγγέλη Μαρινάκη προς το Μέγαρο Μαξίμου, η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Μυτιλήνη καθώς και η έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2019 βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μπαλάφα, στην τηλεόραση του «Σκάι».
«Ο κ. Μαρινάκης θεωρεί ότι μπορεί να κάνει κουμάντο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Να παίρνει τηλέφωνο, δηλαδή, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο το βράδυ στο σπίτι του και να τον απειλεί. Πού ακούστηκε αυτό σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα; Αν είσαι αυτό που πρέπει να είσαι, επιχειρηματίας, δεν παίρνεις τον κυβερνητικό εκπρόσωπο μέσα στη νύχτα. Αν διάβαζα τη δήλωση του κ. Μαρινάκη χωρίς να ξέρω ποιος την έκανε, θα υπέθετα ότι είναι κάποιος ηγέτης τής αντιπολίτευσης, με ιδιαίτερα σκληρό λόγο απέναντι μας και όχι επιχειρηματίας, πρόεδρος μιας μεγάλης και θρυλικής ΠΑΕ. Η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί για την κατηγορία διακίνησης ναρκωτικών για την οποία εγκαλείται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλάφας.
Ο υφυπουργός αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μυτιλήνη ενόψει του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για θέματα παραγωγικής ανασυγκρότησης, στο Βόρειο Αιγαίο καθώς και για την κατάσταση στα νησιά τόνισε: «Ο πρωθυπουργός θα παραστεί στη Μυτιλήνη λόγω του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για θέματα παραγωγικής ανασυγκρότησης, στο Βόρειο Αιγαίο. Με ρωτάτε εάν είναι δυνατόν να υπάρχει ανάπτυξη στα νησιά αυτά με την κατάσταση που επικρατεί. Το σωστό είναι να μιλάμε με στοιχεία. Άκουγα προχθές τον δήμαρχο της Σάμου, ο οποίος έλεγε ότι οι προκρατήσεις για τη Σάμο εφέτος είναι αυξημένες κατά 35%. Ο τουρισμός στα νησιά μας ενισχύεται και αυτή τη χρονιά και από την ύπαρξη της βίζας για τους τουρίστες από την Τουρκία. Επιπλέον, αυτή τη στιγμή στα νησιά γίνονται μια σειρά παραγωγικά έργα, έργα στον χώρο της εκπαίδευσης κλπ, ακριβώς επειδή λαμβάνουμε υπόψη μας τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν εκεί».
Ακόμη ο κ. Μπαλάφας τόνισε ότι δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο, «η χώρα μας όπως είπε και ο κ. Γιούνκερ πάει για μια καθαρή έξοδο τον Αύγουστο», ανέφερε ενώ σε άλλο σημείο επισήμανε: «Η οικονομία της χώρας όταν την παραλάβαμε ήταν σε κατάσταση δραματική. Και σήμερα ο ξένος παράγοντας μιλάει για την προσπάθεια της Ελλάδας που έχει επιτύχει τους στόχους της και το μέλλον είναι αισιόδοξο. Αυτά δεν τα έλεγαν πριν από λίγο καιρό».
Σχετικά με τη μείωση των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου 2019 ο υφυπουργός υποστήριξε ότι «μεταξύ των αναγκαστικών υποχωρήσεων και συμβιβασμών που κάναμε στη διάρκεια της τριετίας, ήταν να δεχτούμε από 1/1/2019 τη μείωση των συντάξεων με βάση την προσωπική διαφορά. Το θέμα αυτό υπάρχει στο τραπέζι. Αυτό που λέμε όμως εμείς είναι ότι εάν εφαρμοστεί θα έχουμε και αντισταθμιστικά μέτρα ώστε το δημοσιονομικό να είναι μηδενικό. Το δεύτερο που ανέφερε και ο πρωθυπουργός, είναι ότι, σε συνεννόηση με τους εταίρους, έχουμε τη δυνατότητα, μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο, να διαπραγματευτούμε κάποια μέτρα, όπως αυτό της μείωσης των συντάξεων. Αυτό που θέλω να επαναλάβω είναι ότι η επιμονή για τα μέτρα αυτά ήταν του ΔΝΤ με βάση τις απαισιόδοξες προβλέψεις που έκανε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες και δεν επαληθεύθηκαν. Με το τέλος του μνημονίου θα υπάρχει παρακολούθηση».
Τέλος, ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα εκλογών μετά από την έξοδο από το μνημόνιο, ο υφυπουργός σημείωσε: «Η έξοδος από το μνημόνιο είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία. Η κυβέρνηση θα δώσει δείγματα γραφής και στη μεταμνημονιακή περίοδο. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, το 2019».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Ιntime