Γ. Μπαλάφας: Όλα τα δημοκρατικά κόμματα θα πρέπει να στέκονται ενάντια στη ρητορική της ΧΑ

Γ. Μπαλάφας: Όλα τα δημοκρατικά κόμματα θα πρέπει να στέκονται ενάντια στη ρητορική της ΧΑ

Τις δηλώσεις του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση και τις εξελίξεις σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ σχολίασε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ».

«Έχουμε ένα μέλος του κοινοβουλίου, ένα στέλεχος της Χρυσής Αυγής, το οποίο καλεί σε πραξικόπημα. Οι δηλώσεις του Μπαρμπαρούση προφανώς δεν ήταν κάποια παρόρμηση αλλά υπήρξε συνεννόηση και με την ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Θέλω να τονίσω ότι όσοι ερωτοτροπούν ή συντάσσονται ευκαιριακά με εθνικισμούς και εκτροπές πιστεύοντας ότι θα έχουν πρόσκαιρα κομματικά οφέλη, τελικά δίνουν τη δυνατότητα να αποθρασύνονται οι νεοναζί και για αυτό φέρουν ακέραια την ευθύνη.

Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θα πρέπει να στέκονται ενάντια στη ρητορική της ΧΑ και τις πρακτικές της που αμφισβητούν τη δημοκρατία και κάνουν τέτοια καλέσματα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλάφας.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σημείωσε: «Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός της FYROM ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία που έφερε ο κ. Ζάεφ είναι πολύ χειρότερη για τη χώρα του από τη συμφωνία που απέρριψαν το 2009. Η πλευρά των εθνικιστών της ΠΓΔΜ έχει παρόμοιες αντιρρήσεις με τους εγχώριους, επαγγελματίες της εθνικοφροσύνης.

Μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είχαν αναγνωρίσει τη χώρα ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την ανάγκη δηλαδή να υπάρχει ο όρος Μακεδονία μέσα στην ονομασία της. Εδώ υπάρχει λοιπόν η υποκρισία του κ. Σαμαρά και όλων των επαγγελματιών της εθνικοφροσύνης. Τόσα χρόνια στα σύνορα μας υπήρχε μια ταμπέλα που έλεγε ότι «Εισέρχεσθε στην Ομόσπονδη Δημοκρατία της Μακεδονίας». Γιατί ουδείς δεν διαμαρτυρήθηκε για αυτό;

Έχουμε πει ότι το δίλημμα σήμερα δεν είναι αν θα ονομαστεί η χώρα «Βαρδαρία» ή «Μακεδονία». Το δίλημμα είναι εάν θα λυθεί ένα χρόνιο ζήτημα που δυσχεραίνει τη θέση μας και αφήνει την Τουρκία να «αλωνίζει» στα Βαλκάνια. Το δίλημμα είναι εάν οι ήδη 140 χώρες, ανάμεσα τους και οι πιο ισχυρές του κόσμου, που την αναγνωρίζουν ως «Μακεδονία» θα την αναγνωρίζουν πλέον με μια σύνθετη ονομασία, όπως υποστήριξε και ο Κώστας Καραμανλής το 2008 στο Βουκουρέστι. Εμείς προσθέσαμε το erga omnes καθώς και την ανάγκη συνταγματικής αλλαγής».

Τέλος, ερωτηθείς για τη στάση του Πάνου Καμμένου και για την συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ο υφυπουργός τόνισε: «Αυτές τις ημέρες έγιναν κάποιες ψηφοφορίες όπως για το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε με πλειοψηφία 154 βουλευτών. Ο κ. Καμμένος είπε ότι την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ δεν θα την ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ. Όταν θα έρθει η πρόταση για τη συμφωνία της ονομασίας στη βουλή οι ΑΝΕΛ θα είναι αρνητικοί. Πέραν αυτού του γεγονότος δεν υπάρχει κάποιο άλλο ζήτημα στη συνεργασία μας. Στη βουλή σημασία έχει η συμφωνία να υπερψηφιστεί από τους βουλευτές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news