Τα στελέχη του συντηρητικού κόμματος της Γαλλίας, μετά την επίθεση στη Νίκαια, εκτόξευσαν τα βέλη τους εναντίον της σοσιαλιστικής κυβέρνησης επιρρίπτοντάς της ευθύνες για τα κενά στον τομέα της ασφάλειας, τα οποία εκμεταλλεύτηκε προς όφελός του ο δράστης που θέρισε με το φορτηγό του δεκάδες ανθρώπους στην παραλία της γαλλικής πόλης.
Με τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές να απέχουν λίγους μήνες, το ζήτημα της ασφάλειας της χώρας επανέρχεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, και τα στελέχη της αντιπολίτευσης δεν δείχνουν διατεθειμένα να προτάξουν την ενότητα, κάτι που είχαν κάνει σε άλλες επιθέσεις που συντάραξαν την χώρα προσφάτως.
«Δεν προσπαθώ να κατηγορήσω κανέναν» αλλά «εάν είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα, η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί» στη Νίκαια, υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, πρώην υπουργός Άμυνας και Εξωτερικών και νυν δήμαρχος του Μπορντό Αλάν Ζιπέ, που δεν κρύβει τις προεδρικές του βλέψεις.
«Σίγουρα έπρεπε να γίνουν περισσότερα (και) πρέπει να γίνουν καλύτερα. Καταρχάς αναφορικά με τις υπηρεσίες μας πληροφοριών» πρόσθεσε ο ίδιος.
«Όταν βρισκόμαστε σε πόλεμο, προστατεύουμε την επικράτειά μας» επισήμανε από την πλευρά του ο Φρανσουά Φιγιόν, επίσης πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας.
Ο Κριστιάν Εστροζί, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Κυανής Ακτής, όπου ανήκει η Νίκαια, και στέλεχος των "Ρεπουμπλικάνων" απαίτησε να του δοθούν απαντήσεις σχετικά με το πώς ένα φορτηγό κατάφερε να εισέλθει στο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ και να θερίσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει το σόου των πυροτεχνημάτων.
Ο Εστροζί, ο οποίος είχε προειδοποιήσει κατά το παρελθόν για την ύπαρξη μιας πέμπτης φάλαγγας «ισλαμοφασιστών» στη Γαλλία, είχε κατά σύμπτωση στείλει μια επιστολή στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ την παραμονή του μακελειού ζητώντας μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την αστυνομία.
Με την ιδιότητα του δημάρχου της Νίκαιας έως τον περασμένο μήνα, ο Εστροζί είχε επιβάλει αυστηρά μέτρα ασφαλείας αναπτύσσοντας σχεδόν 600 δημοτικούς αστυνομικούς και άλλα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη των 342.000 κατοίκων. Πρόκειται επίσης για μία από τις πόλεις με τις περισσότερες κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας σε δημόσιους χώρους, 1.200 στον αριθμό.
Τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας ωστόσο δεν προσέφεραν πολλά και δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την επίθεση.
«Εγώ προσωπικά, απαιτώ απαντήσεις, και όχι (τις δικαιολογίες) που λέγονται συνήθως» είπε ο Εστροζί στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV σήμερα το πρωί ώρες μετά την επίθεση, θέτοντας το ερώτημα στην κυβέρνηση εάν ανέπτυξε επαρκείς αστυνομικές δυνάμεις ενόψει των εκδηλώσεων της εθνικής επετείου με τα πυροτεχνήματα.
Το κλίμα πολιτικής ενότητας που επικράτησε τον Ιανουάριο του 2015, μετά τις πρώτες επιθέσεις των τζιχαντιστών στη Γαλλία στο περιοδικό Charlie Hebdo και σε ένα εβραϊκό σούπερ μάρκετ, αυτήν την φορά δεν υφίσταται. Αμέσως μετά την επίθεση η συντηρητική αντιπολίτευση κατηγορεί τη σοσιαλιστική κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ