Συμπλοκές ξέσπασαν στο Παρίσι μεταξύ των δυνάμεων επιβολής του νόμου και δεκάδων κουκουλοφόρων διαδηλωτών στο περιθώριο της πορείας των δημοσίων υπαλλήλων, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Προτού οι διαδηλωτές φθάσουν στην πλατεία της Βαστίλης, μερικές δεκάδες άνθρωποι προκάλεσαν ζημιές σε στάσεις λεωφορείων, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων στην οδό Λυόν και εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.
Συγκεκριμένα, μετά το τέλος των επεισοδίων, οι αρχές συνέλαβαν 17 ανθρώπους για «συμμετοχή σε βίαιη ομάδα», σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού.
Στη διαδήλωση που οργάνωσαν εννέα συνδικαλιστικές ενώσεις του δημοσίου τομέα συμμετείχαν σήμερα 16.400 άνθρωποι, σύμφωνα με έναν απολογισμό της εταιρίας Occurrence για λογαριασμό διαφόρων MME, περιλαμβανομένου του Γαλλικού Πρακτορείου.
Περισσότερες από 130 διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.
Στην προσπάθεια να μειώσει την ένταση, ο υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ολιβιέ Ντουσόπ δήλωσε χθες ότι δεν θα υπάρξει «αμφισβήτηση» του καθεστώτος, αλλά «προσαρμογές» και «ένας εκσυγχρονισμός». Το αστυνομικό συνδικάτο Alliance οργάνωσε από την πλευρά του κινητοποίηση σε ένα τμήμα του περιφερειακού του Παρισιού για να υπερασπιστεί το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης των αστυνομικών. Παρόμοια κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε επίσης στην Τουλούζη.
Τα συνδικάτα που εκπροσωπούν 5,7 εκατομμύρια μέλη (CGT, CFDT, FO, Unsa, FSU, Solidaires, CFTC, CFE-CGC και FA) απηύθυναν κοινή έκκληση κατά «της κατάργησης των δημοσίων υπηρεσιών», της «υποβάθμισης των συνθηκών εργασίας» και υπέρ της αγοραστικής δύναμης.
Επιπλέον, οι πέντε ηγέτες των κυριότερων εθνικών συνδικάτων θα πορευθούν μαζί, στο Παρίσι, από τις 14:00 (15:00 ώρα Ελλάδας), από την Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ μέχρι την Πλας ντε λα Νασιόν, κάτι που είχε να συμβεί από το 2010. Εδώ και έναν χρόνο έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις τους με την κυβέρνηση, η οποία προβλέπει την κατάργηση 120.000 θέσεων εργασίας στη διάρκεια της πενταετίας.
Μετέθεσε επίσης κατά έναν χρόνο το σχέδιο επαναξιολόγησης της σταδιοδρομίας των δημοσίων υπαλλήλων (PPCR) το οποίο είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, διατήρησε το πάγωμα του δείκτη για τον υπολογισμό των μισθών και επανέφερε την ημέρα χωρίς αποζημίωση ασφάλισης (καταβολή του μισθού από τη δεύτερη ημέρα της διακοπής λόγω ασθένειας).
Στα τέλη Μαρτίου ξεκίνησε μια συζήτηση ανάμεσα στα συνδικάτα και την κυβέρνηση με μόνο αποτέλεσμα να αυξηθούν οι ανησυχίες. Οι κατευθύνσεις που έχουν επιλεγεί, μεταξύ των οποίων μια παράταση της προσφυγής στους συμβασιούχους, συνιστούν, όπως λένε, μια «επίθεση» στο καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου.
Η μεταρρύθμιση αναμένεται να καταλήξει σε ένα σχέδιο νόμου το πρώτο τρίμηνο του 2019, όμως οι υπάλληλοι αναμένουν με δυσπιστία την έκθεση CAP 22, η οποία αναμένεται να κάνει εξοικονομήσεις. Ο Ντουσόπ υπόσχεται «μια φάση διαβούλευσης» μετά την υποβολή της έκθεσης, που αναμένεται τον Ιούνιο.
(Φωτογραφίες AP)
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ