Άνοιξαν σήμερα οι 515 οργανωμένες παραλίες που λειτουργούν στην Ελλάδα, εν μέσω του κύματος καύσωνα που επικρατεί στη χώρα, με το θερμόμετρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και στα νότια τμήματα μέσα στο Σαββατοκύριακο, καταγράφοντας πιθανότατα ρεκόρ για τις τελευταίες δεκαετίες.
Ήδη από το πρωί σημειώθηκε Μποτιλιάρισμα στην παραλιακή, αφού αρκετοί Αθηναίοι εν μέσω καύσωνα επέλεξαν να κάνουν τις πρώτες τους καλοκαιρινές βουτιές.
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η υψηλότερη θερμοκρασία τον Μάιο είχε σημειωθεί στο Άργος στις 13/5/2017 και ήταν 40,2 βαθμοί, ενώ ακολουθούν η Λάρισα με 40 βαθμούς (στις 30/5/1969) και η Λαμία με 39,6 βαθμούς (στις 23/5/1973).
Οι κανόνες για τις παραλίες
- Ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ., ανά στρέμμα, και είναι υποχρεωτική η καταγραφή του αριθμού των παρευρισκόμενων.
- Όσον αφορά στην απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες, η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των αξόνων των ομπρελών, ορίζεται στα 4 μέτρα, ενώ ορίζεται και η ελάχιστη απόσταση ενός μέτρου μεταξύ της περιμέτρου του σκιάστρου των δύο ομπρελών.
- Σχετικά με τις ξαπλώστρες, επιτρέπονται μέχρι 2 ξαπλώστρες ανά ομπρέλα, με εξαίρεση τις οικογένειες με ανήλικα τέκνα.
- Επιπλέον, δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες, πρέπει να απέχουν η μία από την άλλη τουλάχιστον 1,5 μέτρο.
- Τα κυλικεία, αναψυκτήρια, καφέ μπαρ, θα λειτουργούν αποκλειστικά με διάθεση προϊόντων σε πακέτο take away.
- Επίσης, απαγορεύεται η διάθεση και πώληση αλκοολούχων ποτών.
- Επιπλέον, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο χώρο λειτουργίας του καταστήματος.
- Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πελατών που περιμένουν να εξυπηρετηθούν, ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας από τους εργαζομένους.
- Το προσωπικό των οργανωμένων παραλιών υποχρεούται να απολυμαίνει τις ξαπλώστρες- καρέκλες μετά από κάθε πελάτη, ενώ στην ξαπλώστρα τοποθετείται υποχρεωτικά πετσέτα με ευθύνη του λουόμενου.
- Το προσωπικό υποχρεούται επίσης, να απολυμαίνει τακτικά τις εγκαταστάσεις υγιεινής, αναρτώντας σχετικό πρόγραμμα το οποίο και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση ελέγχου.
- Τέλος, απαγορεύεται η ομαδική άθληση με σωματική επαφή.
Τα πρόστιμα
Στην πρώτη παράβαση το πρόστιμο θα είναι από 5.000 έως 20.000 ευρώ και η λειτουργίας της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα για το οποίο θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης θα τριπλασιάζεται, δηλαδή η επιχείρηση θα κλείνει για 90 ημέρες.
Προσοχή στους ηλικιωμένους συνιστά το Λιμενικό Σώμα
Το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή με αφορμή την πρόσφατη επέτειο της Εθνικής Ημέρας Πρόληψης Πνιγμών και Θαλασσίων Ατυχημάτων καλεί τους πολίτες να σεβαστούν τους κανόνες της θάλασσας προκειμένου να αποφεύγονται οι πνιγμοί και τα θαλάσσια ατυχήματα.
Σύμφωνα με στοιχεία της διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας, από την 1 Μαΐου του 2019 έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2019, είχαμε 200 θανάτους από πνιγμό στη θάλασσα, 28 από παθολογικά αίτια, 3 από ατυχήματα, ενώ σε 97 περιπτώσεις δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία αιτιολόγησης του θανάτου. Συνολικά για τους πέντε καλοκαιρινούς μήνες, 328 συνάνθρωποι μας πέθαναν στη θάλασσα από διάφορες αιτίες.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής Πλοίαρχος Νικόλαος Λαγκαδιανός, αναφορικά με την πρόληψη των ατυχημάτων και των πνιγμών στη θάλασσα, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι «το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος με μια σειρά πρωτοβουλιών στέκονται και φέτος αρωγοί στους πολίτες ώστε να αποφεύγονται τα θαλάσσια ατυχήματα και οι απώλειες της ανθρώπινης ζωής στα θάλασσα».
«Ο μεγαλύτερος αριθμός των ατόμων που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου είναι άνω των εξήντα ετών σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε την τελευταία τριετία» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την πλευρά του ο πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «SafeWaterSports», Παναγιώτης Πασχαλάκης.
Σύμφωνα με στοιχεία του SafeWaterSports, από το 2017 έως το 2019 είχαμε 1043 θανάτους στις ελληνικές παραλίες από διάφορες αιτίες. Συγκεκριμένα το 2019, 360 συνάνθρωποι μας έχασαν τη ζωή τους, έναντι 376 το 2018 και 307 το 2017. Από τους 1043 θανάτους την τελευταία τριετία οι 217 αφορούσαν ηλικίες 60 ετών και άνω και οι 592 ηλικίες 70 ετών- και άνω.
Διαβάστε ακόμα: