Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier προειδοποιεί ότι τυχόν έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα οδηγούσε ενδεχομένως στην αναζωπύρωση της βορειο-ιρλανδικής κρίσης, διότι θα ύψωνε νέο σύνορο ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία.
Εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε «η ΕΕ δεν θα είναι μία ομάδα των "28 μείον 1"», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, εκφράζοντας ανησυχία για το ενδεχόμενο δημιουργίας «νέων επικίνδυνων δυναμικών».
Κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης, ο Steinmeier χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την περίπτωση της Βόρειας Ιρλανδίας, εκκινώντας από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, σύμφωνα με τον οποίο η κατάσταση έχει κατευνασθεί εξαιτίας της απουσίας συνόρων ανάμεσα στο Ολστερ και το Έιρε.
«Από τη στιγμή που η Βρετανία θα βγει από την ΕΕ, τότε θα ξαναβρεθούμε με ένα σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, και σε αυτό ενυπάρχει η δυναμική για αναζωπύρωση μίας σύγκρουσης που όπως φαίνεται έχει κατευνασθεί», προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Το 1998, οι ειρηνευτικές συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής έθεσαν τέλος σε συγκρούσεις τριών δεκαετιών ανάμεσα σε καθολικούς και προτεστάντες στη Βόρεια Ιρλανδία, με απολογισμό 3.000 νεκρών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker επανέλαβε κατά τη διάρκεια του ίδιου φόρουμ στο Βερολίνο ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη τον βρετανικό πραγματισμό και ότι ένα Brexit θα ήταν καταστροφή. Ωστόσο, απέκλεισε το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τη Βρετανία πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία αμφίρροπη αναμέτρηση.
Ο Jean-Claude Juncker δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να επισκεφθεί τη Βρετανία, «διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ακόμη λιγότερο συμπαθής εκεί απ'' ό,τι στη Γερμανία. Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμειγνυόταν ενεργά στην εκστρατεία για το βρετανικό δημοψήφισμα, αυτό θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ