«Η χώρα χρειάζεται ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο του οποίου βασική προϋπόθεση είναι η αποκέντρωση της εξουσίας» τόνισε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το μεσημέρι του Σαββάτου.
Όπως εξήγησε η πρότασή του σημαίνει άμεση αλλαγή της δομής της εξουσίας και πέρασμα αποφασιστικών αρμοδιοτήτων σε θεσμούς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Πανεπιστήμια, τα Επιμελητήρια και οι Συνεταιρισμοί.
Σημείωσε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή του πλούτου και η ισόρροπη ανάπτυξη μέσω εκπόνησης τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων τα οποία θα στηρίζονται χρηματοδοτικά από το κράτος κεντρικά.
Ο Π. Γερουλάνος θέτει ως προϋπόθεση την αποδοχή του πυρήνα της πρότασής του -την αποκέντρωση της εξουσίας- προκειμένου να συζητηθεί οποιαδήποτε προγραμματική συνεργασία.
Διευκρίνισε ότι ο ίδιος είναι υπέρ των συνεργασιών αλλά σε προγραμματική βάση.
Όπως είπε, η μέχρι τώρα πορεία και πρακτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύει μια τέτοια προγραμματική συνεργασία, σημειώνοντας, ωστόσο ότι ο ίδιος απευθύνεται και στα κόμματα αυτά θέτοντας το ερώτημα αν επιθυμούν μια ριζική τομή με τα προβλήματα της χώρας.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς του ονόματος και των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτό πρέπει να είναι το επιστέγασμα μιας διαδικασίας που θα περιλαμβάνει α) την «μετάφραση» των αρχών και αξιών σε θέσεις και προτάσεις για το σήμερα, β) ένα σύγχρονο Καταστατικό που θα αγκαλιάζει την κοινωνία και γ) την κινητοποίηση του κόσμου.
Σχετικά με τον «επαναπατρισμό» ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ, από την αδράνεια, ή την φυγή από την χώρα, καταρχήν προέβη σε αυτοκριτική του χώρου, σημειώνοντας «εμείς φταίμε που δεν τους εμπνεύσαμε και δεν τους κρατήσαμε» και υπογράμμισε την αναγκαιότητα η παράταξη να εμπνεύσει τους ψηφοφόρους της.
Ως προς τις προοπτικές του ΚΙΝΑΛ στην κεντρική πολιτική σκηνή ο Π. Γερουλάνος έκανε λόγο για «σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση» και ταυτόχρονα «κατάρτιση σοβαρού κυβερνητικού προγράμματος».
Εξέφρασε την ελπίδα η προσέλευση των ψηφοφόρων στις εσωκομματικές εκλογές να φθάσει τουλάχιστον τα επίπεδα του 2017, πρόσθεσε ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία που έχει προτείνει εξασφαλίζει μεγαλύτερη συμμετοχή, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για ενδεχόμενη αποθάρρυνση ψηφοφόρων να πάνε στις κάλπες, λόγω φόβου εξαιτίας της πανδημίας, αν και θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.