Για σοβαρές συνέπειες προειδοποιεί ο B. Obama

Για σοβαρές συνέπειες προειδοποιεί ο B. Obama

Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama, προειδοποίησε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας θα έχουν “σοβαρές συνέπειες”. 

Η Susan Rice, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ενημέρωσε τον πρόεδρο Barack Obama, αμέσως μετά την καταγραφή της σεισμικής δόνησης, κοντά στο πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Παράλληλα, ο Barack Obama έδωσε έμφαση στη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια των συμμάχων τους στην Ασία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός των Εξωτερικών, Daniel Russel εξέφρασε σήμερα την ετοιμότητά του για να συνεργαστεί στενά με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα, προκειμένου ν'' ασκηθούν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της.

“Είναι γεγονός ότι οι προκλήσεις κλιμακώνονται παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο κι απειλώντας την περιφερειακή σταθερότητα,” δήλωσε ο Russel πριν τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Fumio Kishida.

Η Γαλλία καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σήμερα από τη Βόρεια Κορέα, μετά τον εντοπισμό από σεισμογράφους μίας έκρηξης, κοντά στο μυστικό πεδίο πυρηνικών δοκιμών της χώρας.

“Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ από τη Βόρεια Κορέα, ενώ καλεί το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, ν'' αντιδράσει μετά την παραβίαση των αποφάσεών του,” τόνισε σε ανακοίνωσή της, η γαλλική προεδρία.

Η Κίνα, από την πλευρά της, καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον κανενός η επικράτηση συνθηκών χάους ή πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής “δεν αποτελεί σοφή επιλογή” από τη Βόρεια Κορέα, αλλά και η απόφαση της Νότιας Κορέας για την ανάπτυξη ενός τεχνολογικά εξελιγμένου αντιπυραυλικού συστήματος, έχει ανατρέψει την περιφερειακή στρατηγική ισορροπία, τονίζει σε σχόλιο του, το Xinhua, στην πρώτη επίσημη αντίδραση του Πεκίνου, μετά την πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην πραγματοποίηση της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, ενώ συνιστά στην Πιονγιάνγκ, να σταματήσει κάθε ενέργεια, η οποία επιδεινώνει την κατάσταση.

Η Κίνα θα επιμείνει στη θέση της, για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ενώ για το λόγο αυτό, στηρίζει τη διαδικασία των εξαμερών συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος, ανέφερε η σύντομη ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Fumio Kishida δήλωσε σήμερα ότι το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα.

Η δοκιμή αυτή, παραβιάζει Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εγείρει μια πολύ σοβαρή πρόκληση για τις διεθνείς προσπάθειες κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, τόνισε ο Kishida.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς