Νησιά του Αργοσαρωνικού που βουλιάζουν από επισκέπτες, κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους του λεκανοπεδίου, γεμάτες παραλίες, γεμάτα café και εστιατόρια είναι οι εικόνες που προβάλουν τα δελτία ειδήσεων αυτές τις ημέρες.
Εικόνες της επιστροφής στην κανονικότητα, μετά την κατάργηση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων, οι οποίες συνοδεύονται και από τις αναμενόμενες απερισκεψίες των λίγων, τα κορονοπάρτι στις πλατείες, τα μαγαζιά εστίασης που λειτουργούν και μετά τα μεσάνυχτα - σαν παράνομα club - διατηρώντας ζωντανό τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης εστιών, που μπορεί να μετατραπούν σε πυρκαγιά και να προκαλέσουν νέα έξαρση της πανδημίας.
Από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξηγεί στο Liberal.gr γιατί κανένας εφησυχασμός δε δικαιολογείται με τα διαδοχικά ανοίγματα αυτών των ημερών, σε συνδυασμό με την πρόοδο των εμβολιασμών, που ξεπέρασαν τους 4.292.541 στην επικράτεια, με 2.772.428 συνανθρώπους μας να έχουν λάβει την πρώτη δόση και άλλους 1.568.229 να έχουν ολοκληρώσει τη 2η δόση.
«Το άνοιγμα των οικονομικών και των κοινωνικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες και θα ενταθεί δεν επιχειρείται επειδή τελειώσαμε με την πανδημία. Το μήνυμα αυτό είναι λανθασμένο και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσει στον κόσμο. Το άνοιγμα γίνεται διότι όπως φάνηκε, τα οριζόντια μέτρα έκαναν τον κύκλο τους, τους προηγούμενους μήνες, οπότε τώρα έχοντας τα εργαλεία του αυξημένου testing με τα self -test και φυσικά με την πρόοδο των εμβολιασμών μπορούμε και ανοίγουμε χωρίς ωστόσο να κάνουμε το λάθος να εφησυχάσουμε» λέει ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΠΑΔΑ, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Όπως επισημαίνει ο ειδικός, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να χρησιμοποιούμε τα self -test στις δραστηριότητες και τις μετακινήσεις μας, άλλωστε δεν παύει να είναι υψηλά το ιικό φορτίο και υπάρχουν μεταλλάξεις του κορονοϊού που προβληματίζουν τους επιστήμονες.
Ένα μεγάλο θέμα που προβληματίζει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι ο εμβολιαστικός εθνικισμός, δηλαδή η άνιση κατανομή των εμβολίων ανάμεσα στα εύπορα και τα φτωχά κράτη. Αν δεν εμβολιαστούν οι πληθυσμοί αυτών των κρατών ο ιός θα εξαπλώνεται, θα πολλαπλασιάζεται ταχύτητα και θα δίνει τη δυνατότητα σε επικίνδυνες μεταλλάξεις να αναπτυχθούν.
Κι επειδή ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης αν αναδυθούν τέτοιες μεταλλάξεις, θα εξαπλωθούν παντού. Το είχαμε δει στον ιό Ebola, το ξανάδαμε στον κορονοϊό και είναι σίγουρο πως αν συμβούν τέτοιες μεταλλάξεις σε λίγες ώρες ή μέρες θα έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη, προσθέτει ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Θίγοντας ένα ακόμα φλέγον ζήτημα των ημερών, σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ο καθηγητής Μικροβιολογίας υπογραμμίζει πως σε αυτήν την χρονική συγκυρία, το διακύβευμα είναι να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο ενήλικος πληθυσμός του πλανήτη, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε και πολύ περισσότερο να υλοποιήσουμε πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών και των εφήβων καθώς πρόκειται για μια ηλικιακή ομάδα που δεν κινδυνεύει από βαριά λοίμωξη. Εξαιρούνται βέβαια τα ευπαθή παιδιά, λόγω υποκείμενου νοσήματος, τα οποία πρέπει να εμβολιαστούν αλλά αυτά σε παγκόσμιο επίπεδο είναι λίγα. Πρόκειται για έναν μικρό πληθυσμό.
Την ίδια άποψη εξέφρασε πριν λίγα 24ωρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προτρέποντας τα εύρωστα κράτη αντί να εμβολιάσουν τους λιλιπούτειους να προσφέρουν τις περισσευούμενες δόσεις από τα εμβόλια στον μηχανισμό COVAX για την κατανομή τους στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Σε επίπεδο κράτους, διδακτικό είναι το παράδειγμα της Μ. Βρετανίας που εμβολίασε με μια δόση όσο περισσότερο πληθυσμό μπορούσε και κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία, παρότι η χώρα έγινε κοιτίδα από την οποία αναδύθηκε η επιβεβαιωμένα πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη μετάλλαξη του κορονοϊού, το βρετανικό στέλεχος.