Αναμένοντας την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ της Τρίτης που πιθανολογείται ότι θα καταγράψει νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού, οι επιστήμονες προβλέπουν μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων μέσα στον Ιούλιο. Το φαινόμενο είναι πολυπαραγοντικό και οφείλεται στους κάτωθι παράγοντες, τους οποίους αναλύουν τρεις ειδικοί, ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και Α' αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Δημήτρης Παρασκευής, ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.
Καταρχάς, η μεγάλη εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού αποδίδεται στην υπερμεταδοτικότητα των στελεχών που έχουν επικρατήσει, την Ο4 και την Ο5. Επιπλέον, η ισχυρή ανοσιακή διαφυγή που χαρακτηρίζει και τα δύο στελέχη τα κάνει να μεταδίδονται με πολύ μεγάλη ευκολία ακόμα και σε πολυεμβολιασμένα άτομα όπως και σε ανθρώπους που έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία μετά από νόσηση από τα προηγούμενα στελέχη του ιού.
Επίσης πρέπει να ληφθούν υπόψη η πλήρης χαλάρωση των μέτρων προστασίας και η υψηλή κινητικότητα ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς όπου πολύς κόσμος συνωστίζεται στα σοκάκια των νησιών, σε μπαρ, κλαμπ, συναυλίες, παραλίες και στα πάρτι, που γίνονται μέρα και νύχτα. Ταυτόχρονα, έχει σταματήσει και το testing που γινόταν στις πύλες εισόδου της χώρας, τους εργαζόμενους και τα παιδιά και τους έφηβους έως και 17 ετών, με τους τελευταίους να εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη κινητικότητα έχοντας τον μεγαλύτερο αριθμό επαφών στις κοινωνικές τους εξόδους.
Ακριβώς επειδή οι νέοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση των covid εμβολίων, γιατί δεν έχει εγκριθεί για αυτούς παρά μόνο για τα παιδιά και τους εφήβους με σοβαρά προβλήματα υγείας, έχει περάσει αρκετός καιρός από τον τελευταίο τους εμβολιασμό και πλέον δεν προστατεύονται καθόλου από τη μετάδοση της λοίμωξης, τώρα που έχουν επικρατήσει τα νέα πολυμεταλλαγμένα στελέχη τα οποία διαθέτουν τόσο ισχυρή ανοσιακή διαφυγή.
Επιπλέον η αποφυγή της χρήσης μάσκας από τον νεανικό πληθυσμό όταν διασκεδάζει, ειδικά από τους εφήβους και τα άτομα μετεφηβικής ηλικίας που δεν τη χρησιμοποιούν καθόλου γιατί νιώθουν άτρωτα, βοηθά στο να διασπείρονται ακόμα πιο εύκολα οι επικρατούσες υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και πως έχουν εισαχθεί και αρκετά ασυμπτωματικά κρούσματα στη χώρα αφού έχει σταματήσει οποιοσδήποτε έλεγχος σε αεροδρόμια, συνοριακούς σταθμούς, σαν τον Προμαχώνα και λιμάνια. Παράλληλα, καθώς γίνεται μικρός αριθμός τεστ, δεν έχουμε αντιπροσωπευτική εικόνα της διασποράς και ο κορονοϊός ταξιδεύει «υπογείως» μεταδιδόμενος και από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα.
Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων και ταυτόχρονα υποκαταγραφή τους, με τους ειδικούς να είναι βέβαιοι ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός των θετικών στον κορονοϊό ατόμων είναι σίγουρα διπλάσιος ή και τριπλάσιος από αυτόν που δίνει στην ημερήσια ανάλυση ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Την ίδια ώρα, έχουν αυξηθεί αρκετά οι εισαγωγές των ασθενών Covid στα νοσοκομεία, έχουν ξεπεράσει τις 200 και νοσηλεύονται τουλάχιστον 1000.
Επιπλέον σε καθημερινή βάση οι επαναμολύνσεις είναι περισσότερες των 1000, έχοντας ξεπεράσει σε ποσοστά το 10% έως 13% της ημερήσιας καταγραφής - γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που κολλούν και ξανακολλούν με τα νέα υπερμεταδοτικά στελέχη.
Σε ό,τι αφορά τη μη δήλωση του θετικού αποτελέσματος του τεστ ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης είναι κάθετος και λέει ότι ακριβώς επειδή μπορεί να χρειαστούμε τα αντιιικά φάρμακα που είναι και το ισχυρότερο «όπλο» αυτή τη στιγμή στη θεραπευτική φαρέτρα για τους ασθενείς που θα παρουσιάσουν επιδείνωση της υγείας τους ώστε να αποφύγουν τη νοσηλεία, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να δηλωθεί το κρούσμα.
Είναι λοιπόν πολύ μεγάλο λάθος να μην δηλώνουμε ένα θετικό τεστ και επίσης είναι εξίσου μεγάλο λάθος άμα έχουμε συμπτώματα να μην κάνουμε ένα self test για να ξέρουμε που βαδίζουμε.