«Το είπαμε και τον Αύγουστο, αν συνεχιστεί η ανοδική τάση, μην αποκλείετε τίποτα. Το lockdown πρέπει να γίνει. Όσο αργότερα, τόσο χειρότερα. Ήδη έχει αργήσει. Τι περιμένουμε να γίνει στην Αττική; Το θαύμα;». Τα λόγια ανήκουν στον Γιώργο Παυλάκη, επικεφαλής του τμήματος εμβολίων στο Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου των ΗΠΑ, ο οποίος μιλώντας στο liberal.gr κρούει ηχηρό καμπανάκι κινδύνου ότι πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και άμεσα.
Παραπέμπει στα δεδομένα του Ισραήλ, φοβάται ένα τσουνάμι κατά το δεύτερο κύμα πανδημίας μέσα στο χειμώνα και προειδοποιεί ότι σε 1,5 - 2 μήνες αν δεν λάβουμε τώρα τολμηρές αποφάσεις, θα είμαστε κι εμείς στα 3.000-4.000 κρούσματα την ημέρα. Εξάλλου, όπως λέει τα εμβόλια θα μπορέσουν να βελτιώσουν την κατάσταση της πανδημίας από την ερχόμενη χρονιά.
Κίνδυνοι που ενισχύονται όχι μόνο από την αύξηση των διασωληνομένων, των θανάτων, τον περιορισμένο αριθμό ΜΕΘ, αλλά και την πρόσφατη αλλαγή των οδηγιών του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων που ανακοίνωσε επίσημα ότι ο ιός είναι αερογενής. Δηλαδή μεταφέρεται μέσω του αέρα και αρκεί μόνο η αναπνοή μας για να ξεπεράσει τα δύο μέτρα που αρχικά υπολογίζαμε ως μια ασφαλή απόσταση.
Η διασπορά του ιού μέσω του αέρα, εξηγεί ο Γ. Παυλάκης, αυξάνει ραγδαία την μεταδοτικότητά του, δυσκολεύοντας την αποτελεσματικότητα ακόμη και των σκληρότερων μέτρων, συμπεριλαμβανομένου ακόμη και ενός lockdown. Το τελευταίο φαντάζει πλέον ως μονόδρομος και μάλιστα άμεσα, πριν χαθεί και αυτή η δυνατότητα περιορισμού της πανδημίας και βρεθούμε όλοι στο έλεος του ιού.
«Μέχρι τότε τα συστήματα υγείας θα βρίσκονται πάντα σε κίνδυνο, γιατί κανείς δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει έναν αερομεταδιδόμενο ιό. Η μόνη αποτελεσματική συνταγή λοιπόν, είναι οι γρήγορες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, με αυστηρά μέτρα δημόσιας υγείας», σημειώνει ο κ. Παυλάκης.
«Η κύρια, ίσως η μόνη, και σίγουρα πιο συμφέρουσα γραμμή άμυνας για την Ελλάδα είναι να φρενάρει ο ιός νωρίς, όπως έγινε την Άνοιξη. Υπάρχουν τα δοκιμασμένα εργαλεία για να γίνει, και η ελληνική κοινωνία ανταποκρίθηκε σωστά», τονίζει. Και δηλώνει υπέρμαχος των δραστικών μέτρων για την Αττική τώρα. «Η τηλεργασία και ιδιαιτέρα τα ξενοδοχεία φιλοξενίας για μολυσμένους αστέγους και μετανάστες είναι εξαιρετικές ιδέες και φοβερά συμφέρουσες για την κοινωνία. Η κυβέρνηση αντιδρά σωστά, ας αντιδράσει και γρήγορα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τα νοσοκομεία
Καθημερινά, το σύστημα υγείας γεμίζει με νέα περιστατικά που χρειάζονται από απλή νοσηλεία σε θάλαμο, μέχρι τις εντατικές, ενώ τα λεγόμενα «σκληρά νούμερα» των διασωληνώσεων και θανάτων ανεβαίνουν ραγδαία.
Ήδη οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 79, όταν στις 3 Αυγούστου ήταν μόλις 8, επισημαίνει η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, συμπληρώνοντας πως οι νοσηλευόμενοι με covid υπολογίζονται σε 550.
Όμως, σύμφωνα με την ίδια, ο ρυθμός των διασωληνώσεων και θανάτων αυξάνεται, ως συνέπεια της θερινής χαλάρωσης και της νόσησης των νεώτερων, οι οποίοι αναπόφευκτα κόλλησαν τους οικείους τους, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που αποτελούν τον ευάλωτο πληθυσμό. Ανεξάρτητα λοιπόν από την καλύτερη γνώση διαχείρισης της νόσου, οι άνθρωποι αυτοί έχουν πολλαπλά προβλήματα και οδηγούνται σε κρίσιμη νόσηση.
Η κ. Παγώνη υπογράμμισε πως ανεξάρτητα από τον προγραμματισμό για 1.200 κλίνες εντατικής ως το τέλος Δεκεμβρίου, η πανδημία θα πρέπει να ανακοπεί, γιατί δεν θα μπορεί το σύστημα υγείας να αντέξει.
Σημείωσε πως πρέπει οπωσδήποτε, άμεσα να τηρήσουμε τα μέτρα απαρέγκλιτα, ώστε να γλιτώσουμε το lockdown. Οποιαδήποτε παρέκκλιση προς τα μέτρα θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα σε αυτό.
Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, τόνισε πως η κατάσταση σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολη, και οδηγούμαστε σε εικόνες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που διασωληνώνουν τον ένα μετά τον άλλο και οι ασθενείς νοσηλεύονται κατά 15άδες.
Και κατέληξε λέγοντας πως δεν υπάρχει χειρότερο για έναν γιατρό να κάνει επιλογή ποιός θα μπει στη Μονάδα και ποιός όχι.
Καταλήγοντας, σημείωσε πως «προλαβαίνουμε στις επόμενες 15 ημέρες να μειώσουμε τα κρούσματα, να τηρούμε τα μέτρα, να μειωθούν τα κρούσματα, να είμαστε προσεκτικοί όλοι, για να μπορέσουμε ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων να μειώνεται και να αποφύγουμε τις τραγικές καταστάσεις που μπορούν να συμβούν».