Η ελληνική οικονομία έχει αφήσει πίσω της την ύφεση, έχει εισέλθει σε τροχιά ανόδου και αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για την επιστροφή των ξένων επενδύσεων, τόνισε μιλώντας στη 2η Ευρώ-Αραβική Διάσκεψη, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας.
Το 2017 θα είναι το πρώτο έτος ουσιαστικής ανάπτυξης, σημείωσε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ότι «η εκτίμηση μας για το 2018 είναι ρυθμός ανάπτυξης 2,4%, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακοινώνει χτες μεγαλύτερη, οριακά, στο 2,5% και το ΔΝΤ 2,6%». Ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης, σημείωσε, η ανεργία μειώθηκε σημαντικά και οι επενδύσεις αυξάνονται εντυπωσιακά, κατά 10,8% το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με την ίδια περσινή περίοδο. «Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η μείωση της ανεργίας ήταν αποτέλεσμα ριζικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με βασικό στόχο τη δημιουργία ενός ευνοϊκού και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος» συμπλήρωσε.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε τις δυνατότητες για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες του αραβικού κόσμου, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει για τις χώρες αυτές η Ελλάδα, δίνοντας έμφαση σε έξι τομείς. Πρώτον, η Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα-σταθμός για τους ''Αραβες επιχειρηματίες, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, διευκρινίζοντας πως μπορεί να συνδυάσει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και το ασφαλές και σταθερό περιβάλλον μιας ευρωπαϊκής χώρας με τη γεωγραφική εγγύτητα, τα φιλικά αισθήματα για τους αραβικούς λαούς, το μοναδικό φυσικό περιβάλλον και κλίμα. «Μπορεί λοιπόν να συνδυάσει τις δυνατότητες να αποτελεί έδρα ή σταθμό επιχειρήσεων που έχουν διεθνή δραστηριότητα με την εποχική διαμονή, τον τουρισμό, τις ιατρικές υπηρεσίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ως δεύτερο τομέα που η Ελλάδα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες, προέταξε τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics). Επίσης, υπογράμμισε πως η Ελλάδα δίνει τη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών στο έδαφος της από ''Αραβες επενδυτές τα οποία, ως ευρωπαϊκά, μπορούν να διακινηθούν ελεύθερα σε περισσότερους από 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους καταναλωτές.
Τέταρτον, διέκρινε πως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει χώρα ξενόγλωσσης εκπαίδευσης σε πανεπιστημιακό επίπεδο και χώρα σταθμό για υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στις δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων να έχουν πολύ μεγαλύτερη παρουσία στις αραβικές χώρες, σε υψηλής ποιότητας αγροδιατροφικά προϊόντα, στο φάρμακο, σε υπηρεσίες, στην ενέργεια, στις κατασκευές.
Τέλος, εστίασε στις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, τονίζοντας πως οι ευκαιρίες στην Ελλάδα δεν περιορίζονται στην ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων. «Η χώρα μας πλέον έχει αναπτύξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες και σε ολοκληρωμένα τουριστικά συγκροτήματα, που περιλαμβάνουν και κατοικίες, επενδυτικές ευκαιρίες σε μαρίνες αλλά και στον τομέα του ιατρικού τουρισμού» σημείωσε.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των ελληνο-αραβικών επιχειρηματικών σχέσεων, σε συνεργασία με κυβερνήσεις αραβικών κρατών, και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι του χρόνου, στην 3η Ευρώ-Αραβική Διάσκεψη, θα έχουν φανεί τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ