ΓΣΕΕ προς Ε. Αχτσιόγλου: Οι τριετίες αποτελούν κατάκτηση των εργαζομένων

ΓΣΕΕ προς Ε. Αχτσιόγλου: Οι τριετίες αποτελούν κατάκτηση των εργαζομένων

Επιστολή προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, η οποία κοινοποιείται στο σύνολο των εργοδοτικών φορέων, απέστειλε σήμερα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), «μετά τη σύγχυση», όπως επισημαίνει, «που έχει προκληθεί από τις σχετικές ανακοινώσεις για τις τριετίες».

Η Συνομοσπονδία ξεκαθαρίζει ότι οι τριετίες αποτελούν κατάκτηση των εργαζομένων και καλεί το υπουργείο Εργασίας να καταργήσει άμεσα τις μνημονιακές διατάξεις που περιορίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, επιτείνουν τη σύγχυση και ενισχύουν την εργοδοτική παραβατικότητα.

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή, η ΓΣΕΕ αναφέρει: «Είναι γνωστές οι πάγιες θέσεις της ΓΣΕΕ για την αποκατάσταση του περιεχομένου και της καθολικότητας της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, βάσει των οποίων η Συνομοσπονδία αρνήθηκε να συμμετάσχει στην πανηγυρική ενεργοποίηση το 2019 των μνημονιακών μέτρων (ν. 4093/2012 και ν. 4172/2013) και τη θεσμοθέτηση της ευθείας παρέμβασης του κράτους στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, με τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν ανέλαβε μόνο το ρόλο του απόλυτη ρυθμιστή του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, αλλά ανέλαβε εξίσου και την ευθύνη να διαφυλάξει την παρακαταθήκη των εργατικών αγώνων και κατακτήσεων της ΓΣΕΕ, άρα και όλων των εργαζομένων, μέσω της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ, που αφορούν στην αναγνωριστέα προϋπηρεσία των εργαζομένων (6 τριετίες από 5% για τους εργατοτεχνίτες και 3 τριετίες από 10% για τους υπαλλήλους).

Επίσης, είναι προφανές ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 103 του ν. 4172/2013 (άρθρο 2, ν. 4564/2018) αφορά αποκλειστικά στη διαδικασία-μηχανισμό διαμόρφωσης του νομοθετικά πλέον καθοριζόμενου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου και όχι τις μη καταργημένες και, συνεπώς, ισχύουσες διατάξεις για την προσαύξησή τους, λόγω προϋπηρεσίας» σημειώνει η Συνομοσπονδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ